Юсуф Филиз и Халисе Филиз са семейство турци, чието българско

...
Юсуф Филиз и Халисе Филиз са семейство турци, чието българско
Коментари Харесай

Български турци получават двойна самоличност с възстановяване на гражданството си

Юсуф Филиз и Халисе Филиз са семейство турци, чието българско поданство е възобновено с декрет от 1 септември 2022 година на вицепрезидента Илияна Йотова. С тези имена те са вписани в указите. В края на ноември с копие от тях те подават заявки за персонални карти. От Областна дирекция на МВР-Добрич им издават документи за идентичност, само че с други имена - Юсуф Юсниев Мехмедов и Алися Юсуфова Мехмедова. Така те са се казвали преди 45 години, когато са се изселили в Турция по междуправителствената конвенция от 1968 година Там са избрали фамилия Филиз и от този момент никой не ги свързва с предходната.

Техният наследник също е възстановил българското си поданство, само че персоналната карта му карта е издадена (в София) с семейството, с която е записан в указа на вицепрезидента - Филиз.

Обяснението, което получават Юсуф и Халисе Филиз от МВР-Добрич е, че техните персонални документи са с имената им по акт за раждане и няма по какъв начин да бъдат с тези от указа, тъй като такова е законовото условие. Практиката обаче демонстрира, че не във всички случаи (включително за други техни роднини) това е било приложено.
Тя основава и казус, в който като жители на две страни те имат документи за идентичност с изцяло разнообразни имена.
Историята на фамилията демонстрира пропуски в законодателството, поради които те получават нови документи със старите си имена. Няма публична информация какъв брой са сходните проблеми в България, само че не са единични, сподели инспекция на " Дневник ". Според адвокати, с които медиата беседва, са нужни законодателни промени, с цел да се прекратят тези случаи.

Защо имената от указа на вицепрезидента не се одобряват

" Когато отидохме в МВР-Добрич за персоналните карти и паспорт, споделих на чиновниците, че желая имената ни да са същите от указа, само че те дадоха отговор, че не може, тъй като в акта за раждане са други. Ходихме на втора среща в МВР-Добрич, само че още веднъж ни отхвърлиха. Казахме, че имаме и щерка, която ще желае поданство, само че с тези разнообразни имена по какъв начин ще го потвърдим. Отговориха ми, че е невероятно и щом живее в Америка (тя е учител там - бел.авт.), да вземе тяхното поданство и ми обърнаха тил ", описа госпожа Филиз пред " Дневник ".

Семейство Филиз се тормозят, че евентуално им предстоят комплицирани и комплицирани обстановки в България, в случай че се наложи доказване на роднинска връзка, завещание и други с българските им документи (в които са Мехмедови).

От президентството обясниха за " Дневник ", че са издали указа с имената, с които двамата са кандидатствали за възобновяване на българското поданство. Процедурата е почнала през 2016 година и шест години Министерството на правораздаването, Министерство на вътрешните работи и ДАНС са проучвали самоличността им и най-после вицепрезидентът е издал указа.

" Повече информация за какво на лицата са издадени български персонални документи с имена, разнообразни от посочените в указа на вицепрезидента, може да бъде получена от община Добрич - дирекция " Гражданска регистрация " и ОД на МВР-Добрич ", насочиха от президентството въпросите на " Дневник ".

Министерство на вътрешните работи: Ние сме единствено ползвател на данни

Аргументът на община Добрич е Законът за гражданската регистрация - всеки, роден в България, има три имена и те са вписани в акта за раждане. В случая двамата съпрузи са родени в с. Орляк през 1954 година и 1955 година с имената, които Министерство на вътрешните работи им слага в персоналните карти.

От Дирекция " Български документи за идентичност " на Министерство на вътрешните работи дадоха отговор още, че не са " админ на данни по гражданска регистрация на българските жители ", а единствено техен " ползвател ". Министерство на вътрешните работи употребило данните от системата ЕСГРАОН, основана върху актовете за раждане.
При Халисе Филиз има още една бюрократична неточност. При раждането си тя е записана в акта като Алися Юсуфова Мехмедова, като семейството й идва от второто име на татко й - Юсуф Мехмедов Бейтулов. През 2015г., община Тервел й издава препис на акта за раждане, в който я вписва като Алися Юсуфова Бейтулова, което не съответствува с истинския й акт на раждане. Седем години по-късно в препис, публикуван през ноември 2022г. от същата община, името й още веднъж е Алися Юсуфова Мехмедова.
Така в указа на вицепрезидента получилите поданство са с имена, взети от настоящите персонални документи на претендентите, които по време на процедурата са непознати жители. По-късно, след възобновяване на българското им поданство, персоналните карти се издават с имената, записани в актовете им за раждане.

В едно семейство едни са преименувани, други - не

Този принцип, който е по условията на закона, обаче не се ползва изцяло в практиката. Юсуф и Халисе Филиз имат наследник, който е възстановил българското си поданство през 2015 година и в персоналната карта е с семейството от указа на вицепрезидента - Филиз. Сега родителите му стават Мехмедови.

Сестрата на Халисе Филиз през 2021 година е записана от МВР-Добрич в персоналната карта с настоящата си фамилия в Турция, а не с тази от акта за раждане. Нейната щерка, също е родена в България, само че в персоналната карта е със " сборна " фамилия: Хасанова Джанполат, което е композиция от нейната моминска от акта за раждане плюс настоящата в Турция.

А двамата съпрузи Юсуф и Халисе имат документи за идентичност от две страни - България и Турция, в които са с разнообразни имена.

В община Добрич през 2021 и 2022 година са издадени общо 22 дубликата на актове за раждане на български турци, възстановили поданството си. " На 20 лица имената им се разграничават от тези в издадения декрет, тъй като те са родени в България и имената им са вписани, както са в първичните им актове за раждане ", дадоха отговор от общината в Добрич след питане на " Дневник " по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ).
Те прецизират, че в електронния персонален регистрационен картон (ЕЛРК) в регистъра на популацията името от указа се вписва като " име в чужбина " и че има ред, по който се издава и уверение за еднаквост на разположение с разнообразни имена.

От община Шумен дадоха отговор по подобен метод за дубликатите с разнообразни имена.

За същия двегодишен интервал община Кърджали е имала 531 такива случая. " След издаване на указа на вицепрезидента за възобновяване на поданството Министерството на правораздаването изпраща писмо до общината, където е родено лицето, и в него са разказани имената му и в указа, само че и в първичния му акт за раждане, с цел да се впише смяната в регистрите по гражданско положение ", обясниха от общината в отговор по ЗДОИ. В него написа още, че не се сформира нов акт за раждане, а се издава единствено препис и той е с името при раждането.

От Столичната община се оправдаха, че нямат данни по тематиката, тъй като не водели такава статистика за българските турци, живели в София и възстановили поданството си.

Казус преди Шенген

" За да работи Шенгенската система, в която България се стреми да взе участие, една от главните задания е да има явен надзор на границата. Например, не би трябвало да може в нашата страна някой трафикант или нарушител елементарно да може да си промени името и да върви из целия Европейски съюз и то с публични документи с разнообразни имена ", разяснява юристът Александър Кашъмов, началник на Програма " Достъп до информация ".

Той счита, че в тези случаи има пропуски в законодателството. " Не са уредени категорично последствията за човек, комуто е бил публикуван акт за раждане и в следствие той губи българското си поданство, а по-късно наново го придобива. Това не са проблеми единствено за България и Турция. Общият проблем е, че не е ясно с какво име индивидът да получи новото си поданство ", разяснява Кашъмов.
" Нормално и разумно е това да са имената, с които този човек през годините е придобивал права и е поемал отговорности. Защото противното значи, че ние заличаваме 30-40 даже 50-годишна история на този човек. В същото време връзката с акта за раждане не трябва да се къса, защото по него може да се проследят роднинските връзки. Все отново името би трябвало да следва живота, а не противоположното, както в тоталитарните страни - някой ти поставя печата с името и ти вървиш по него ", предлага Кашъмов.
Сега на семейство Филиз се постанова да влага средства и време за завеждане на гражданско дело, с цел да бъде в персоналните си документи с имената, с които са познати на всички места.

Четете на следващия ден в " Дневник ": Община Тервел употребява " възродителни " имена в документ, публикуван през 2022 година - какво е обяснението на кмета.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР