Юни 2018 г.- след години спорове - Да бъде или

...
Юни 2018 г.- след години спорове - Да бъде или
Коментари Харесай

Зелена светлина за Белене от енергийната комисия в НС

Юни 2018 г.- след години разногласия - Да бъде или да не бъде - през днешния ден май съвсем всички желаят АЕЦ " Белене ". Поне подобен дух витае в енергийната комисия.

 Колко милиарда още за 30-годишен съветски нуклеарен самовар, питат протестиращи против АЕЦ Обновена
Колко милиарда още за 30-годишен съветски нуклеарен самовар, питат протестиращи против АЕЦ " Белене "

" АЕЦ Белене - made in China - реактор сделан в Съюз на съветските социалистически републики "

Няма по какъв начин да разчитаме на инвеститорски интерес за " Белене ", в случай че кабинетът не анулира решението си, с което е прекратило реализацията на плана , разгласи отрасловият министър Теменужка Петкова . С това решение, което ще бъде взето в този момент, на процедура се отваря вратата на това да се даде опция за реализация на плана , уточни Петкова, уверена, че Народно събрание ще анулира наложения през 2012 година мораториум.

Патриотите виждат поддръжка за АЕЦ Белене от страна на ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Трябва да имаме изясненост какви вложители и оферти има и Народното събрание да вземе ново решение със съответните параметри, които сегашната обстановка изисква , счита Искрен Веселинов. Оперативна програма застават зад предлагането на герберите централата да се строи на пазарен принцип.

 Йотова е уверена, че АЕЦ
Йотова е уверена, че АЕЦ " Белене " е несъмнено решение

За енергийната сигурност на България

Трябва да намерим най-оптималният вид по какъв метод планът " Белене " да бъде осъществен , тъй че да не бъде за сметка на потребителите, акцентира Александър Ненков от ГЕРБ.

Левицата обаче не има вяра, че ръководещите са откровени в желанието си за новата централа. Имам подозрения за дейности от страна на ГЕРБ, които са всичко друго, само че не и предпочитание да се търсят разновидности за реализацията на плана, посочи Жельо Бойчев. Как чета плана за решение от вашите сътрудници - чета го като липса на доверие, с цел да не споделям думата, че по-скоро вие сте саботирани в желанието си и в желанието си, обърна се социалистът към министър Петкова. Левицата желае анулация на решението от 2012 година за мораториум. За ГЕРБ това не е неотложно.

 Работодателите допълват изискванията на МЕ за АЕЦ
Работодателите допълват изискванията на МЕ за АЕЦ " Белене "

Още три условия за основни, а и са нужни спомагателни гаранции

Решението от 2012 година стопира плана, безапелационен е Бойчев. Проектът няма да види бял свят, песимистичен е и Рамадан Аталай. Без изясненост се стартира нов план със остарели кърпежи, по думите му. Няма да се реализира този план, тъй като не сме подготвени, безапелационен е той. Движение за права и свободи не е според с плана.

В последна сметка мина концепцията на ГЕРБ Теменужка Петкова да възобнови дейностите по реализацията на централата.

Припомняме, през днешния ден четирите организации от АОБР с отворено писмо до Народното събрание обявиха, че не са удовлетворени от това, че министър Петкова огласява единствено две условия за реализиране на плана АЕЦ " Белене " при " пазарни условия " - да няма държавни гаранции по реализирането на плана и да няма дълготрайни контракти за изкупуване на създадената електрическа енергия. Те излязоха с спомагателни условия и предложение за скица.

Работодателските организации предизвестяват и че в общественото пространство се популяризира информация, която не дава отговор на истината - за цената на електрическата енергия, създадена от АЕЦ " Белене ", за размера на бъдещото електропотребление, както и за неналичието на други възможности.

мораториумът върху строителство на АЕЦ " Белене " бе въведен от Народното събрание през 2012 година с болшинството на ГЕРБ през 2012 година Преди дни обаче персонално министър председателят Бойко Борисов се изрече в посока той да отпадне, а и министър Теменужка Петкова стартира плана в границите на присъединяване си в интернационалния конгрес " Атомекспо ".

В началото на март месец тази година Народното събрание поръча на Министерството на енергетиката да изготви предложение за бъдещето на АЕЦ " Белене " и какво ще е бъдещето на пасивите и активите на плана.

Припомняме, тематиката за плана АЕЦ " Белене " стана още веднъж настояща, откакто от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ отчет за правене на Национална тактика в региона на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

Българска академия на науките разгласява отчета си при започване на годината, след категорично позволение от БЕХ (като поръчител), само че даже и това не понижи разногласията за целесъобразността на построяването на нова нуклеарна централа.

На 16 ноември 2017 година се състоя и представянето на резюмето от отчета на Българска академия на науките в наличието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това обобщение дава вид за реализация на АЕЦ " Белене ", само че при изискване, че бъдат реализирани параметрите на финансовите разбори. От Българска академия на науките изрично опазиха отчета си и 90-те разновидността, които той дава .

Въпреки че в общественото пространство продължава да се приказва на първо място за или срещу плана " Белене ", акцент в активността и думите на министър Теменужка Петкова в последните месеци е казусът с оборудването на нуклеарната централа, което е направено от Русия по контракт и на което Българската страна е действителен притежател.

Според Теменужка Петкова не се изключва опцията и Русия да бъде привлечена за вложител в централата , чието строителство беше замразено през 2013 година Конкретни договаряния по този въпрос не са водени. През октомври предходната година министър председателят Бойко Борисов се срещна с представители на съветската държавна компания " Росатом ".

След това обаче министър председателят Борисов излезе с още една авангардна концепция планът " Белене " да стане общобалкански план, който да се реализира с европейско финансиране.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР