Юристи предупреждават, че достъпът до обществена информация е застрашен. Експерти

...
Юристи предупреждават, че достъпът до обществена информация е застрашен. Експерти
Коментари Харесай

Юристи: Застрашен е достъпът до обществена информация

Юристи предизвестяват, че достъпът до социална информация е заплашен. Експерти в бранша сигнализират, че с последните промени, законът, който е поръчител за прозрачността на институциите, е на процедура обезсилен.

За последните три години жалбите против институции, отказали достъп до информация се е нараснал три пъти – от 200 през 2016 година до над 600 през предходната година. Най-често информация се търси от жители (47%), публицисти (30%) и неправителствени организации (18%), оповестява БТВ.

Органите на локалното самоуправление са институциите, от които се изисква най доста информация - над 50 на 100 от заявките. Следват ги министерствата, които надвишават 20% от заявките. Едва към 6% са настояванията за информация от правосъдната власт.

Комисията по антикорупция е измежду институциите, които през 2018 година постоянно са отказвали достъп до информация. Административният съд в София е отменил 5 от общо 6 заявки към КОНПИ. Решенията по две от делата са доказани от Въховния съд. За останлите 3 следва изговаряне също на втора инстанция, сочи справката на неправителствената "Програма достъп до информация ". От антикорупционната комисия настояват друго.

През 2017 година и 2018 година при 31 подадени заявки за достъп са постановени общо 6 отхвърли. Към 4 юни 2019 година с дефинитивно решение е анулиран единствено един. Симона Велева показа, че това опонира на вътрешната логичност на правото на достъп до информация, както е обезпечено в конституцията.

Адв. Александър Кашъмов е уверен, че с тази смяна, законът, който подсигурява прозрачността на институциите на процедура се осакатява. Например, един жител, който желае копие от документ на общината в Силистра и жител, който желае подобен документ могат да имат противоположни решения. В един случай да се анулира отводът, в другия да се отхвърли жалбата. Тези жители не могат да слагат въпроса пред Върховен административен съд, разяснява той.

Бившият ръководител на правната комисия и сегашен правосъден министър Данаил Кирилов, както и вносителят на поправката Христиан Митев от Обединени патриоти резервираха безмълвие по тематиката. Само преди дни отчет на Европейска комисия установи, че България не се бори дейно с прането на пари и с корупцията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР