Yutu-2 откри необичайна субстанция на тъмната страна на спътникаЛунният роувър

...
Yutu-2 откри необичайна субстанция на тъмната страна на спътникаЛунният роувър
Коментари Харесай

На Луната има странно вещество, установи китайски апарат

Yutu-2 откри необикновена субстанция на тъмната страна на спътника

Лунният роувър Yutu-2 попадна на необикновена находка на Луната (снимка: CLEP/CNSA)

Китайският лунен роувър Yutu-2 откри вещество с необикновен цвят от тъмната (далечната) страна на Луната по време на изследвания, извършени като част от Китайската стратегия за лунно проучване (CLEP).

Роувърът откри находката на осмия лунен ден, откогато е на естествения сателит на Земята. Откритието подтикна учените от задачата да отсрочат други проекти за проучвания благодарение на Yutu-2 и вместо това да се съсредоточат върху вероятния генезис на странното вещество.

Лунният ден се равнява по дълготрайност почти на четиринадесет земни дни, както и лунната нощ. Преди началото на лунната нощ роувърът се изключва и „ заспива ”, с цел да възобнови работата си в лунния ден.

Осмият лунен ден стартира на 25 юли. На 28 юли екипът на задачата Chang’e-4 се готвеше да изключи Yutu-2 за нормалния си пладнешки „ сън ”, с цел да защищити лунния роувър от високи температури и радиация, идващи от зенита на Слънцето.

Но един от експертите, проверяващ изображения от главната камера на роувъра, вижда дребен кратер, в който има вещество, друго по цвят и текстура от заобикалящата лунна повърхнина. На лунния роувър е изпратена команда да ревизира каква субстанция е това вместо да продължи да се движи на запад.

Следите от Yutu-2 към кратера на Луната, съдържащ странна субстанция (снимка: CLEP/CNSA)

Използвайки камери, с цел да избегне трудностите, Yutu-2 се доближава до кратера и изследва извънредно оцветения материал и околните скали, употребявайки инфрачервен спектрометър VNIS, предопределен да събира информация за лунната повърхнина и да проучва нейния химичен състав.

Именно с сходни разбори на проби от дъното на басейна „ Южен полюс – Ейткън ” за първи път бяха получени данни за състава на лунната тога, оповестени от китайските учени през май.

Сега обаче китайските специалисти не разкриват какво вещество е разкрил лунният роувър и не споделят детайлности за странния минерал. Те предоставиха само изображение на роувъра, движещ се към кратера, с цел да разбере какво има вътре.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР