Юлиан Попов е блогър, анализатор, съосновател на НБУ, беше екоминистър

...
Юлиан Попов е блогър, анализатор, съосновател на НБУ, беше екоминистър
Коментари Харесай

Блогърът Юлиан Попов: Поведението на британското правителство е разумно

Юлиан Попов е блогър, анализатор, съосновател на Нов български университет, беше екоминистър в служебното държавно управление на Марин Райков. Живее в Лондон. Коментарът му е от " Facebook " във връзка рецензиите, че английският министър председател Борис Джонсън не взема достатъчно мерки против разпространяването на ковид, написа Дневник.бг.

Няколко души ме питаха за безчовечния метод на Борис Джонсън, който бил решил да развива стадна имунизация във Англия, и дали това не значи, че изцяло е изгубил мозъка си. Няколко бележки по този въпрос:

 

1.  Смятам държанието на английското държавно управление за рационално. Същото се отнася и до метода, по който то беседва с хората. На някои може да им се стори извънредно безконтролно, само че прокуратурата още не се е намесила в тази ситуация и никой даже не знае кой е основният прокурор.

 

2.  Важна роля играе Би Би Си, националната медия, която не просто препредава вести, само че извършва своята просветителна и инструктивна задача. На първа страница ще намерите публикации за това какви са признаците, по какъв начин да си миете ръцете, по какъв начин да се грижите за психологичното си здраве, каква е в политиката на страната и други. Това не са вести и преразказ на това кой какво е споделил, а материали, направени от публицистите на ББС в интерес на хората. Новините настрана. В България сходно държание към този момент съм забелязал от " Капитал " и " Свободна Европа ", може да съм пропуснал някой.

 

Националните медии обаче не правят тази работа, нищо че ги устоя данъкоплатецът.

3.  Стадната имунна отбрана не е държавна тактика. Това е много наивна интерпретация. Правителството обаче приказва на хората искрено, без суматоха, без преувеличаване и без замазване на риска. Стадната имунна отбрана е феномен, не проект. Хората са осведомени за нея.

 

4.  Правителството има две съществени цели: (а) да забави и изглади пика на болесттите, с цел да може националната здравна система да има капцитет да се оправя с сериозните случаи; (б) да избави живота на допустимо най-вече хора.

 

5.  Заедно с това държавното управление би трябвало да откри баланс сред ограничение на следствията непосредствено от вируса, персоналните свободи, стопанската система и вторичните смъртни случаи. Вторичните смъртни случаи могат да бъдат провокирани от претоварване на здравната система и неспособността ѝ да се грижи за други сериозно заболели.

 

6.  За да реализира тези две цели, държавното управление подхваща ред ограничения, които обаче към този момент не се постановат дисциплинарно. Както сподели Борис Джонсън, " ние сме развита демократична народна власт, хората са зрели и схващат ". Това е  един от причините всички ограничения да са призивни, не насилствени.

 

7.  Интересна част от метода на държавното управление е голямото изпитание, което се хвърля в научни проучвания. Една от няколкото проучвателен цели е да се създаде тест, който може да откри кой е боледувал без признаци. Само тогава ще е ясно какъв е рискът от вируса и какъв е процентът на смъртните случаи. Засега, настояват държавните специалисти, смъртността е под 1%.

 

8.  Великобритания разполага с един от най-развитите в света научноизследователски запаси в областта на биологията, вирусологията и публичното здраве. Нещата не са в ръцете на прокуратурата или на военна болница (може би тъй като такава болница няма, нищо че страната има най-активната войска в Европа). Правителството разчита точно на тази експертиза.

 

9.  Накрая: всяка страна прави каквото може, както може и по метод, който дава отговор на политическото и административното ѝ устройство. Всички вършат доста, никой не го прави по най-хубавия метод.

PETEL.BG приканва: Останете си у дома, в случай че можете. Не се презапасявайте и запазете успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР