Юрг Буркхалтер и Евелин де Лирснайдер представиха поредния доклад за

...
Юрг Буркхалтер и Евелин де Лирснайдер представиха поредния доклад за
Коментари Харесай

Приходите на "Кока-Кола" в България са достигнали общо 524 млн. лв. през 2018 г.

Юрг Буркхалтер и Евелин де Лирснайдер показаха следващия отчет за стабилно развиване на " Кока-Кола " в България

[ "Кока-Кола "] " Кока-кола " в България, в която влизат пет сдружения, регистрира общо 524 млн. лева доходи за 2018 година " Плащанията към снабдители се равняват на 251 млн. лева, от които 59% са към български сътрудници и остават в страната ", заяви на конференция Юрг Буркхалтер, изпълнителен шеф на " Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани " в България.

Влияние върху стопанската система

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Заетите в петте компании (виж карето) са общо 2300, като единствено през предходната година са открити 543 нови работни места (528 през 2017 г.). За заплати през 2018 година са изплатени общо 102 млн. лева, а осигуровките надвишават 10 млн. лева, посочи Юрг Буркхалтер. С всяко работно място се поддържат още седем по веригата – от производителите на първични материали и съставки до хората, които продават напитките в заведения и магазини.

През предходната година са създадени над 300 млн. литра питиета в двата центъра на компанията в страната – в Костинброд (за безалкохолни напитки) и Банкя (за бутилиране на натурална минерална вода).
Буркхалтер не показа данни за общите резултати на петте сдружения през 2017 година

По-малко вода и сила

През последните седем години компанията е намалила с 5% потреблението на вода, достигайки до 1.76 литра вода, нужни за производството на 1 литър напитка. В резултат са спестени повече от 29 млн. литра вода, което се равнява на междинното годишно ползване на питейна вода на 800 българи, излиза наяве от публично показания отчет за стабилно развиване на " Кока-Кола " в България за 2018 година

" През 2018 година намалихме разноските за сила до 0.41 MJ за литър създадена напитка. За съпоставяне - с силата, която ни е била нужна преди 10 години, с цел да произведем литър напитка, през днешния ден към този момент можем да произведем освен този литър напитка, само че и да ни остане задоволително, с цел да си стоплим вода за чаша чай ", разяснява Милена Завалова, шеф по индустриалната част в " Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани ".

Делът на силата от възобновими източници в общия микс на електрическата енергия, която се доставя за производството, се усилва и към този момент е 17% от цялото ползване. Целта за 2019 година е количеството " зелена електрическа енергия " в Костинброд да бъде увеличено двойно. " Благодарение на всички тези старания през 2018 година излъчванията ни на въглероден диоксид понижиха и в този момент са 43.4 грама за всеки литър създадена напитка ", посочи Завалова.

Опаковки, калории, етикети

През 2018 година " Кока- Кола ХБК " понижи тежестта на РЕТ опаковката на минералната вода " Банкя " от 2.5 литра до 51 грама или със 7 грама по-малко (колкото тежи монета от 1 лев). Пластмасовите бутилки на минерална вода " Банкя " от 0.330 л. до 1.5 л. са от вида PlantBottle - основани с до 30% растителни материали, което води до по-малко количество въглеродни излъчвания, отделяни при производството им.

" През последните години успяхме да понижим калориите в напитките си приблизително с 6%. От 2006 година на предната страна на етикетите на всички безалкохолни питиета в портфолиото на компанията участва скица с тъкмо количество на калориите в дадената напитка. А от края на 2018 година сдружението вкара непринудено и цветови код върху опаковките на Coca-Cola, Fanta и Sprite, който оказва помощ на потребителите да добият визия какво е процентното наличие на захар, сол, мазнини и наситени мазнини, съдържащи се в продуктите ", заяви Евелин де Лирснайдер, изпълнителен шеф на " Кока-Кола България ".

Стъклените опаковки са малко над 35% от опаковките, които " Кока-Кола НБК " пуска на пазара. Всяка бутилка се употребява приблизително 2.7 пъти за година, а целият ѝ " живот ", преди да бъде рециклирана, е към 4-5 години, излиза наяве от отчета за стабилно развиване.

" Ние сме първата компания в страната, която през 2017 вкара преработване на мокрите етикети от напитките в стъклени бутилки. Благодарение на тази самодейност и оползотворяването на утайките от пречистването на отпадъчни води в индустриалния ни център в Костинброд съумяваме да рециклираме 95% от генерираните боклуци в производството, заключи Милена Завалова. Системата на " Кока-Кола " в България
Системата на " Кока-Кола " в България се състои от пет юридически лица.

" Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България " е част от групата на " Кока-Кола Хеленик " и е в България от 1992 година Разполага с два индустриални центъра в Костинброд и Банкя и със 7 дистрибуционни центъра в страната.

" Кока-Кола България " ЕООД е локалното дъщерно сдружение на The Coca-Cola Company и дава отговор за маркетинга на продуктите, за създаването на нови безалкохолни питиета и за сиропите и концентратите, влизащи в състава на напитките с марка " Кока-Кола ". През 2018 година компанията откри Развоен център за осведомителни технологии в София, който дава бизнес решения за " Кока-Кола " на световно равнище със мощен фокус върху Европа, Близкия Изток и Африка. Звеното е част от международната конструкция за осведомителни технологии на The Coca-Cola Company, която сплотява 5 развойни центъра в Съединени американски щати, Мексико, Индия, Сингапур и Япония.

Coca-Cola European Partners Shared Services - Coca-Cola European Partners е бутилиращото дружество на " Кока-Кола " за 13 европейски страни в Западна Европа, в това число Андора, Белгия, Франция, Германия, Англия, Исландия, Люксембург, Монако, Холандия, Норвегия, Португалия, Испания и Швеция. Компанията не бутилира и не продава в България, само че създаде своя споделен финансов център в страната, а през 2018 година отвори финансов офис и във Варна.

Coca-Cola Hellenic Business Services Organization – център за бизнес услуги, основан през 2011 година в София, който подкрепя групата " Кока-Кола Хеленик " посредством централизирани действия в региона на финанси и счетоводство, човешки запаси и ръководството на съществени бази данни. В компанията работят над 600 експерти, които годишно обслужват 67 хиляди клиенти, обработват над 500 хиляди фактури от 43 хиляди снабдители и над 120 хиляди поръчки за покупка и изготвят вътрешните финансови доклади за 37 компании в групата.

Coca-Cola Hellenic Group IT Services е част от организацията за Business Solutions and Systems (BSS). Ролята на компанията е да улеснява възходящите транзакции посредством технологии. През май 2018 година групата откри в София тех-парк лаборатория за софтуерни нововъведения, която дава обща платформа за показване на съществуващи решения за бизнеса и основава мост сред " Кока-Кола Хеленик ", университети и започващи компании. Компанията получи и капиталов документ " клас А " за спомагателен план " Плиска ", който цели разширение на IT интензивностите, прекачване и централизиране на услугите, които се дават от България на всички компании в 28-те страни от групата " Кока-Кола Хеленик ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР