Юруците са последните представители на племената, които от хилядолетия обикалят

...
Юруците са последните представители на племената, които от хилядолетия обикалят
Коментари Харесай

Reuters разказа историята на Юруците - последните турски номади

Юруците са последните представители на племената, които от хилядолетия обикалят обширните пасища на Анадола със своите стада. Допреди половин век към хиляда фамилии към момента са кръстосвали степите, само че през днешния ден са останали единствено 86, написа Reuters.

Тази наклонност се следи освен при юруците в Турция, само че и при всички останали номадски общности по света. Индустриализацията и развиването на актуалното земеделие вършат тяхния метод на живот на процедура неосъществим.

Юрушките фамилии прекарват по шест месеца в годината на път със своите кози, като през това време живеят в палатки, направени от козя кожа. Всяка година в края на април семество Гобут потегля от южната провинция Мерсин, с цел да измине 600 километра до северния район Коня.

Те и стадата им идват през юли, а няколко дни по-късно стартират противоположното странствуване.

Всяка вечер те разпъват палатковия си лагер и пускат козите да пасат към него. Само един член на фамилията остава да пази стадото, дружно с четири пастирски кучета. Най-голямата опасност са вълците, които юруците назовават " чудовища ".

Фамилията се устоя напълно от развъждането на животните, които за тях не са стока, а спътници. От млякото се прави козе сирене, а по пътя те продават и една трета от животните в стадото.

Всяка коза си има име и се третира като член на фамилията. Малките се транспортират в обособен товарен камион. Цялото всекидневие на юруците се дефинира от потребностите на техните животни.

Всички от семейство Гобут разполагат с мобилни телефони, а вести слушат само по радиото всяка вечер, преди да легнат да спят. Малкият наследник Юнус има особено позволение да завърши образователната година по-рано, с цел да може през април да тръгне на път с родителите си.

Жената на по-големия му брат е родила първия си наследник тази пролет и няколко дни по-късно към този момент е била на паша с козите и с бебето на ръце.

Гюлай, която е единственото момиче в фамилията, е приключила медицински маркетинг в колежа в Биледжик, само че по този начин и не съумява да си откри работа в града и се връща към номадския живот. Разказва пред Reuters, че й липсват удобствата и обществения живот, тъй като юруците са напълно сами измежду природата.

Все повече юрушки фамилии обаче се отхвърлят от хилядолетните си обичаи поради все по-тежките провокации. Водата е нищожна, а фермерите и жителите на обитаемоте места, през които минават, стават все по-враждебно настроени към тях. Понякога даже взимат техните животни като " заложници ", с цел да ги принудят да изоставен земите им.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР