Юри МИХАЛКОВУкрайна и Русия обявиха 12-часово примирие заради откриването на

...
Юри МИХАЛКОВУкрайна и Русия обявиха 12-часово примирие заради откриването на
Коментари Харесай

Войната с хуманитарните коридори в Украйна

Юри МИХАЛКОВ

Украйна и Русия оповестиха 12-часово помирение поради откриването на филантропични коридори от Киев, Черников, Суми, Харков и Мариупол. Последните четири града са сцена на бойни дейности, най-много на въздушни удари от съветските сили. Всъщност, това са филантропичните коридори, за чието отваряне френският президент Еманюел Макрон категорично настояваше в последния му телефонен диалог с Владимир Путин в неделя, 6 март. Петте коридора трябваше да бъдат задействани на идващия ден, само че това не се случи, тъй като три от тях водеха към Русия и Беларус и единствено два минаваха и завършваха на украинска територия по-далеч от бойните дейности. Единият от тях беше от Суми до Полтава, а другият - от Мариупол до Запорожието. В същото време от Суми и Мариупол се предвиждаха коридори и към Русия.

На 7 март Киев отхвърли предлагането на Москва за филантропични коридори като " аморално ", тъй като вървяло с изискването за евакуация на цивилните към Русия и съдружника й Беларус. " Това е недопустим вид за отваряне на филантропични коридори ", сподели на брифинг вицепремиерката Илина Верешчук, представена от ТАСС. Вместо това Киев упорства бягащите от войната хора да стигнат до западния украински град Лвов. " Това са жители на Украйна, те би трябвало да имат право да се изтеглят на територията на Украйна. Това е безусловно обикновено ", съобщи представител на украинския президент. " Украйна изиска да бъдат отворени коридори за евакуация, които значително да задържат жителите в рамките на Украйна ", добави и Си Ен Ен.

Самият

Макрон се произнесе също скептично

за евакуацията на украинци в Русия, потвърждавайки, че " не познава доста украинци, които биха се съгласили да отидат в Русия ". " Това е несериозно, морално и политически е цинично и недопустимо ", добави той. В интерес на истината, предлаганите коридори към Русия не изключват и противоположната посока - към Запорожието, Полтава, които са на запад от театъра на бойните дейности.

Така или другояче, на 8 март воюващите страни отвориха въпреки всичко коридорите, което очевидно е резултат от извършения на 7 март трети кръг договаряния сред Москва и Киев. Първите известия даже гласяха, че по коридора Суми-Полтава са изведени първите бежанци. Верешчук даже разгласи, че по него се възнамерява извеждането и на чужденци, основно от Индия и Китай.

Но към 10 ч. локално време във вторник военният водач на ДНР Едуард Басурин съобщи, че по филантропичните коридори от Мариупол и Волноваха никой не е излязъл и националистите не престават да блокират мирните поданици.

Ситуацията в Мариупол е тежка, разгласи на брифинг в понеделник представителят на съветската войска ген. Игор Конашенков, който разкри свидетелства на поданици, съумели да се измъкнат от града. " Хората се крият в изби. Поради неналичието на ток и газ в къщите им, те са принудени да си готвят храна на огън на улицата. Екстремистите ги разпръскват. Националистите откриват огън по всички цивилни, които се пробват да изоставен къщите си ", сподели Конашенков. По думите му

хората в града изписват по стените

и вратите на къщите " Не стреляйте - има деца! ". Въпреки това, нацистите, употребявайки терористична тактичност, разполагат своите огневи точки в къщите с надписи " Не стреляйте - децата са тук! ".

На обособена конференция съветският военачалник Михаил Мизинцев съобщи, че на 7 март в Мариупол " всевъзможни опити на цивилно население и задгранични жители да стигнат до местата за събиране на филантропични конвои са били пресичани, в това число със пукотевица по тях ". По думите му " единствено през първите три часа от " режима на тишина " против всички оповестени филантропични коридори от съветската войска са регистрирани 172 обстрела от украинската войска и националистите ".

Освен това ген. Мизинцев цитира кмета на град Суми Александър Лисенко, който в 11,50 часа публично е декларирал: " Няма да има зелени коридори, нито един граждански няма да излезе в Русия, а тези, които се опитат да го създадат, ще бъдат убити ". По думите на Мизинцев " киевският режим предотвратява излизането на цивилни и чужденци в Русия, само че в действителност се опасява, че хората ще кажат истината за беззаконието и хаоса, униженията и страданията, както и за геноцида ".

Западните медии не могат да потвърдят

разкритията на двамата съветски генерали. Те няма и по какъв начин да го създадат, тъй като нямат репортери в Мариупол или Суми, техните репортерски екипи работят в Киев, Лвов и Днипро. Събират информация от разнообразни лица, като нееднократно прибавят, че тя не може да бъде доказана от самостоятелен фактор. Така или другояче, филантропичната злополука в Украйна е съществена тематика в медиите по света. Си Ен Ен се базира на кмета на Мариупол, съгласно който жителите са хванати в капан без ток и вода, и упрекна Русия, че се пробва да " задуши " града, затваряйки контрактуваните направления за евакуация.

Пред Би Би Си локалната журналистка Анна Романенко описа, че група поданици са се измъкнали с персоналните си коли от града, карайки по дребни селски пътища под прикритието на нощта, и са съумели да стигнат до територия, следена от Украйна. Пред Агенция Франс Прес избягало семейство сподели, че е виждало " тела на всички места ". Индийският студент Кришнануни свидетелства пред Би Би Си, че в събота се качвал с група хора в рейс за евакуация, само че се чул гърмеж и на всички било казано да се върнат назад. Известно е, че не се е осъществило и плануваното преустановяване на огъня през уикенда.

" Всеки кулоар е по-добър от съветския " е заглавието на преписка на Би Би Си от киевска гара, откъдето влакове извозват поданици на столицата. Медията цитира жителката Алина, която на въпроса би ли приела съветските оферти както за коридорите, по този начин и за разрешаване на спора, дава отговор: " Никога. Особено за Русия! Не, тук е по-добре или в европейските страни, само че не и в Русия. "
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР