Юристите от тази година ще полагат клетва подобно на Хипократовата

...
Юристите от тази година ще полагат клетва подобно на Хипократовата
Коментари Харесай

Даниел Вълчев: Няма лична отговорност при предлагането на името на главния прокурор

Юристите от тази година ще поставят клетва сходно на Хипократовата клетва, заяви в "Още от деня " деканът на Юридическия факултет на Софийския университет Даниел Вълчев, който е и някогашен министър на образованието.

"Заедно с мои сътрудници изключително от групата по Римско право оформиха текст на клетва ", сподели Вълчев. Той прочете и част от нея: "Заклевам се да ползвам с дойстойнство знанията, да вардя доверието и уважението в правната специалност, воден от устрема да разграничавам положителното от неприятното и вярното от неправилното ".

"Хората, които приказват доста за морал не са доста тъкмо ", екзотично сподели деканът на Юридическия факултет. "Ако приказваме за избора на нов основен прокурор от политическа позиция зависи дали той ни е другар или зложелател, в случай че сме подсъдими, още повече. Ако обаче въпросът е кардинален, значимо е кой е основния прокурор, само че това не взема решение проблемите на правосъдната система ", уточни проф. Вълчев.

"Прокурор взе участие в 3/4 от делата, а в останалите случаи да не би всичко да е наред ", риторично попита юристът. "Досега сме правили четири първи крачки в правосъдната промяна, приемайки промени в Конституцията ", добави Вълчев.

Той риторично зададе въпроса и от кое място идва желанието на Румен Радев да прави съвещания за личността на новия основен прокурор. "В правосъдната ни система отстраняваме персоналната отговорност, ние не сме наясно кой ще поема отговорността, предлагайки името на новия основен прокурор. Вместо да персонализираме отговорността на съдилище при разпределението на делата и да кажем ти си отговорен за какво си разпределил на един арбитър каузи единствено за една компания, ние сме го дали на един компютър. Вече няма жив човек, а компютърът носи отговорност ", изясни Вълчев.

Според Закона за правосъдната власт оферти за нов основен прокурор се прави от министъра на правораздаването и членове на Висш съдебен съвет. Правосъдният министър към този момент заявява, че няма да предложи претендент.

"Фигурите на основен прокурор или ръководителите на двете съдилища не би трябвало да са обществени, само че не би трябвало и да са инцидентни хора. Трябва да се направи тънката разлика, че изборът на тези хора постоянно е политически, само че и в Съединени американски щати е подобен, там висшите магистрати се назначават от президента ", напомни Даниел Вълчев
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР