Юношеският национал по футбол на България Станислав Работов е считан

...
Юношеският национал по футбол на България Станислав Работов е считан
Коментари Харесай

Работов: За мен Ботев е религия

Юношеският национал по футбол на България Станислав Работов е считан за един от най-големите родни гении сега. Той е единствено на 18 години, само че игра на високо равнище за Ботев (Пловдив) в пловдивското дерби против Локомотив (Пловдив). Вече натрупа 15 мача за мъжкия тим на „ канарчетата” в елита. Роден е на 14 юни 2002 година в град Раковски. Наскоро той подписа нов 4-годишен контракт с канарчетата.

Работов приказва за задачите и фантазиите си пред " България Днес ".

- Стани, ти направи ужасно усещане в дербито с „ Локомотив”, извоювано с 2:0. Лесно ли пристигна този триумф?

- Лесен триумф във футбола няма! Изиграхме добре тактически дуела и се възползвахме от основаните от нас обстановки, които успяхме да осъществяваме. В такова дерби спечелилият се взема решение от настройката за мача и мисля, че ние бяхме по-мотивираният тим. Всички в състава бяха подготвени за този мач и искахме единствено победа и нищо друго.

- Това беше първото дерби на Пловдив за теб. Каква е тръпката?

- За мое благополучие справедливо победихме „ Локомотив”, който се намираше в отлична форма след спечелването на Купата и Суперкупата. Да излезеш и да защитаваш жълто-черния цвят и да знаеш, че след мача ще имаш опцията да бъдеш горделив в Пловдив най-малко до другото дерби, е неповторимо възприятие. За мен „ Ботев” е вяра, която не е от през днешния ден за на следващия ден. Или се раждаш ботевист, или не се става.

- През предишния сезон дебютира в Първа лига. Очакваш ли в този момент да си още по-ключова фигура в състава на „ Ботев”?

- В началото на предишния сезон не бях част от първия тим, а играех за юношите до 19 години. След дебюта ми за „ Ботев” против „ Славия” в дуела от 1/8-финалите за Купата на България започнах подготовката с първия тим. Тогава треньорът господин Спасов ми сподели, че ще стартира да разчита на мен. След пандемията играх във всеки един мач на „ Ботев” до края на шампионата. Надявам се този сезон да получавам късмет за изява.

- Лесно ли се работи с умел треньор като Ферарио Спасов?

- Определено господин Спасов е измежду най-опитните треньори в България и работата ми с него ми доставя наслаждение. Винаги може да научиш нещо от сходен експерт и това е радващото за нас, младите футболисти.

- Останахте отвън топ 6. Сега какви са упоритостите пред тима?

- Да, не бяхме в първата шестица, само че в последна сметка още веднъж имахме шансове за класиране в Европа, които пропиляхме. Мястото на „ Ботев” е в първата 6-ца, измежду най-хубавите. Но значимото е да играем добър футбол и да радваме нашите почитатели.

- Ти получи контракт с клуба чак до 2024 година, възнамеряваш ли да го изпълниш?

- Много се веселя за подписания нов контракт, тъй като ми е втори в границите на един сезон.Продължавам да упражнявам интензивно и да демонстрирам на какво съм кадърен. На този стадий от кариерата ми съм на съвършеното място за развиване, само че за какво не някой ден да заиграя в тим от Европа. Това е една от непостигнатите ми фантазии досега. Всичко зависи от това да съм жив и здрав и да не преставам да се развъртвам.

- Как те одобряват останалите по-опитни играчи?

- Всички в тима ме одобряват добре и всеки ми дава препоръки най-много да заставам крепко стъпил на земята. Не мога да кажа кой ми е непосредствен, тъй като сме един добре обединен колектив, в който всеки си оказва помощ.

- Предстои ви не по-лек мач против ЦСКА-София, и то на стадион „ Българска армия”. Имате ли сили да спечелите?

- ЦСКА-София са добър тим и няма да ни бъде по-леко против тях, тъй като те са един от кандидатите за продобиване на шампионата. Настроението в тима е положително и се приготвяме по най-хубавия метод за идния дуел. Ще бъде мъчно посещение, тъй като на „ Армията” не се играе елементарно. ЦСКА имат многочислена аудитория, която оказва помощ на тима.

- Роден си в град Раковски, католик ли си?

- Да, родом съм от Раковски и в действителност съм католик. От този град е и нападателят Валери Домовчийски. Лично не се познавахме. Първата ми среща с него беше в мача ни против „ Ботев” (Вр). Той ме поздрави и ми сподели, че доста се радва за мен.

- Кой те възпламени по футбола?

- В моето семейство няма спортни персони, разпален съм по футбола от 7-годишна възраст. Първата ми подготовка беше, когато бях на 8 на градския стадион. Юноша на „ Раковски” съм, където прекарах 4 години преди да мина в „ Ботев” (Пд). Благодарен съм на всеки треньор до тук, който ме построи като футболист и човек.

- Имаше ли си обичан тим и футболист като дете?

- Любимият ми тим като дребен беше „ Манчестър Юнайтед”, тъй като в него играеше Кристиано Роналдо. Тогава те бяха най-хубавият тим в Англия. Като дребен не съм гледал български футбол. Възхищавах се също по този начин и на двойката централни бранители Видич и Фърдинанд и вземах образец от тях.

- Докъде стигат фантазиите ти?

- Първо си поисквам да съм жив и здрав, което е най значимото. Аз към този момент сбъднах една от фантазиите си да подпиша професионален контракт, в този момент несъмнено имам други цели. Нямам желание за някое състезание, само че обичам комбинативния и бърз футбол, а не изританите топки.

- Юношески национал на България си. Какви са упоритостите ви?

- Да, даже в този момент съм на лагер с националния тим до 19 години, с който се приготвяме за първокласен кръг през септември. В този отбор има много положителни футболисти. Нямаме сложени цели, желаеме да покажем колкото се може повече от нас.

- Кой ще завоюва Шампионската лига този сезон?

- Моят любимец е „ Байерн” (М). Мисля, че те имат най-големи шансове.

- Фенките на „ Ботев” се интересуват дали си имаш гадже?

- Отдаден съм на футбола още от дребен и по тази причина не спирам да мисля за него всеки ден. Фенките на „ Ботев” може да ми се радват единствено пред тв приемниците и на трибуните, тъй като си имам сериозна другарка, която обичам доста.
efbet Лига 2 кръг, неделя 16 август  ЦСКА-София 20:00предстои  Ботев (Пловдив)
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР