ЮНЕСКО избра Габрово за творчески град на занаятите и фолклорното

...
ЮНЕСКО избра Габрово за творчески град на занаятите и фолклорното
Коментари Харесай

ЮНЕСКО избра Габрово за творчески град на занаятите и фолклорното изкуство

ЮНЕСКО избра Габрово за креативен град на занаятите и фолклорното изкуство.
Решението бе оповестено публично през вчерашния ден по време на Генералната конференция на 39-ата сесия на ЮНЕСКО, която се организира от 30 октомври до 14 ноември във френската столица Париж. Ден преди този момент новината бе обявена от ръководителя на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов след срещата му с Ирина Бокова.
64 нови града от 44 страни са избрани да влязат в мрежата от генералния шеф на организацията Ирина Бокова.
Габрово става вторият български град след София, чийто културен капацитет е оценен доста високо от международната организация . През 2014 година столицата ни бе удостоена с влиятелната купа „ Град на киното “. В средата на юни месец тази година Габрово влезе в конкуренцията за включване в мрежата на креативните градове на ЮНЕСКО, залагайки на три свои преимущества – град на занаятите и промишлеността, столица на хумора и сатирата, град, който съхранява и разпространява националния и локалния фолклор.
Габрово има Стратегия за развиване на културата до 2024 година, член е на интернационалната мрежа за просвета „ Програма 21 “, годишно посредством общинската стратегия „ Култура “ се финансират качествени културни артикули, градът е хазаин на огромни събития с локално, национално и интернационално значение.
Кандидатурата бе готова под управлението на Община Габрово с дейното присъединяване на Етнографския музей навън „ Етър “, Дома на хумора и сатирата, Регионалното съдружие на общините „ Централна Стара планина “, Сдружение „ Фабриката “ и габровските читалища. Габрово получи поддръжка от Националната занаятчийска камара, Съюза на българските музикални и танцови дейци и от Националната комисия на България за ЮНЕСКО.
В плана е написан 4-годишен проект с начинания от креативните области на мрежата – занаяти и фолклорни изкуства, дизайн, кино, гастрономия, медийни изкуства и музика. Планирано е присъединяване на организации от обществения и частния бранш, професионални сдружения, просветителни и културни институции, гражданското общество. Дейностите са ориентирани към реализиране задачите на мрежата посредством усилване ролята на културата и творчеството за стабилно градско развиване.
Мрежата на ЮНЕСКО от креативен градове е основана през 2004 година за поощряване на съдействието сред градовете, които са разпознали творчеството като стратегически фактор за напредък. С присъединението на новите членове тя наброява 180 града от 72 страни. Те ще работят дружно за една обща цел: одобряване значимостта на креативните и културните промишлености в проектите за развиване на локално, районно и интернационално равнище.
Следващата годишна среща на креативната мрежа ще се състои в полските градове Краков и Катовице през юни 2018 година
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР