Юлиян Семерджиев, ТЕЦ Марица 3“, в Беновска пита“ в пита-Радио

...
Юлиян Семерджиев, ТЕЦ Марица 3“, в Беновска пита“ в пита-Радио
Коментари Харесай

Юлиян Семерджиев: Сандов официално да оповести кои от 6-те ТЕЦ-а замърсяват Югоизтока. На 16.05.22 протест с КНСБ

Юлиян Семерджиев, Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “, в „ Беновска пита “ в пита-Радио К2, във и по Радио К2 на 93.9MHz на 14-ти май 2022 година, съобщи позиции по следните тематики:

Защо Министерство на околната среда и водите не позволява на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ да работи? Кой замърсява със серед диоксид Югоизтока?

„ Хайде да опитаме да систематизираме какво се случва с Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ – по кое време, за какво и кой ви затвори? “, попита Беновска. Семерджиев отговори, че офанзивата е почнала преди към година от социална организация, от няколко индивида, които са засипали Регионална инспекция за опазване на околната среда със тъжби. Те са били подпомагани от медийна група. На 21-ви април е била наложена най-тежката мярка – насилствена административна мярка прекъсване на активността. „ Ние сме безапелационни, че тази мярка безусловно не дава отговор на действителното състояние, в което се намира сдружението! Затова предходната седмица инициирахме митинг! “, безапелационен бе Семерджиев.

„ Вие предходната седмица организирахте митинг, който не се състоя! Дали това беше операция, на която вие се поддадохте, или както сподели министър Сандов, че не сте имали позволение? “, попита Беновска. Семерджиев отговори, че позволение за митинг на „ Марица 3 “ е имало. Има е съгласувателно писмо от Йорданка Фандъкова. Около 700 души са тръгнали към София, само че в последния миг е излязло известие, че на ТЕЦ-а се разрешава да продължи работа при понижен потенциал. Затова в последния миг е било решено митингът да не се състои, с цел да не се утежнява така и така напрегната конюнктура в София.

„ Нека да забележим нещата в тяхната последователност! Взех един синхрон от Борислав Сандов преди да се разиграят идващите събития! “, продължи Беновска и пусна запис от изявлението ѝ с вицепремиера и министър на околната среда и водите Борислав Сандов от 10-ти май 2022 година:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: Какво се случва в Топлоелектрическа централа „ Марица “ 3?

Борислав Сандов: В момента нищо!

Илиана Беновска: Спрян е ТЕЦ-ът, а в това време има замърсяване!

Борислав Сандов: Има замърсяване под нормите! Има транспорт на замърсяване от региона на Гълъбово. Поне виждайки данните за посоката напразно и равнищата, които отчитаме в Гълъбово по отношение на равнищата, които отчитаме в Димитровград – има директна корелация!

Илиана Беновска: Вчерашното сведение на Министерство на околната среда и водите беше, че има още веднъж замърсявания над нормите, дружно с табличен и дигитален материал!

Борислав Сандов: Не, в противен случай! Има замърсяване над нормите в Гълъбово! В Димитровград има завишаване, само че не е над нормите!

Илиана Беновска: Вчера във вашето известие пишеше, че с помощта на вятъра, който духа от Гълъбово и от Стара Загора, по този начин ли е?

Борислав Сандов: Точно по този начин! Има завишаване на равнищата на серен диоксид, само че те са под нормите, които са за нарушаване.

Илиана Беновска: Тоест със прекъсването на „ Марица 3 “ няма към този момент замърсяване над границата в Димитровград?

Борислав Сандов: От прекъсването на „ Марица 3 “ в Димитровград, от станцията, която е разположена там, не е открито на този стадий замърсяване, което е над нормите! Но се вижда в дните, в които има замърсяване над региона на Гълъбово и има посока напразно от Гълъбово към Димитровград, се вижда този транспорт и той се отразява в стойностите на серния диоксид в Гълъбово!

Илиана Беновска: А по какъв начин се регистрира посоката напразно?

Борислав Сандов: Национален институт по метеорология и хидрология дава такива данни!

Илиана Беновска: Които вашите станции засичат?

Борислав Сандов: Да, станциите на Национален институт по метеорология и хидрология!

Илиана Беновска: А Вие знаете ли обстоятелството, тъй като неотдавна сте в изпълнителната власт, другояче от дълго време сте в екологията, че когато „ Марица Изток 2 “ и „ Марица Изток 3 “ са под високата норма на замърсяване, тя е задоволителна, с цел да замърсява Димитровград?

Борислав Сандов: Не разбрах въпроса Ви!

Илиана Беновска: Когато е под границата на допустимото, не я знам в цифри, „ Марица Изток 2 “ и „ Марица Изток 3 “ замърсяват Димитровград, без значение че са под нормата!

Борислав Сандов: А замърсяват Димитровград над нормата?

Илиана Беновска: Точно по този начин!

Борислав Сандов: Не знам за такива данни! Но има 4 предприятия в региона, които се намират в Раднево и Гълъбово. Това са Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ държавната, „ Брикел “ частната, „ Контурглобал “ частната и AES Гълъбово. Така че има 4 централи. Трябва да се погледнат индикаторите от 4-те, с цел да се види дали е вероятен транспорт на някоя от тях към Димитровград, в случай че в този ден има такова замерване.

Илиана Беновска: А по кое време ще го извършите това?

Борислав Сандов: То се прави непрекъснато! Тези станции работят всекидневно!

Илиана Беновска: Кога ще излезете с някаква статистика, която да е безапелационна?

Борислав Сандов: Статистиката е налична. Тя се намира на уеб страницата на Изпълнителната организация по околната среда и може всеки жител да стигне до нея!

Илиана Беновска: Не ме разбрахте! Снощи вие обобщихте резултата, с цел да отговорите на протестиращите в „ Марица 3 “!

Борислав Сандов: Точно по този начин!

Илиана Беновска: Ще извършите ли същото?

Борислав Сандов: За какъв интервал?

Илиана Беновска: Ами за тези дни! Те споделят, че са създали всички усъвършенствания, които са изисквани, само че никой, нито от министерството …

Борислав Сандов: Гарантирам Ви, че не са ги създали тези усъвършенствания!

Илиана Беновска: Никой не е пристигнал да ги види! Знаете ли това, господин Сандов?

Борислав Сандов: Гарантирам Ви, че не са ги създали, тъй като те би трябвало да ремонтират цяла една постройка!

Илиана Беновска: Добре, само че Регионална инспекция за опазване на околната среда или някой от Министерство на околната среда и водите няма ли да отиде да ревизира?

Борислав Сандов: Трябва да отиде Изпълнителна организация по околна среда, когато те фактически изпратят писмо, че са създали тези усъвършенствания.

Илиана Беновска: Те са изпратили!

Борислав Сандов: Не! Те са изпратили писмо, с което дават отговор на предходно наставление за горивната съставния елемент. То не подхожда на насилствената административна мярка, която им е издадена и предписанията по нея!

Илиана Беновска: Добре, финален въпрос, Вие като ръководещ, по какъв начин ще решите въпроса с „ Марица 3 “? Чакате решението на второинстанционния административен съд или ще проконтролирате какви ремонтни подобрителни действия вършат?

Борислав Сандов: Решението е по отношение на открито редовно замърсяване, то може да бъде отстранено и чак тогава предприятието може да работи! Решението има авансово осъществяване, тъй че съдът само може да го анулира, само че ние чакаме то да бъде доказано по-скоро!

Илиана Беновска: Тоест Вие няма да извършите инспекция за успеваемостта на ремонта преди втора инстанция?

Борислав Сандов: Ремонт не е осъществяван!

Илиана Беновска: Е, по този начин го казвате! Идете и вижте!

Борислав Сандов: Трябва да пристигна целият китайски народ, с цел да го направи за една седмица този ремонт! Наистина, съществено Ви приказвам! Цялата постройка пуши! Не е да запушиш една дупка някъде! Съжалявам, че стигам до това равнище, само че тази централа не е ремонтирана в последните десетилетия! Тази централа беше затворена поради неналичието на успеваемост! Единствено високите цени на електрическата енергия предходната година сътвориха условия тази централа наново да бъде отворена! Тя беше затворена по стопански аргументи. Тя отвори наново без да е направила поправки, без да е направила рационализация. И тя не може да работи, откакто се вижда, че прави редовно нарушение. Някои назовават това геноцид, тъй като броят, изключително на децата с дихателни болести в този район са се нараснали. Постоянно ми пишат хора, някои от които към този момент са се изнесли от оня район! На нас преди всичко ни е животът и здравето на хората! И положението на околната среда! За сила, сила се създава по разнообразни способи и се транспортира по друг метод. Така че не може въглищната енергетика да бъде „ свещена крава “, всичко да зависи от нея и всички да се подчиняваме на нея!

Илиана Беновска: Чувствителната нотка със здравето на децата, одобрявам я в действителност, тя постоянно работи!

Борислав Сандов: Това са индикаторите! Не, това са индикаторите, данните са това!

Илиана Беновска: Един финален бизнес въпрос! ТЕЦ-овете „ Марица 3 “, „ Брикел “ и „ Бобов дол “ се свързват с Христо Ковачки. Асен Василев на 100-те дни на кабинета „ Кирил Петков “ направи заявление, че ще затвори „ Брикел “ и „ Бобов дол “, тъй като работели малко. Има ли нещо персонално, в този момент и със затварянето на „ Марица 3 “ от страна на кабинета и някакъв стопански скрит план?

Борислав Сандов: От моя страна няма нищо персонално към един или различен притежател! Аз проследявам закона и това, което е наставление по закон. Може би господин Василев има поради други ограничения, които да се ползват, дали по Механизма за обективен преход, дали по друга линия! Дали заради отговорности на тези предприятия, тъй като знам, че те имат отговорности към страната.

Илиана Беновска: Това е друга тематика, да не смесваме тематиките!

Борислав Сандов: Не зная какви са основанията, които господин Асен Василев е изложил в това свое желание. Но споделям, че моите дейности се управляват от законодателството, за което аз давам отговор и това е! Няма персонално отношение към един или различен притежател!

Илиана Беновска: Към Ковачки!?

Борислав Сандов: Те не са единствено тези три ТЕЦ-а, които се водят свързани с господин Ковачки!

Илиана Беновска: Споменаваха се тези трите!

Борислав Сандов: Явно има някакво друго съображение по отношение на тези 3, в случай че някой ги е поставил в един клъстер!

Илиана Беновска: Разбрах, благодаря Ви! И няма да ги проверявате?

Борислав Сандов: Всичко се ревизира! Има данни от непрекъснат мониторинг! Има инспекции по сигнал!

Илиана Беновска: Не, ремонтните действия?

Борислав Сандов: Ремонтните действия, когато се извършат и се каже, че са осъществени ремонтни действия, ще отидем да ги проверим! Но когато се каже – ние сме модернизирали, тъй като сме добавили към горивната съставния елемент биомаса, това не е обвързвано с нашите наставления за попречване на неорганизирани източници на излъчвания от серен диоксид!

Илиана Беновска: Разбрах Ви! Много Ви благодаря за това изявление!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

„ Къде е истината, господин Семерджиев? “, попита Беновска. Семерджиев отговори, че част от истината е станала ясна от въпросното изявление. Министърът е признал, че върху въздуха на Димитровград въздействат и други фактори, с изключение на дребния Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “. Върху атмосферния въздух в Димитровград въздействат централи, които са 3 000 мегавата, до момента в който „ Марица 3 “ е едвам 100 мегавата. Гълъбово се намира на 20 километра от Димитровград. Често въздушни маси оттова се придвижват към Димитровград. „ Ние не споделяме, че Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ е 100 % екологично дружество, че няма проблеми! Но считаме, че наложената ни мярка е допустимо най-тежката! В момента носим отговорност за непознати неточности и отхвърляме да приемем това! “, безапелационен бе Семерджиев.

„ Има ли някакво персонално отношение към „ Марица 3 “, „ Бобов дол “ и „ Брикел “, което да не почива на експертната оценка, а да има различен темперамент? Няма да го квалифицирам като корупционен или различен тип интерес? “, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че част от изявлението на министър Сандов не е било експертно. „ Да се разяснява, че са застрашени живота и здравето на хората, при изискване че има 30 часа превишение в Димитровград в границите на една година, а Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ е работил 5 000 часа! Констатирани са и доста високи равнища, когато ние въобще не сме работили! Така че не мога да схвана за какво е това отношение! Може би тъй като сме комфортни, тъй като сме дребни! “, безапелационен бе Семерджиев.

„ Нека Ви припомня и един различен ключ към отговора на моя въпрос! Много деен в затварянето на „ Марица 3 “, „ Бобов дол “ и „ Брикел “ е вицепремиерът и финансов министър Василев! дано чуем какво сподели! “, продължи Беновска и пусна запис от изявлението ѝ с Василев от 10-ти май 2022 година:

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: Искам да Ви запитвам нещо за енергетиката! Защо желаете да пандизите „ Брикел “ и „ Бобов дол “? В момента Вашият сътрудник Сандов желае да затвори „ Марица 3 “! Това са ТЕЦ-ове, които са все свързани с Ковачки, знаете! Каква е тази упоритост?

Асен Василев: МФ няма по какъв начин да затваря ТЕЦ-ове!

Илиана Беновска: Вие го изразихте самичък, че желаете да пандизите „ Бобов дол “ и „ Брикел “, тъй като не работели задоволително! Това беше на 100-те дни на държавното управление! Ако помните? Дадохте изявленията и Кирил Петков дори сподели, че това не е в съгласие! Не го ли помните?

Асен Василев: Това, което с Европейска комисия сме съгласували, беше във връзка ПВУ, е Министерство на околната среда и водите да си направи инспекциите и централи, които не дават отговор на европейските правила за замърсяване, да бъдат спрени.

Илиана Беновска: Ама Вие персонално споменахте двете имена „ Брикел “ и „ Бобов дол “, от Вашата уста!

Асен Василев: Защото все още имаме наказателна процедура от Европейска комисия за тези две централи!

Илиана Беновска: Тоест нищо персонално към Ковачки?

Асен Василев: Нищо персонално!

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновскапопита: „ Василев споделя – нищо персонално към Ковачки! Така ли е? “. Семерджиев отговори, че такива са думите на финансовия министър, само че на процедура излиза нещо друго. Той продължи: „ Предполагам, че другите въглищни централи, които работят по безусловно същия метод, както тези централи, които бяха представени, със същата горивна база, само че както споделих те са прекомерно огромни и евентуално има други ползи, които стоят зад тях! Вероятно на тези ползи не смеят да посегнат! Ние евентуално сме по-удобни или има друга причина, която не можем да проумеем! Чувстваме се като жертва на нещо незаслужено! “.

„ Вие най-сетне се решихте да сезирате прокуратурата и другата седмица на 18-ти се присъединявате към огромния общ митинг на работодатели, превозвачи и други съсловни организации. Какво сезирахте прокуратурата? “, попита Беновска. Семерджиев изясни, че Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ провежда независим митинг на 16-ти май от 13 часа пред Министерство на околната среда и водите, Министерски съвет и Народно събрание.

„ Дано не ви препятстват! Аз желая особено да разгледаме какво се случи в четвъртък, в деня на вашия митинг. Вие трябваше да протестирате пред Министерство на околната среда и водите. Малко преди вашия митинг излезе известие от Министерство на околната среда и водите, че на „ Марица 3 “ се дава опция да работи за месец и нещо, с цел да може да отстраните нередностите. Никой не сподели това решение, аз в този момент ще го покажа! Вие сте правист! След като излезе разрешението на Министерство на околната среда и водите да продължите да работите излезе известие, че министър Сандов ще даде брифинг. В хода на действието аз помолих министър Сандов да Ви предложения и Вас на брифинга, с цел да забележим ние, публицистите, какви са разликите в позициите ви. Министър Сандов ми отхвърли! Искам да забележим какво казахте Вие преди този брифинг! “, продължи Беновска и пусна запис от изявлението ѝ с Юлиян Семерджиев от 12-ти май 2022 година:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: В 12 часа трябваше да дойде тук митинга на „ Марица 3 “, подсилен от синдикатите по отношение на това, че вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов затвори и предписа авансово осъществяване на „ Марица 3 “ за това, че замърсявали въздуха. В 13 часа следва брифинг, тъй като министър Сандов анулира за към месец и нещо това предписание. Помолих от името на публицистите Юлиян Семерджиев да бъде позволен до брифинга. Засега Сандов ми отговори, че брифингът бил на Министерство на околната среда и водите и Семерджиев нямал място там. Ще забележим по какъв начин ще се развият събитията. Кажете за какво съгласно Вас министър Сандов анулира разпореждането да не работи „ Марица 3 “?

Юлиян Семерджиев: Предполагам, че това е една стъпка в вярната посока, защото той допускам се е съобразил с последните свои изявления, че ние не сме замърсител на въздуха в Димитровград. Приемаме днешната анулация като стъпка в вярната посока и опция ние да обновим своята работа. Категорични сме, че не ние сме замърсител на въздуха на Димитровград. Следва господин Сандов да подаде точна и настояща информация на общината и на жителите на България.

Илиана Беновска: Именно по тази причина аз помолих господин Сандов от името на публицистите да Ви пусне горе, с цел да изкажете и Вие Вашата позиция! Мисля че е редно, живеем в демократична страна! Как мислите?

Юлиян Семерджиев: Разбира се! Аз нямам нищо срещу да се срещнем с господин Сандов. Ще изложим нашите причини. Надяваме се да бъдат чути. Решението е тяхно!

Илиана Беновска: Още един въпрос имам! Излезе известие от Министерство на околната среда и водите, че по времето, когато „ Марица 3 “ е затворена, замърсяването продължава да съществува и да надвишава нормите. Имаше едно необичайно изречение, аз не съм експерт, че вятърът духал от Стара Загора, т.е. от ТЕЦ-овете „ Марица Изток 2 “ и „ Марица Изток 3 “, както и от Гълъбово. Аз попитах министър Сандов тези станции мерят ли посоката напразно? Той сподели – да! Вярно ли е?

Юлиян Семерджиев: Не съм и аз толкоз наясно механически, само че сигурно въздействие върху атмосферния въздух в Димитровград оказват и централите от енергиен комплекс „ Марица Изток “! Не е допустимо единствено Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ да бъде апетитен като причинител и то на такива тежки обвинявания, които бяха отправени към нас. Това, че се намираме на „ мястото на престъплението “ не значи, че ние сме причинителите!

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска попита: „ Как се мери посоката, силата и интензивността напразно? Как разбираме, дали, когато „ Марица 3 “ не работи, замърсява въздуха? “. Юлиян Семерджиев отговори, че излъчванията, които излизат от комина на „ Марица 3 “, се мерят непрестанно и се следят и от Регионална инспекция за опазване на околната среда Хасково. Това 24 часово мерене нито един път до момента не е посочило превишение на нормите. „ Ние сме затворени сега, тъй като въздухът в града е с неприятно качество! И тъй като няма на кой различен това да бъде приписано, се приписва на най-голямата горивна апаратура, която е наоколо! “, безапелационен бе той.

„ Да стигнем до развръзката! Първо Сандов анулира възбраната да работите. След това, когато се качихме на конференцията, на която той отхвърли да ви предложения, той ни срещна устно с решението на Европейския съд в Люксембург. То е единствено с констативен темперамент и се отнася до несъблюдение на отговорности от страна членка по инструкция за околната среда. В това решение, което е от 41 страници, се загатва на втора страница, че в желае си Европейска комисия моли съда да откри, че Република България не извършва отговорностите си по член 13, като систематично и непрекъснато не съблюдава в зона БГ 006 (Югоизточна) от 2007 година почасовата пределно позволена стойност на серен диоксид. Тук се засяга един дълъг интервал от 2007 година На предпоследната страница 40, долу, по приложените съображения съдът реши – Република България не е изпълнила отговорностите си по член 14, параграф 1 от директивата, като не е подсигурила в зона БГ 006 (Югоизточна) да не се надвишава систематично и непрекъснато от една страна от 2007 година до 2018 година почасовите пределно възможни правила. В петитума, най-после, най-смешно, на последната страница 41, че се предписва да се извърши задължението, осъжда България да заплати правосъдните разходи. Никъде не написа в това решение на страница 41, че „ Марица 3 “ замърсява! Или Гълъбово! Или „ Марица Изток “! кое дава правно съображение на страната да приложи тази норма към „ Марица 3 “? “, попита Беновска. Семерджиев отговори: „ Това е пришита интерпретация от страна на господин министъра! В тези 42 страници Димитровград е упоменат 3 пъти. Споменато е само, че се намира в цитирания от Вас район! Това решение касае интервала 2007 – 2018. Сега сме 2022 година Плюс това един много забавен откъс, който ми направи усещане, защитната позиция на България, където е записан, че разположението на доста дребна повърхност на няколко огромни горивни съоръжения доста затруднява установяването както на съответния извършител, по този начин и степента, в която всяка една апаратура въздейства на качеството на въздуха! Така че на никое място не се приказва кой какъв принос има за замърсяването на въздуха на този район! И както означи господин министърът, това решение е напълно единствено установително! То не касае никакви санкции към България! “.

„ Неслучайно желаех преди да покажем отговорите на въпросите на Сандов по отношение на анулация на разрешението да работите! За половин част той издаде решение да работите, по-късно да не работите. Важно е да забележим по какъв начин той се аргументира, само че и какво даде обещание първоначално! “, продължи Беновска и пусна запис от брифинга на Борислав Сандов от 12-ти май 2022 година:

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: Вицепремиер Сандов, здравейте, „ Беновска пита “! Може ли да ми отговорите държавнически в какъв брой часа се появи и Вие узнахте това решение на Люксембургския европейски съд? И дали не разиграхте една режисура, като, към този момент знаейки за това решение, пуснахте от Хасково Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ да работи и в този момент, уповавайки се на констативното решение да го спирате?

Борислав Сандов: Това решение излезе на уеб страницата на съда, което е единствения метод, по който ние го разбираме, преди половин час, 35 минути! Знаехме, че ще излезе през днешния ден. Знаехме отпреди време, тъй като за през днешния ден беше планувано съдът да оповести решение по завършили към този момент каузи. Нашето беше завършило и чакахме решението. Аз това съм го казвал и може да бъде открито в медиите. Защо синдикатът е решил да насрочи за през днешния ден този митинг и за какво го отсрочил, отново споделям – аз това не мога да зная! Мога да предположа! За мен самия беше необичайно за какво синдикатът желае митинг през днешния ден, когато знае, че ще излезе или най-малко аз съм споделил, че чакаме това решение. А за всички ни е ясно, че това решение щеше да бъде отрицателно за България!

Илиана Беновска: Какво написа в диспозитива на това решение и кои ТЕЦ-ове се цитират?

Борислав Сандов: Цитира се целия район! Целия Югоизточен район! Ще Ви зачета част от решението – „ 148, от това следва, че второто изказване за нарушаване би трябвало да бъде признато. С оглед на всички изложени нагоре съображения следва да се откри, че Република България не е изпълнила не е изпълнила отговорностите си по член 13, параграф 1 от Директива 2008/50/ЕО, като не е подсигурила в зона Югоизточна да не се надвишават систематично и непрекъснато от една страна от 2007 година до 2018 година в това число почасовата пределно позволена стойност за серен диоксид. И от друга от 2007 година до 2018 година, като се изключи 2010 година и 2012 година дневната пределно позволена стойност на този замърсител! “.

Илиана Беновска: Какъв период слагат за осъществяване на това констативно решение?

Борислав Сандов: Незабавно! Тези решения са установителни! Ако оттук нататък ние неотложно не го осъществим, мисля че обясних, следва по тази наказателна процедура тя да остане дейна и да се предяви иск за финансови наказания!

Илиана Беновска: А по какъв начин ще разберете кой Топлоелектрическа централа какъв брой е замърсявал? Къде са държавните, къде са „ американските “, къде са на Ковачки?

Борислав Сандов: Държавата и Изпълнителната организация по околна среда, като сертифициран орган, част от Европейската организация по околна среда, по стандартизирана методология, има измервателни станции в обитаемоте места близо такива съоръжения. Прави мониторинг и в тези съоръжения. Самите съоръжения също би трябвало да вършат личен мониторинг. Но ние вършим втори мониторинг, с цел да сме сигурни контролно, че този, който оперира инсталацията, дава съответно и обективно данни!

Илиана Беновска: Сега ще излезете със лист кои ТЕЦ-ове какви наставления би трябвало да изпълнят?

Борислав Сандов: Точно по този начин ще създадем, да! И евентуално би трябвало някои от ТЕЦ-овете да понижат малко потенциала си сега, тъй като виждаме замърсяване и от други ТЕЦ-ове сега, тъй като работят на цялостен потенциал!

Илиана Беновска: До края на седмицата ще стане ли?

Борислав Сандов: Тепърва се срещам! Наистина дойде преди половин час. Тепърва се срещам с него в целокупност, с цел да видя какви дейности да предприемем!

БТВ: Казахте, че сте очаквал това решение на Европейска комисия. Не го ли чакаха обаче и от районната екоинспекция в Хасково, които през днешния ден позволиха някаква краткотрайна, пробна работа на ТЕЦ-а?

Борислав Сандов: Те може да не са следили този въпрос! Така или другояче това тяхно решение от през днешния ден е анулирано с друго тяхно решение, също от през днешния ден!

БТВ: Казахте за някаква опасност, допустимо ли е това в началото решение от тази заран да е взето под въпросната опасност, за която говорите?

Борислав Сандов: Много е допустимо! Било е ултиматум!

БТВ: От кой?

Борислав Сандов: От представител на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “! Към шефа на районната ревизия!

БТВ: Какъв ултиматум?

Борислав Сандов: Ултиматум да се пусне краткотрайно да работи това дружество!

БТВ: Това ще изисква ли някаква инспекция от страна на Министерство на околната среда и водите на инспекцията, ще поискате ли премахване на шефа?

Борислав Сандов: Ще имаме цялостна инспекция по въпроса! Аз желая да защитя шефа! Защото същият този шеф може да си визиите на какъв напън е бил подложен преди да издаде предходното решение, а евентуално и в този момент! Аз съм подготвен да я защитя оптимално и тя към този момент е отменила това решение от сутринта, което е издала!

Илиана Беновска: А сезирахте ли прокуратурата за тази опасност към шефа?

Борислав Сандов: Г-жо Беновска, това се случва в последния един час, в който аз имам поредност от срещи и чакам да видя вас! Още не е сезирана прокуратурата!

Илиана Беновска: Може ли още един въпрос? Защо не допуснахте този юрист, той ли е заплашвал, Семерджиев, шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Хасково? Защо не го допуснахте тук да приказва?

Борислав Сандов: Защото това е постройката на Министерство на околната среда и водите, вършим брифинг на Министерство на околната среда и водите. Юрисконсултът на „ Марица 3 “ не е част от министерството! И би трябвало да е ясно на неговия шеф, че Министерство на околната среда и водите е държавен орган, справедлив и неутрален! Ако някой във времето е имал някакви особени въздействия или връзки в това министерство или в други, и не е отговаряло законодателството, както можем да забележим и от решението на Европейския съд, то това към този момент не е по този начин!

Илиана Беновска: За Христо Ковачки ли говорите?

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска попита: „ Министър Сандов даде обещание да опише кой Топлоелектрическа централа по какъв начин и какъв брой замърсява! Ще изискате ли това на митинга си на 15-ти май? “. Юлиян Сандов отговори: „ Задължително! Защото ние отхвърляме да носим отговорност за непозната виновност! Министърът загатна, че това решение следва наказване от него. Това не е правилно! Решението е единствено установително! “. Беновска акцентира, че министър Сандов самичък е споделил, че решението на съда е установително и там на никое място не се загатват имена на ТЕЦ-ове.

Заплашвал ли е шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда Хасково?

„ Вие заплашвал ли сте шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда Хасково? “, попита Беновска. Семерджиев отговори: „ Това даже не знам по какъв начин да го разясня! Това е държавен орган. По какъв метод можем ние да ги заплашим? Ако самият митинг, който е проведен 3 дни авансово, органът го смята за опасност, по тази логичност митингът, който ще се случи на 16-ти и ще бъде два пъти по-голям от този, който се анулира – това значи, че опасността към този момент би трябвало да бъде два пъти по-голяма! “.

Протестът на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ на 16.05.2022. Застрашена ли е националната сигурност на България?

„ Ще сезирате ли прокуратурата за непозволени дейности към Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “? “, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че първо на централата са били нанесени съществени финансови вреди. Това, че централата е била пусната, а след няколко часа спряна, е коствало на ТЕЦ-а доста пари. „ Ние бяхме подведени, хората се върнаха, декларирахме газ, декларирахме търговски графици. Само това нещо ни струваше над 100 000 лв.! Само за този интервал, в който сме спрени непозволено, вредите ще бъдат към 12 милиона лв.! “, безапелационен бе той.

„ Това се отнася единствено за вас, а аз Ви запитвам националната сигурност на България застрашена ли е от сходни дейности с играта „ отвори-затвори “ на „ Марица 3 “? “, попита Беновска. Юлиян Семерджиев отговори: „ Ако бъде посегнато и на други производители, сигурно енергийната сигурност ще бъде подложена на риск! Тъй като всеки може да види каква част от силата на България се създава от въглищни централи – все още 55%! Така че на 16-ти май тръгваме от Лъвов мост в 13 часа, в 13.15 ще бъдем пред Министерство на околната среда и водите. Там ще създадем нашите изказвания, ще връчим протестно писмо, ще желаеме среща с министъра! След това продължаваме към Министерски съвет, там ще желаяме среща с министър-председателя и ще приключим пред Народно събрание. Нашите претенции са напълно елементарни – желаеме централата да бъде пусната неотложно! И ще желаеме да ни се връчи от Министерство на околната среда и водите напълно прагматичен лист коя централа в района какъв принос има към замърсяването! “.Така приключи диалогът сред Юлиян Семерджиев и Илиана Беновска в „ Беновска пита “ във и в пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 14-ти май 2022 година
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР