Юрий Борисов е роден на 12.08.1956 г. Завършил е философия

...
Юрий Борисов е роден на 12.08.1956 г. Завършил е философия
Коментари Харесай

Юрий Борисов: Арестите са част от обща политическа акция

Юрий Борисов е роден на 12.08.1956 година Завършил е философия в СУ, лекар по философия. През 1991-1997 година е народен представител от Българска социалистическа партия. Първи зам. основен редактор и и.д. основен редактор на ДУМА (2008-2015), бил е основен редактор на сп. " Ново време ". От 2005 година е гл. редактор на българското издание на френския месечник " Монд дипломатик ". Автор е на голям брой изявления в медиите и на 5 книги. Носител на премията на Българска социалистическа партия за политическа публицистика и журналистика " Георги Кирков " (2012). От 2014 година е зам.-председател на Националното придвижване " Русофили ". Член на Съюз на българските журналисти и Съюз на българските писатели.

- Юрий, десетки хора звънят в редакцията, стискат ти ръката, поддържат те.

- Радвам се, не могат да ми звънят, лишиха ме от телефон, от компютър, нямам достъп до фейсбук.

- Неотдавна в един коментар написах, че както е тръгнало, скоро ще стартират да арестуват за инакомислие. Май се оказах неприятен оракул?

- Да, мисля, че в тази посока би трябвало да се търси обяснението.

- Прокуратурата постфактум завчера се извъртя, че си очевидец, само че никой очевидец не го арестуват с белезници, не го упрекват в шпионаж, не обискират дома му, не изземват компютри, телефони, документи. Те демонстрираха ли ти заповед за задържане?

- Имам заповед за задържане, несъмнено. Имам заповед и за обиск. Това е общоприета процедура. Но заповедта е по отношение на произвеждане по член 105 от Наказателен кодекс, непосредствено към мене. А по-късно ме издигнаха в сан очевидец. Аз не мога да бъда по едно и също време с белезници и очевидец, едно от двете би трябвало да си изберат. В началото бяха избрали евентуално да съм обвинен. Ако ДУМА не беше разгласила какво се случва, нямаше да ме пуснат. Минах през три съществени разпита на разнообразни места - Столична дирекция на вътрешните работи, Националната следствена работа и на " Черковна ", Специализираната прокуратура май е там.

- Т.е. разкарваха те на три разнообразни места?

- Да, последния път ме разпитаха пред арбитър, очевидно има такава процедура.

- След като вдигнахме звук и всички медии откликнаха и огласиха ареста, евентуално са се изплашили, по този начин разбирам.

- Не знам коя е точната дума, само че евентуално са решили да работят не през пръсти. Според мен те бяха тръгнали през пръсти. Ако те имаха някакви обстоятелства или данни против мен, както законът изисква - " задоволителни данни " за покачване на обвиняване против мен, тъй като това е арест, при разпитите те щяха да ме накарат да разясня някакви обстоятелства. Примерно: " Бихте ли коментирали, господин Борисов, когато се срещахте еди-кога си с еди-кого си по скришен метод, какво му казахте? " Нямаше такова нещо.

- А какво питаха?

- Питаха " получавали ли сте пари от Леонид Решетников и от Малофеев и давали ли сте им информация? ". Фактически 4 часа се задаваха тези два въпроса по друг метод, с разнообразни думички, по какъв начин се финансира сдружението " Русофили ", от кое място получава пари. Това са три въпроса в действителност, които бяха задавани 4 часа.

- Върнаха ли ти компютъра, телефона, документите...

- Не, не, не. А в този момент се оказва, че би трябвало да отивам на " Черковна " да депозирам молба, и ме предизвестиха през вчерашния ден, че няма да стане толкоз бързо. Това - в случай че снемането на информация от един телефон или от един компютър става за 10 минути. Не знам защо са им тези неща. И, да речем, материалните доказателства, които откриха в камината изгорели - приветствие на патриарх Неофит до Националното придвижване " Русофили " предходната година за нашия събор на " Копринка " и приветствие от Главчев, тогава ръководител на Народното събрание. Те ги сложиха в специфична найлонова торбичка като материално доказателство.

- Как си обясняваш, че точно на Девети септември сутринта се прави тази акция по дело, което е от месец юли? Това показно ли е, какво е?

- Според мен датите на тази акция са по-скоро вързани с нашето идно събитие на " Копринка ". Защото е допустимо то да се провали. Ние продължаваме да не знаем къде е Николай Малинов, никой не дава отговор къде е. И брачната половинка му също, не знам дали беше задържана, или са й взели телефона единствено. И тези хора от управлението на " Русофили ", които са на независимост, също нямат такава информация. И за Милен Чакъров също, само че него го видях в Националната следствена работа и дори го попитах къде е бил, до момента в който аз обирах " Кауфланд ".

- Оказва се, че цяла върволяк хора са били разпитвани на 9-и, по 4 часа, по 6 часа...

- Това не знам, видях проф. Ваня Добрева, чух за Енчо Москов, за Антон и Криси, за другите не знам. Това си е сериозна акция за заплашване на " Русофили ", за инакомислие, както сподели ти, тъй като това е тъкмо по този начин. Според мен е вързано с изложбата в РКИЦ дотолкоз, доколкото това са детайли от едно и също нагнетяване на негативни взаимоотношения с Москва.

- Из медиите се върти една версия, че в действителност Цветан Цветанов провежда всичко това, с цел да удари по престижа на Бойко Борисов. Възможна ли е такава версия?

- За пръв път я слушам. Борисов не е прокурор, това си е деяние на " самостоятелната правосъдна власт ".

- А има и някакви стопански договорености, които тези дни би трябвало да се сключат с руснаците.

- Това е в региона на хипотезите, само че съгласно мен е допустимо една от задачите или основната цел на тези удари сред България и Русия, които се натрупват в къс интервал от време, да бъде блокиране на икономическите планове. Аз го позволявам това, без да мога да съм сигурен, несъмнено, то е догадка.

- Как си обясняваш това, че Решетников е централна тематика във всички разпити? Много от дълго време се пуска тезата, че той се бил намесил в изборите за президент у нас. Имаше ли подобен колорит в това, което питат?

- Нюансът беше дали Решетников е влияел върху политиката вътре и във външната политика на България, интересувал ли се е от вътрешната политика на България. Той беше упрекнат старецът в някакво митично влияние върху българската политика. За кого да приказват, той им е разполагаем. Освен това аз имам чувството, че въпросникът, по който бяхме разпитвани, е направен по в. " Телеграф ". Защото всички погрешни неща, които сме чели там за Малинов, попадаха в техните въпроси.

- А с другата фигура - Малофеев, който бил желал да купи телевизия.

- Същата работа.

- Ама той бил в санкционния лист на Съединени американски щати. Това към този момент навежда на мисълта за едно положително слагане пред Съединените щати.

- О, несъмнено. Аз не преставам да настоявам, че такава акция, която аз не преглеждам като акция на целия Министерски съвет, не е без вземане предвид със Съединени американски щати. Много занимателно беше, като ме попитаха дали съм ходил в Крим. Отговорих: " Аз в Украйна не съм ходил. " И те се чудеха какво давам отговор в действителност.

- А признаваш ли Крим за съветски?

- Не са ми задавали подобен въпрос. Казах им също, че съм подготвен да спомагам за битка с националните предатели във всевъзможни измерения и че имам смекчаващи виновността условия като почетен жител на два американски щата. Това беше краят на диалога.

- Има още една хипотеза в медиите, че някакъв канадски журналист написал в публикация, че " Русофили " желали България да се върне в орбитата на Русия. Отделен въпрос е даже да го желаете, какво от това? Но правилно ли е това при канадеца?

- Не познавам такава обява. Това, което ние желаеме, ти го знаеш доста добре - естествени взаимоотношения с Русия, тъй като ние като българи постоянно сме губели, когато сме заставали на враждебни позиции по отношение на Русия, нашата история го демонстрира. Така ще бъде и в бъдеще, не го поисквам на българския народ и на България, само че в случай че продължава тази ястребинска политика във връзка с Москва, нищо друго с изключение на беди не ни чака. Защото положителните, ползотворните взаимоотношения са една от предпоставките за българското развиване. Това е наше разбиране, което очевидно се счита за престъпно надали не.

- В интернет има стотици реакции на отвращение и хората пишат, че сме се върнали във фашистко, в 1925 година, когато ей по този начин са отвеждали хора и никой не е знаел къде са те.

- Има някаква прилика. Може да се вършат някакви паралели - да ти дойдат у дома сутринта, да те арестуват, без да ти обяснят даже някакви обстоятелства и защо го вършат. Така или другояче това е безсрамие съгласно мен. Това е политическа акция, тя не е изпипана по Наказателния кодекс с някакви доказателства за обвиняване, че Юрий Борисов, който владее тайните на България, ги е дал на Решетников и оня е отърчал незабавно да ги даде на Путин.

- Надявам се да си пазиш здравето, тъй като то не е ослепително...

- Добре съм за човек, който не е спал повече от 24 часа. Обичам си вестника, обичам си сътрудниците, обичам си читателите на вестника, обичам си българите. И това е.

вестник Дума
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР