Юни е третият пореден месец, в който производството в промишлеността

...
Коментари Харесай

Производството в промишлеността намалява за трети пореден месец

Юни е третият следващ месец, в който производството в индустрията понижава - с 0.1% по отношение на май, а месец преди този момент спадът беше 1.4%. Понижението идва от преработващата индустрия и енергетиката, до момента в който в добива производството пораства на месечна база. Без изненада, на годишна база индикаторите регистрират нарастване, само че огромен фактор за това е поради ниската база от предходната година. Това демонстрират последните данни на Националния статистически институт (НСИ) към края на полугодието.

В строителството интензивността пораства, само че едва, а в търговията на дребно оборотът на компаниите се покачва с 1.5% на месечна база.
Бизнесът през юни
Производството в добивната индустрия е един от дребното мотори на напредък през юни, демонстрира националната статистика. На месечна база нарастването е с 3.9% и идва главно от добива на железни руди, евентуално медни. Добивът на въглища също пораства - със 7.2% по отношение на май. В преработващата индустрия пък производството понижава с 0.3%, като това идва от няколко бранша - производството на храни и питиета, на дървен материал, на медикаменти и на артикули от метали. От друга страна пък производството на автомобилни елементи и колела е с 36% над равнището си от май. В енергетиката интензивността е с 1.6% под равнището си от май, а месец по-рано спадът беше 2.5%.

Като цяло обаче множеството браншове в промишлеността се движат освен над равнищата си от предходната година, само че и над предкризисните си равнища.

В търговията оборотът нараства през юни по отношение на май, само че едва - с едвам 1.5%. Увеличението идва от продажбите на електроника, на медикаменти и козметика, онлайн търговията - и трите бранша регистрират месечен растеж от над 6%. Същевременно пък огромен спад регистрират търговците на текстил, облекло и обувки, където оборотът понижава с над 30% в границите на месец. На годишна база обаче всички браншове са по-добре по отношение на предходната година и регистрират двуцифрен растеж на оборота.

В строителството интензивността също се покачва с 1.5% на месечна база. Темпът е сдържан както в сградното строителство, по този начин и в инфраструктурното (между 1 и 2% растеж на месечна база). На годишна база нарастването на строителната продукция през юни е с 4.7% като това идва главно от инфраструктура и обществени планове, където интензивността е с 9.1% над равнището си от юни 2020 година При сградното строителство покачването е много по-слабо - едвам 1.5%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР