Юпитер е газов гигант, какъвто е и Сатурн, но за

...
Юпитер е газов гигант, какъвто е и Сатурн, но за
Коментари Харесай

Защо Юпитер няма пръстени като Сатурн, а трябва да има

Юпитер е газов колос, какъвто е и Сатурн, само че за разлика от него, не разполага с пръстени към себе си. Според ново изследване на UC Riverside повода за това може да са неговите огромни луни, оповестява Phys.org.

"От дълго време се чудя за какво Юпитер няма даже по-впечатляващи пръстени, които да засрамят тези на Сатурн. Ако Юпитер имаше пръстени, те щяха да са доста по-добре забележими за нас, защото планетата е доста по-близо от Сатурн ", разяснява астрофизикът Стивън Кейн, който управлява изследването.

Учените са употребявали динамичен компютърен модел, който взима поради орбитите на четири от най-големите луни на Юпитер. Газовият колос има 79 доказани луни.

Компютърната симулация демонстрира, че единствено четирите най-големи луни са задоволителни бързо да унищожат всеки пръстен. Затова е и доста малко евентуално планетата в миналото да е имала пръстени.

Анализът подсказва, че колкото по-голяма е планетата, толкоз по-големи луни образува към себе си. Следователно опцията за трайно формиране на пръстени е на практика нулева, защото тяхното придвижване и тегло пречи на пръстените.

Проучването на учените обаче бързо бе провокирано от новия галактически телескоп "Джеймс Уеб ". Една от първите фотоси на телескопа е точно към Юпитер. Тя демонстрира съществуването на бледен и тъничък пръстен към газовия колос.

За съществуването на сходни формирования се знае още от времето на "Вояджър ", която първа ги снима. Те обаче са краткотрайни и не се задържат дълго поради прекосяването на огромните луни.
 Два от пръстените на Нептун
Астрономите споделят, че и останалите газови колоси в Слънчевата система имат пръстени. Тези на Юпитер и Нептун са доста дребни и тънки и доста сложни за наблюдаване със общоприетоо съоръжение. Нептун има по-плътни пръстени от тези на Сатурн, само че не са толкоз огромни. Те също са снимани единствено от "Вояджър ".

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР