ЮНЕСКО утвърди разширението на територията на обекта световно наследство Старинен

...
ЮНЕСКО утвърди разширението на територията на обекта световно наследство Старинен
Коментари Харесай

ЮНЕСКО разшири защитената територия на "Старинен град Несебър"

ЮНЕСКО утвърди разширението на територията на обекта международно завещание " Старинен град Несебър " по време на 45-ата разширена сесия на Комитета по международно завещание, която се организира в Рияд, столица на Кралство Саудитска Арабия. Това оповестяват от Министерството на културата.

В новата територия е включена и част от акваторията на Несебър от южната и северната страна на полуострова. Разширението е по предложение на България и е резултат от интензивните проучвания, които Центърът по подводна археология в Созопол организира от 2017 година до момента. По време на тези проучвания, които се явяват продължение на работата на проф. Любка Огненова от 80-те години на ХХ век, са открити елементи от крепостните стени на антична Месамбрия, които се отнасят към Античността и Средновековието. В новата територия попада и част от антична улица, както и защитни пристанищни уреди. През многовековното си развиване, заради покачването на морското равнище в Черно море и спецификата на геологическия градеж на полуострова, градът губи към една четвърт от територията си. Поради тази причина обилни археологически структури през днешния ден се намират под вода.

Вписването на разширената територия на Несебър, в която към този момент са включени полуостровът и находките под вода, откроява Старинния град измежду другите обекти на ЮНЕСКО с неповторимото комбиниране на културно завещание на суша и под вода.

Предложението за уголемение на територията на Старинен град Несебър е показано пред ЮНЕСКО от Министерство на културата, Националната комисия за ЮНЕСКО – България, както и специалисти от Националния институт за недвижимото културно завещание към МК, с дейното подпомагане на Постоянното посланичество на България в ЮНЕСКО в Париж.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР