Юли започва ударно. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги

...
Юли започва ударно. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги
Коментари Харесай

С какво време идва юли?

Юли стартира стремително. Това сподели пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев.

Посрещаме 1 юли, Джулая, с доста високи температури и с доста слънце както навътре в страната, по този начин и по морето. Времето е отлично за отмора. Валежите ще бъдат по-малко, с по-малък териториален обсег. Така ще продължи най-малко до 15 юли. Това са по-дългосрочните прогнози, съобщи проф. Рачев.

Миналата година по това време беше студено и валеше, а юли месец беше дъждовен. За цяла България преваляванията бяха 3,5-4 пъти месечната норма, означи той.

Юли се обрисува да бъде естествен, с малко по-висока температура и с превалявания, които ще надвишават най-малко с 20-30% месечната норма. Повече превалявания ще има в западната и централната част на страната, изключително в планините. По морето остава относително изсъхнало и топло, уточни климатологът.

Същото се отнася и за втората половина на юли, и за август – естествени и малко по-високи от естествените температури. Високи температури чакаме още на 1 и 2 юли – към 30-35 градуса. Нищо чудно в някои обвинени места като Горнотракийската равнина и центрлната част на Дунавската низина температурите и да надвишават 35 градуса. В края на юли пък са така наречен Горещници, когато е най-сухо и допустимо най-топло, съобщи проф. Рачев.

Той разяснява и горещата вълна, която обгръща Западна Европа. Допреди няколко дни в Испания да вземем за пример беше по-студено, в сравнение с в България. Сега нещата се обръщат и на следващия ден, вдругиден и в четвъртък температурите ще доближат и ще надвишават 40 градуса в централната част на Испания, доста топло ще бъде в Южна Франция, горещо и задушно ще бъде и в Германия, сподели още проф. Георги Рачев.

Най-актуалната прогноза за времето можете да видите ТУК

По обявата работиха Галя Георгиева и Константин Веков
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР