юСлед реституцията на земи в реални граници десетки декари вече

...
юСлед реституцията на земи в реални граници десетки декари вече
Коментари Харесай

Най-високата дюна на Балканите е край Аркутино

ю
След реституцията на земи в действителни граници десетки декари към този момент са в частни терени

Природната забележителност “пясъчни дюни ” се среща по цялото Черноморие, като тук-там са впечатляващи и към момента добре съхранени. Сред най-запазените са тези по Южното Черноморие, в региона на Аркутино и Приморско.

Край Аркутино се извисява най-високата дюна на Балканския полуостров. Тя е ситуирана на територията на резервата “Ропотамо ” и се намира на юг от устието на река Ропотамо.

Дюната е от типа облесени - с храстовидна и дървесна растителност, които у нас се срещат единствено в региона на Камчия и Ропотамо. Височината ѝ доближава 55 м, включена е в туристическите направления на резервата, споделя Детелина Иванова, началник на отдел “Биологично многообразие, предпазени територии и предпазени зони ” в РИОСВ-Бургас. (Виж изявлението на 19-а стр.)

Високата пясъчна дюна се вижда добре и откъм основния път за Приморско, и откъм плажа на Аркутино, ситуирана в североизточната част на резервата. Дюнния отбор специалисти условно разделят на две елементи - необятна, паралелна на брега линия с дължина към 800 м и огромната единична дюна.

Северно от Приморско в зоната сред лагуната Стамополу и плажната линия се намира още един от най-добре непокътнатите дюнни български комплекси. Гребените на най-високите дюни доближават до 19 м височина. Дюнният комплекс е от 24 хектара, обозначен като естествена забележителност.

Из дюнните комплекси край Приморско са открити над 80 растителни типа, като 14 от тях са включени в Червената книга на България, споделят от бургаската екоинспекция.

Пясъчните дюни в местността Каваците край Созопол са оповестени за предпазена територия през 1984 година

Там се срещат редките понтийски бели дюни и присъщата за тях пясъколюбива растителност. Този вид пясъчни дюни съставляват естествено местообитание с висока консервационна значителност.

Пясъчните дюни са формирания с млад постепенен развой и с доста малко наличие на свързващи субстанции, заради което цялостният почвено-растителен комплекс е извънредно нежна екосистема, която елементарно се наранява и разпада, изясняват експерти.

Характерно е, че в продължение на епохи са зародили растителни обединения от извънредно редки храстови, цветни и тревни типове, част от които към този момент са в Червената книга - пясъчна лилия, равенски ериантус, морски ветрогон и морски ранилист. След реституцията на земи в действителни граници в края на 90-те години на XX век част от пясъчните дюни попадат в частни терени, което е причина за тяхното заличаване.

Включването на част от територията на съществуващи къмпинги в предпазените територии също основава проблеми на екоинспекторите. Нерегламентираното къмпингуване, слагането на плажни заведения и каравани посред пясъка унищожават значително неповторими дюни и растителност през годините.

Част от пясъчните дюни в 200-метровата линия на брега на морето в околност Каваците е включена в територията на поддържан резерват “Пясъчната лилия ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР