Юнкер и Тръмп – не точно приятели, но и не

...
Юнкер и Тръмп – не точно приятели, но и не
Коментари Харесай

Тръмп и Юнкер обявиха прекратяване на търговския огън

Юнкер и Тръмп – не тъкмо другари, само че и не напълно врагове

Брюксел и Вашингтон ще се въздържат от спомагателни мита, до момента в който се водят търговски договаряния.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Европейски Съюз би трябвало да отговори внимателно на митническите закани на Тръмп

Необходимо е Брюксел да се концентрира на първо място върху разрешаването на вътрешните си проблеми
25 юли 2018
Без значение какво споделя Тръмп Съединени американски щати са по-богати поради Европа

Европейският съюз е най-големият американски бизнес сътрудник и комерсиалната война съставлява сериозен риск
24 юли 2018
Европейски Съюз приготвя нови контрамерки против предстоящите автомита на Съединени американски щати

Позицията на Европейски Съюз против желанията на Тръмп ще се реши след срещата сред двете страни идната седмица във Вашингтон
22 юли 2018
Има ли система в хаоса " Тръмп "

Американският президент прекатурва визиите за света, като нападна Европейски Съюз и пази Русия
19 юли 2018
" По-скоро облачно, в сравнение с ярко. " Така ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер неотдавна разказа връзките с Белия дом. Той отиде във Вашингтон, с цел да опита да деескалира напрежението сред Европейски Съюз и Съединени американски щати на фона на рисковете от опустошителна комерсиална война, и след срещата с американския президент Доналд Тръмп съобщи: " Това беше добра и градивна аудиенция. Когато бях поканен от президента Тръмп, имах единствено едно желание – да реализира договорка. И я постигнахме. " " Днес се съгласихме на първо място да работим дружно за реализиране на нулеви митнически цени, нулеви немитнически бариери и нулеви дотации за промишлените артикули отвън автомобилния бранш ", разгласи на собствен ред Доналд Тръмп новината, на която се надяваха от двете страни на Атлантика.

Германия: Чудесно за световната стопанска система!

След траялия към 2 часа диалог с ръководителя на Европейска комисия Доналд Тръмп разяснява: " Надявам се, че ще можем да измислим нещо за по-справедлива търговия с Европа. " Юнкер го увери: " Ние сме близки сътрудници, съдружници, а не врагове. Трябва да работим дружно ". Той предложи Европейски Съюз да внася повече американска соя и полутечен природен газ, както и да понижи митата върху някои артикули от Съединени американски щати. Председателят на Европейска комисия добави, че двете страни ще се въздържат от спомагателни мита, до момента в който протичат търговски договаряния. Американският президент отиде още по-далеч и допусна, че ще се откри решение както за цените, които Съединени американски щати постановиха върху вноса на стомана и алуминий от Европейски Съюз, по този начин и на контрамитата, които Брюксел вкара върху американски артикули.

" Постигнат е пробив, с който може да се избегне комерсиалната война и да се спасят милиони работни места. Това е отлично за световната стопанска система ", оповестиха от немското икономическо министерство. " Това е огромен ден за Европейска комисия, огромен ден за Юнкер! Надвисналите наказания и всичко, което можеше да се случи едностранно, отпаднаха ", сподели върховен представител на Европейски Съюз, представен от Reuters.

Врагове или сътрудници

Преди срещата в Белия дом напрежението сред Брюксел и Вашингтон рисково се покачваше, а Тръмп назова Европейски Съюз зложелател във връзка с търговията. Редица западни дипломати с дълготраен опит в трансатлантическите връзки настояват, че пукнатините сред Европейски Съюз и новата американска администрация са надминали политическите неразбирателства от предишното. " Държавният департамент към момента не е подхванал ясна политика по отношение на Европа, която може да донесе някакъв ред или да подреди целите на Тръмп. Например той приветства Brexit, само че не даде ясно да се разбере какви ще са бъдещите връзки с Обединеното кралство. Съществува още по-голяма неустановеност за политиката по отношение на Русия ", показва разбор на Politico. Изданието добавя, че се следят тревожна липса на връзка и неуважение на трансатлантическите институции, някои от които оперират от края на Втората международна война.

Непосредствено преди диалозите с Юнкер Тръмп написа в Twitter, че ръководителят на Европейска комисия е податлив да беседва със Съединени американски щати за търговията единствено тъй като те са повдигнали въпроса за митата. " Страни, които се отнасят към нас незаслужено в комерсиално отношение от години, идват във Вашингтон да договарят. Това трябваше да се случи доста от дълго време, само че по-добре късно, в сравнение с в никакъв случай. Митата са велики! Или страната, която се отнася към Съединени американски щати незаслужено по отношение на търговия, договаря почтена договорка, или бива наранена от мита. Запомнете, че ние сме прасето-касичка, която е ограбвана ", написа американският президент. По-късно той показва по-умерен звук: " Европейски Съюз идва да договаряме комерсиална договорка. Имам концепция за тях – Съединени американски щати и Европейски Съюз да зарежат всички мита, бариери и дотации. Това може да се назова свободен пазар и обективна търговия. Надявам се да го създадат, ние сме подготвени, само че те няма да го създадат! "

Тръмп даде началото на комерсиалната война с решението да се наложат мита от 25% върху вноса на стомана и от 10% върху вноса на алуминий. Европейски Съюз отговори с цени върху емблематични американски артикули за 3.2 милиарда $. Вторият рунд стана действителен след опасността на Тръмп да вкара мито от 25% върху вносните транспортни средства, което би засегнало европейски експорт за към 50 милиарда $. Стратегията на американския президент целеше да реализира прогрес по връщането на автопроизводителите в Съединени американски щати преди частичните избори за Конгрес тази есен, както и да почисти страната от европейските коли. Брюксел пък отвърна, че изготвя нов лист с американски артикули, които да таксува в отговор.

" Разполагат ли Съединени американски щати със съществени доводи против комерсиалните практики на Европейски Съюз? Не, защото Вашингтон и съюзът имат доста сходни и ниски мита върху стоките. Въпреки че избрана търговия се сблъсква със характерни високи цени и от двете страни на Атлантическия океан, усреднените мита, наложени от Европейски Съюз върху американско произвеждане, са били 3% през 2015 година, което е малко по-ниско от еквивалента на Съединени американски щати от 3.3% за същата година ", показва Financial Times. Според Брюксел двустранната търговия сред Съединени американски щати и Европейски Съюз значително е уравновесена, макар че Тръмп се оплаква от комерсиалния недостиг във връзка с американските артикули с Европейски Съюз, който за предходната година е бил 151 милиарда $. В същото време обаче Съединени американски щати са имали търговски остатък по отношение на услугите от 55 милиарда $ с Европейски Съюз, а американски компании, правещи бизнес в Европа, са спечелили с 95 милиарда $ повече като чист доход спрямо европейските компании, опериращи в Съединени американски щати. На процедура Европейски Съюз е най-големият американски търговски сътрудник за последните няколко десетилетия.

Облекчаване на комерсиалния блокаж

Очакванията за визитата на Юнкер бяха високи и измежду висши чиновници в Белия дом, които са срещу митата за коли. Надеждите им бяха, че Брюксел ще успее да избегне огромната комерсиална война, която даже близки съветници на Тръмп считат за евентуално унищожителна, като направи някои отстъпки, позволяващи на американския президент да разгласи победа вкъщи и да се откаже от желанията си. Планът на Брюксел за преустановяване на комерсиалния блокаж включва две хрумвания. Първата е Съединени американски щати, Европейски Съюз, Япония, Южна Корея и други огромни производители на коли и авточасти да договорят многостранно съглашение за понижаване на митата върху тези артикули до нула. Втората концепция е за договарянето на лимитирана договорка за свободна търговия сред Съединени американски щати и Европейски Съюз, фокусирана единствено върху индустриалните цени.

Въпреки отправените закани в този момент и двете страни изпратиха сигнали за евентуални нови покупко-продажби. Финансовият министър на Съединени американски щати Стивън Мнучин неотдавна разяснява: " Ако Европа има вяра в свободната търговия, ние сме подготвени да подпишем съглашение. Но то ще изисква дейности във връзка с митата, немитническите бариери и дотациите. Трябва да бъдат взети поради и трите въпроса. " Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси отговори: " Ние сме в режим на взаимно чуване и се надявам, че това е началото на нещо. "

" Основният политически въпрос е дали Тръмп желае да реализира съглашение, или вижда полза от това да го поддържа до времето на частичните избори за Конгрес ", изяснява пред Politico Джефри Ратке от Center for Strategic and International Studies. За компликации приказва пред Financial Times и Сам Лоу от Centre for European Reform. " Европейски Съюз и Съединени американски щати пробваха да изгладят всички разногласия, които имат от десетилетия в комерсиалните договаряния. Но разликите в регулаторната просвета, другите нива на защитни ограничения по отношение на дадени артикули и желанието за отбрана на избрани браншове се оказаха прекомерно огромно затруднение ", обобщава той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР