Юлиана МетодиеваПред Дома на хумора и сатирата в Габрово има

...
Юлиана МетодиеваПред Дома на хумора и сатирата в Габрово има
Коментари Харесай

Търси се българският последовател на Кая Калас, за да има сбогуване със срамното ни минало

Юлиана Методиева

Пред Дома на хумора и сатирата в Габрово има артефакт с бюстовете на Карл Маркс, Енгелс и Владимир Улянович Ленин. Няма смешка. Габровчани си ги гледат и вероятно по-възрастните от тях скрито въздишат за отминалите времена, когато комунизмът беше справочник какво да мислят и приказват. Въпреки неприличните вицове и смешките по техен адрес. Нито един кмет не се е решил да отстрани артефакта като монументална улика за това какъв брой верноподанически си живяхме с Българска комунистическа партия и Комунистическа партия на Съветския съюз. А кметовете вършат това, което вършат министър председателите от разнообразни държавни управления. Сиреч, траят си за купищата руски монументи. А оня комичен и презрян министър на културата Наско,  даже даде пари за реституция и поддръжка на чинията на Бузлуджа.
Министър Атанасов е съвсем на годините на естонския министър председател Кая Калас. Тя е от Реформаторската партия, а той пък от партия накичила се с прозвището Промяната, което е почти със същия политически смисъл. Войната в Украйна завари министър Наско млад-зелен. Когато групата за ремонт на Паметника на руската войска изиска оперативно подпомагане от Министерството на културата, 

Атанас Атанасов оглуша и дума не отрони

 А щом в София си траят какво извержение е да стърчи против най-големия български университет боец, размахващ нападателно пушка, то няма по какъв начин Маркс, Енгел и Ленин да не ни гледат строго пред Дома на хумора в Габрово!

Премиерът Кая Калас обаче разгласи, че ще отстрани общо седемте монументи от руската ера от публични места в страната. Защото, написа в Twitter Кая, те са " знаци на репресиите и руската окупация и се трансфораха в източник на възходящо обществено напрежение ". Така оня ден един руски танк го реалокираха в Естонския боен музей във Виимси, северно от столицата Талин. Както управляващите дадоха обещание, интервенцията по демонтирането и преместването бяха осъществени по „ заслужен метод ".
На танка, изпратен към този момент вечно в музея, има имитация, която припомня за руските бойци, починали при освобождението на Естония от нацистка Германия. Младата и тотална реформистка Кая Калас споделя „ няма да предоставим на Русия опцията да употребява предишното, с цел да наруши мира в Естония и да раздра остарели рани “. На българския министър Наско и през разум не му минава да изпрати писмо до дипломат Митрофанова, в което да я уведоми за няколко неща. 

Първо, че не може едно 

непознато посолство да се разпорежда с паметта ни

 по отношение на ролята на Червена войска. 

Второ, че позорният надпис на „ признателност “ към тази войска, изписан през 1954 година, т.е. най-мракобесните времена на настъпилия в български комунизъм, е най-долна и оскърбителна неистина. 

И трето, че до него е изпратено, подписано от стотици хора писмо, в което се упорства за неотложен ремонт на ПСА!
Нека да се съсредоточим в съответните условия. В Естония министрите излязоха от обувките си от яд и смут, че Русия потегли да прегазва прилежаща страна. В България младото държавно управление на Промяната не изпита тези страсти.Чак пък яд и ужас…Затова и приглушено продумаха, че осъждат войната и ще оказват помощ на Зеленски като му ремонтират остарялата техника. Не по-различна мекост във връзка с действителните дейности на Путин цареше и в Народното събрание. Председателят на Народното събрание Никола Минчев, също толкоз млад колкото естонската премиерка Кая Калас, се направи на хвани ми шапката. Как по този начин да демонтираме руските монументи в София и Пловдив! Вярно, украинците водят война и мрат, грозна работа, само че войната си е война, българите имаме свои ползи. От което излиза наяве,че младостта на политиците в Естония и в България е единствено една извънредно повърхностна аналогия. Ако човек бръкне дълбоко, ще открие най-вече разлики. Между тях най-важната е, 

мега високото равнище на русофилията у нас

 Кажеш на някой, виж по какъв начин изнасилват руснаците дами и деца в украинските села, незабавно ще ти зацитира Пушкин или Лермонтов. С една дума, злодеи постоянно е имало, само че съветските поети, ех, съветските поети, цялата европейска просвета се е качила на рамената им!

Ако някой български политик, готвещ се да влезе в идващия парламент, се реши на ремонт на „ Паметника “ на руската войска, който както е общоизвестно нито е войнишки, та да го пазят интернационалните контракти, нито е безукорно художествено произведение, като изключим фигурите на Далчев, това би било същинското 

прощаване със срамното ни минало

 Онова минало, когато Съветският съюз ни потупваше пренебрежително по рамото. Един тип, хем ви насилихме и окупирахме през 1944 година, хем монументи на благодарността ни издигате. В учебниците по история ви бръкнахме и натаманихме обстоятелствата по този начин, че академичното стана политически комфортно за нас. Сталин, Ленин, Маркс, макар минусите им ще останат вечно в мозъците ви като строители на новия живот. И такива ще са и за децата и за внуците ви. Я, гледайте по какъв начин се целуват към ПСА, какви хепънинги си вършат, рок-бандите им свирят, че и София прайд се вие към нас, вашите братушки!
Та, търси се българският почитател на Кая Калас!
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР