Юрген Клоп започна 2023 г. с добри новини. От 1

...
Юрген Клоп започна 2023 г. с добри новини. От 1
Коментари Харесай

Клоп печели € 7.5 млн. от реклами - повече от заплатата на Анчелоти в Реал

Юрген Клоп стартира 2023 година с положителни вести. От 1 януари той стана дипломат на Fischer - софтуерна компания за крепежни детайли за милиарди евро. Строителната марка е шестият спонсор в портфолиото на германеца. Освен нея, мениджърът на Ливърпул популяризира облекла и обувки Adidas, коли Opel, бира Erdinger, финансови услуги на Deutsche Vermögensberatung (DVAG) и Sky TV.

Според изчисленията на " Билд " приходите на Клоп от реклама са 7,5 милиона евро годишно, които са повече от заплатата на Карло Анчелоти в Реал Мадрид (6 млн. евро). Тази вечер следва пряк конфликт сред двамата наставнци, като мърсисайдци одобряват Кралския клуб в първи осминафинален конфликт в Шампионската лига.

С уточнението, че изчисленията са преди съглашението с Фишер през 2023 година Но даже миналогодишната цифра е повече, в сравнение с доста топ треньори печелят като годишна заплата в клубовете си.

Например, в Лига 1 единствено ПСЖ заплаща на Кристоф Галтие повече от рекламните доходи на Клоп. В Бундеслигата и Ла Лига обстановките са идентични: в Германия единствено Юлиан Нагелсман получава повече, в Испания - Диего Симеоне. Дори приходите на Карло Анчелоти в Реал Мадрид са под приходите от реклама на Клоп.

Клоп стана треньор през лятото на 2001 година, когато оглави Майнц от Втора Бундеслига. Почти незабавно той стартира да върви на тренировки и мачове с спортни екипи и якета с логото на букмейкъра Oddset и хотел Hilton. След като вкара Майнц в Първа Бундеслига за първи път в историята, той получи контракт за персонално спонсорство. Спортният шеф на клуба Кристиан Хайдел притежаваше шоурум на BMW и виждайки възходящата известност на треньора в 200-хилядния град, той се възползва от обстановката и му даде гратис да си избере кола, на която до стои логото на компанията му.

Най-вероятно Юрген щеше да остане локален воин още няколко години, в случай че не беше малкия екран. През 2005 година авторитетният немски ефирен канал ZDF видя капацитета на футболен специалист в 38-годишния тогава треньор и беше поканен да проучва мачовете на немския народен тим, а по-късно и на Мондиал 2006. За един месец в ефир Клоп натрупа необятно самопризнание и в края на годината получи влиятелна телевизионна премия.

Това провокира интереса на шоколадовия колос Фереро, който му предложи да взе участие в реклама на Kinder Country. Вероятно италианците харесаха лекотата и положителния темперамент на Юрген. Той беше като член на фамилията, който ненадейно се появява в кадър и изяснява комплицирани неща с усмивка и на елементарен език, който даже децата могат да оценят. Заснемането на реклама се организира през септември 2006 година в Италия, а треньорът получи 250 хиляди евро.

Видеото беше излъчено в Германия през есента на 2006 година, а малко по-късно Майнц загуби с 1:6 като посетител на Вердер Бремен. В " Билд " разгласиха публикация със заглавие: " Успехите единствено по малкия екран ", само че Клоп се отбрани: „ Напомням ви, че видеоклиповете с мен не се излъчват онлайн, записани са един път. И ми трябват единствено четири минути, с цел да проучвам мача на националния тим по ZDF ”.

Кошмарните резултати продължиха и Майнц изпадна от Бундеслигата в края на сезона. Юрген остана, само че не съумя да върне клуба в елита и през лятото на 2008 година подаде оставка. Почти незабавно обаче пое Борусия Дортмунд и в този интервал реши да напише писмо до Nike, а шефът на компанията Марк Косицки съобщи: „ Юрген изиска спонсорство, само че сподели, че в случай че не желаеме да му платим, всичко е наред. Просто искаше да каже, че облеклата ни са страхотни. ” Треньорът получи предложение, само че за бартер - да носи артикули на марката по време на мачове. И естествено, се съгласи.

Бившият управител на Nike Косицки в този момент има маркетингова организация Projekt B. Неговите клиенти включват повече от 20 треньори, в това число Сандро Шварц, Флориан Кофелд и Дейвид Вагнер. Но в първите си години Косицки си сътрудничи единствено с Клоп.

През лятото на 2009 година, треньорът получи предложение да взе участие в реклама на SEAT - за 30-секундно видео, в което Юрген извика четири пъти Enjoy и се спусна по вита стълба със SEAT Leon, той получи 100 000 евро. Следващите два сезона донесоха две шампионски трофеи с Борусия Дортмунд и офертите заваляха като дъжд. Клоп се снима във видео на Райфайзен банк, което наподобява повече на реклама на санаториум или ваканционно населено място за пенсионери.

Henkel го направи лицето на пастата за тапети Metylan. За Philips той обръсна брадата си, до момента в който тества самобръсначката SensoTouch3D. Производителят на алкохол Skiclub Kampen провежда празненство с треньор. Luxottica му доставя очила от личните му марки (Ray-Ban, Prada, Persol), а TW Steel - часовници. Производителите на шоколад също не го не помниха: за тях Юрген мислеше за тактиката, само че вместо чипове, на дъската имаше бисквитки Brandt Minis.

През лятото на 2012 година Opel стана спонсор на Борусия Дортмунд. Автомобилният тръст се завърна във футбола след 10-годишна пауза и незабавно отиде при враговете на Байерн, с които беше обвързван през 90-те години. В допълнение към съглашението с клуба, Опел подписа обособен контракт с треньора. Юрген сменя автомобилните марки по-често, в сравнение с тимовете. Не забравяме за първия контакт с BMW, а преди SEAT той популяризира Mitsubishi.

Залогът на Opel проработи - през първите три месеца от партньорството компанията продава 13% повече транспортни средства, в сравнение с през предходното тримесечие. Според изследвания измежду клиентите всеки трети е избрал Opel поради Клоп. В края на сезона Дортмунд стигна до финала на Шампионската лига, а ползата към марката съвсем се удвоява. Дейностите на Opel донесоха на Клоп 1 милион евро годишно.

Почти всички спонсори на Клоп са от Германия. Агентът счита, че той въплъщава всичко немско, а връзката с марката е значима за треньора.

Opel продължи съдействието и след напускането на треньора от Борусия. Преместването във Англия незабавно се отрази на рекламата. Компанията е снимала ново видео, което демонстрира по какъв начин Юрген привиква с разпоредбите на придвижването на острова в Insignia с десен волан. В тематиката беше и слоганът: " Никога няма да караш кола самичък. "

През 2016 година страните удължиха съглашението при усъвършенствани условия. Оттогава хонорарът на треньора е 2,5 милиона евро на година. Сега той е лицето освен на Insignia, само че и на цялата моделна линия. През последните пет години той имаше реклами с Mokka, Corsa и Astra.

Другите два съществени спонсора на Клоп са Adidas и Erdinger. През 2016 г.Клоп подписа личен контракт с New Balance, а през 2020 година го напусна и стана дипломат на Adidas.

„ Винаги съм бил огромен почитател на трите линии “, съобщи треньорът, забравяйки, че един път е написал възхитено писмо до Nike. От 2020 година той носи две марки на мачове: маратонки Adidas и спортен екип Nike поради спонсорски контракт с Ливърпул.

През 2016 година Клоп подписа контракт с пивоварната Warsteiner, а три години по-късно стана рекламно лице на най-големия производител на пшенична бира в света Erdinger, който не жали 2 милиона евро годишно за него. Но съдействието си заслужава - за 18 месеца продажбите на пшенична бира в Англия са нарастнали с повече от 62%, макар covid и комерсиалните ограничавания.

Прави усещане, че Клоп подписва съвсем всички дълготрайни контракти с немски марки. Според неговия сътрудник Марк Косике това е съзнателна тактика: „ Решихме, че Юрген значи „ създадено в Германия “. Убедихме фирмите, че той съставлява всичко немско ”. Изключение прави английският медиен конгломерат Sky, с който треньорът си сътрудничи от 2014 година

Клоп води асоциален метод на живот: не върви по малкия екран, не разгласява в обществените мрежи, отхвърля документални филми. Но хората му имат вяра, тъй като той е като съседа.

За седем години в Англия германецът се появи единствено един път в телевизионно шоу - през 2016 година в Monday Night Football на Sky Sports. Юрген направи второ изключение през 2018 година за радио шоуто The Last Word, в което беседва с 55-годишен почитател на Ливърпул, който остана неработоспособен след нахлуване от почитатели на Рома. През останалото време германецът е стеснен до конференции, редки уговорени изявленията и клубни събития.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР