Юристи и анализатори коментираха последния мониторингов доклад на Европейската комисия

...
Юристи и анализатори коментираха последния мониторингов доклад на Европейската комисия
Коментари Харесай

"Спaceниeтo нa дaвeщитe ce e дeлo нa caмитe дaвeщи ce"

Юристи и анализатори разясниха последния мониторингов отчет на Европейската комисия за правораздаването и вътрешния ред в България и Румъния и рекомендацията на ръководителя й Жан-Клод Юнкер механизмът за наблюдаване на България да отпадне. Решението няма да е на екипа на Юнкер, а на новата комисия на Урсула фон дер Лайен.

Деляна Пехливанова, някогашен юридически консултант в Народното събрание, във " Facebook ":

Силно подминавана и подценявана, само че драстино значима вест за деня! След 12-годишен мониторинг на българската правосъдна състема, всевъзможни извивания на ръце и извращения, тъкмо в този момент, когато " третата власт " е изцяло обраснала с олигархични ползи, Европейска комисия стопира наблюдението над България. Защо?! Сигурна съм, че ръководещите ще си припишат заслугата за това и ще го изкарат като положителна вест. Но не е! Трагична вест е.

Лозан Панов, ръководител на Върховен касационен съд, пред публицисти:

Oтпaдaнeтo нa мoнитopингa въpxy пpaвocъдиeтo и вътpeшния ни peд ocнoвнo щe e знaĸ зa тoвa, чe cпaceниeтo нa дaвeщитe ce e дeлo нa caмитe дaвeщи ce.

Иван Брегов, Институт за пазарна стопанска система, в " Денят с Веселин Дремджиев ":

Управляващите в България възприемаха мониторинга, упражняван от Европейската комисия в региона на правораздаването, като изтъкване на това кои закони би трябвало да трансформират, а не като смяна на политики и нрав. Съдиите не получиха самостоятелност от политическа интервенция, а също така и съдиите, и прокурорите още нямат съответен механизъм за влизане в системата и за оценка, което е огромен пропуск.

Иванка Иванова, " Отворено общество ", пред БНР:

Препоръките, заложени в механизма за съдействие и инспекция, и тяхното осъществяване от страна на българските управляващи сътвориха повече предпоставки за опасности пред върховенството на правото в България, в сравнение с да доведат до сериозен прогрес. Предложението за отпадане на мониторинга не е поради сполучливата битка на страната ни с корупцията и с проведената престъпност, а поради промени в подтекста.

В механизма няма индикатор за положението на правата на индивида и това разреши на държавното управление да ползва в битката с корупцията и с проведената престъпност ограничения, които в действителност са вредящи върху правата на индивида и поради които получаваме и ще получаваме неоправдателни решения на Съда по правата на индивида. Европейската комисия няма смисъл да поддържа механизъм за наблюдаване на върховенството на правото единствено за България и за Румъния.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евродоклад 2019 (8)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР