Юристка от Фонда за борба с корупцията на опозиционера Алексей

...
Юристка от Фонда за борба с корупцията на опозиционера Алексей
Коментари Харесай

Как юристка от фонда на Навални стана символ на протестите в Русия

Юристка от Фонда за битка с корупцията на опозиционера Алексей Навални се трансформира в лице на митингите в Русия. 
 Разрешиха на калкулатор да взе участие на изборите в Москва, само че не и на опозицията
Любов Собол разгласи гладна стачка преди три близо седмици, откакто не беше позволена до изборите за градски съвет на Москва. През това време тя е приемала единствено обезболяващи таблетки и минерална вода. 

" Няма да ви разреша да лъжете! Тези документи не подхождат на закона и на здравия смисъл ", извика тя от трибуната в Московската градска изборна комисия и упрекна председателката на комисията в десетки нарушавания при броенето на подписите на гласоподавателите. На комисията Собол се сторила доста нападателна - прекъсвала ги и пренебрегнала апелите да замълчи. Час след изявлението ѝ работната група предлага на изборната комисия да откаже да я записва за изборите. 

Още тогава Собол разгласи гладна стачка и съобщи, че няма да си тръгне, до момента в който не се срещне с шефа на Централната изборна комисия Ела Памфилова.

Работната група се мести в друга зала, а Собол остава да седи на първия ред. През идващите няколко часа при юристката идват разнообразни чиновници от комисията, с цел да я убеждават да си върви и да подаде тъжба. Тя им дава отговор, че от офиса на Памфилова до залата са 20 минути пешком и ще изчака. Шефката на Централната изборна комисия обаче по този начин и не пристигнала. След няколко часа в залата изгасили светлината, а Собол почнала да оглежда завесите, като мислела да се завие с тях, в случай че ѝ стане студено през нощта. 

Служителите от защитата също минавали през залата да погледнат, само че не знаели какво да създадат. Източник на Би Би Си, непосредствен до кметството, споделя, че вечерта решили да изведат Собол от постройката " оптимално деликатно ". Около среднощ пристигнала патрулка и служителите на реда вдигнали юристката дружно с дивана, на който седяла, и я свалили по този начин от втория етаж, до момента в който Собол предавала онлайн протичащото се от телефона си. 

31-годишната Любов Собол е приключила право в Московския държавен университет. Баща ѝ е инспектор, майка ѝ - инженер в летище " Шереметиево ".

В свободното си време с сътрудници ходили до градчетата край Москва, с цел да следят по какъв начин се организират изборите. Там за първи път видяла по какъв начин изхвърлят бюлетини от урните и по какъв начин полицията не дава на наблюдаващите да преброяват гласовете.

Работила и като доброволка в подслон за бездомни животни, където също видяла какви ли не нарушавания - на животните давали най-евтината храна вместо записаната в документите от публичната поръчка, не ги разхождали, а в приюта работели двама души вместо пет, които получавали 3000 рубли заплата вместо 13 000, като разликата била открадната от изпълнителя.  

Малко преди да приключи видяла публикация, че начинаещият тогава политик Алексей Навални търси адвокати за план за битка с корупцията. На изявлението Навални я попитал не се ли опасява да кандидатства и какво мисли фамилията ѝ.

Любов Собол почнала приела работата против заплата от 60 000 рубли, въпреки че имала и редица други оферти, в това число от Руската централна банка, където карала стаж.

" За заплатата разбрах когато към този момент се бях съгласила за работата. Мислех, че ще е 30 000. Но бях подготвена да работя и като доброволец. Харесваше ми политическата позиция на Навални за правова страна. Аз като цяло съм сензитивна във връзка с несправедливостта. Тя ме разгневява. Човек би трябвало да бъде благополучен. Аз съм щастлива не когато си закупувам нова чанта, а когато в приюта разхождат кучетата ", споделя Собол пред съветската работа на Би Би Си. 

Сега Собол живее с мъжа си - антрополога Сергей Мохови, в Донския регион на Москва и печели по към 120 000 рубли на месец. 

Юристката споделя, че в работата си по плана на Навални са отменили стотици публични поръчки поради корупционни нарушавания. 

Нейни близки споделят, че постоянно е имала политически упоритости. През 2014 година тя пробвала да се кандидатира на изборите за градския съвет в Москва, само че не съумяла да събере задоволително подписи. 

" Хората се занимаваха със случилот се в Крим, а Навални беше под домакински арест ", споделя Собол. 

По думите ѝ през 2019 година - след финансовата рецесия и пенсионната промяна, хората са ядосани и изморени от властта и желаят промени. Мнението ѝ се удостоверява от юлското изследване на фонд " Петербургска политика ", съгласно което 59% от хората считат да гласоподават на изборите за московски градски съвет при 22% през 2014 година

Собол е правила няколко следствия против близкия до Владимир Путин предприемач Евгений Пригожин. Според нейните данни компании, свързани с Пригожин, са получили публични поръчки за 200 милиарда рубли, в някои случаи през компании, записани на негови родственици.

През 2016 година мъжът на Собол е атакуван в подлез и в бедрото му е инжектирана отрова. Лекарите тогава споделили, че в случай че е бил по-слаб и в случай че здравната помощ се е била забавила, е щял да почине. Полицията стартира следствие на нападението, само че без триумф. Разследване на " Новая газета " обаче свързва нападението с хора на Пригожин. 

Любов счита, че нападението е било отговорът на Пригожин: " Ти се занимаваш с моето семейство, аз ще се заема с твоето ". " По-късно, когато през тази година всеки ден разгласих вести за отравяния в детски градини, където храната се доставя от компанията на Пригожин, в неговите медии излизаха всеки ден вести за мен: брат ми провел Майдана, мъжът ми бил некрофил, а татко ми бил подкупен ", споделя Собол. 

Черна акция против нея се води и в този момент в медиите, свързани с Пригожин. Например след случилото се в изборната комисия тези медии написали, че защото била ядосана, че не са я позволили до изборите, е пребила щерка си, въпреки че след полицейския сектор Собол отишла да преспи в центъра за събиране на подписи и въобще не се прибрала у дома тази нощ.

Колеги на Собол споделят, че фамилията ѝ съществено се притеснява от нови набези, по тази причина стои настрана от светлината на прожекторите. 

За гладната стачка Собол споделя, че не се е съветвала с никого и сама е взела решението. " Не виждам смисъл от такива разисквания. Надали мъжът ми или родителите ми ще кажат: " Гладувай ". Но някой би трябвало да поеме върху себе си отговорността и направи жертва ", изяснява тя.

За политическите възгледи в Русия тя споделя: " Обсъждане за ляв политик или десен политик е хубаво в развитите демократически страни. При нас към този момент няма дори естествена държавност и обикновено гражданско общество. Ние стоим на едно ходило по-ниско. Затова засега у нас хората се разделят на такива, които са за Путин, и такива, които са срещу него. Как да обсъждаш регресивно или прогресивно данъчно облагане? Смешно е. Къде ще го обсъждате? Нали не ни пускат в градския съвет ".

" Тези избори са точка, след която няма да съществуват институции за изборите в Русия. Това е рецесия в управлението. Не желаят да записват никакви опозиционни политици. Всички са привикнали, че московският градски съвет е филиал на кметството и в него влизат единствено утвърдените от кметството депутати, с цел да вземат нужните на държавното управление решения. Отпускането на пари за ремонт, всеобщите отравяния с храна в детски градини, платеното паркиране - нито по един от тези въпроси не е имало полемики в градския съвет. И нямат желание да предизвикват такива ", добавя юристката.

От 5000 събрани подписа са открити 11 на умряли хора, освен това датите им на раждане в описите не съвпадали в базата данни, по тази причина Собол счита, че става въпрос за хора с подправени паспорти, които назовава " токсични гласоподаватели ", изпращани от кметството. " Успяхме да отсеем доста провокатори, само че не всички ", споделя тя.

От кметството пък споделят, че " опозицията се пробва да направи от Собол съветската Жана д`Арк ". 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР