Юкатан е полуостров в Мексико, който е осеян с множество

...
Юкатан е полуостров в Мексико, който е осеян с множество
Коментари Харесай

Юкатан – магнит за любителите на гмуркането

Юкатан е полуостров в Мексико, който е посипан с голям брой подземни пещери. Той е като магнит за феновете на гмуркането.

Тук няма нито една река на повърхността, само че има обилие от прясна вода.  Това е по този начин, тъй като цялата тази вода е подземен. Някои от тези пещери даже нямат излаз към повърхността, а отвесните кладенци с широчина десетки метри, цялостни с вода, се назовават ​​сеноти.

Любителите на гмуркането идват тук от цялостен ​​свят поради невероятната подводна природа и кристално чистата вода.  Тук можете да плувате около хиляди сталагмити и сталактити, които са се образували преди повече от 65 милиона години. Слънчевата светлина прониква през разнообразни пукнатини, правейки това място приказно красиво.

Сенотите на полуостров Юкатан се намират южно от известния курорт Канкун и са едно от най-интересните места в региона. За тези, които не знаят, сенотите са пещерни формирания, получени вследствие на сриване на скалите. В образувалите се естествени ями се събира подпочвена или дъждовна вода.

На полуострова има почти 7000 сенота.

Целият Юкатан в миналото е бил риф на дъното на океана. Постепенно водата се е отдръпнала, образувайки тези необикновено красиви пещери.

Сенотите са били свещени за маите. Те са пиели вода от тях единствено на религиозни церемонии.

Водата е извънредно чиста, защото най-вече е дъждовна и се филтрира постепенно през скалите. Пещерни водолази от целия свят са документирали и детайлно изследвали обширни наводнени пещерни системи, достигайки повече от 100 км дължина.

Някои открити сеноти са се трансформирали в публични басейни. Един от най-посещаваните е Сеноте Заци, ситуиран във Валядолид.

Друга забавна атракция за пещерните гмуркачи на полуостров Юкатан, е подземната река Сак Актун. Тя се намира покрай град Тулум. Сак Актун се счита за най-дългата подземна река в света. Системата от пещери и подземната река Сак Актун са били свещени за маите. Според античните митове хората вярвали, че на това място се намира портата на света на мъртвите.

В момента учените допускат, че дължината на реката е 317 км. Температурата на минералната вода в река Сак Актун е 23-24 градуса по Целзий.

Подземната река Сак Актун е вместилище на потребни детайли, в това число целият набор от минерали. Това спиращо дъха естествено знамение е дом на великански скариди, сомове, сладководни раци и няколко типа прилепи. 

Системата Сак Актун е открита през 1989 година от двама американски спелеолози. Геоложките изследвания демонстрират, че пещерната система и подземната река Сак Актун са зародили преди към 65 милиона години по време на рухването на астероид.

И през днешния ден доста туристи, посещаващи Сак Актун, разказват необикновеното духовно прекарване, което са имали в подземните галерии. Повечето от тях означават, че това е едно от най-впечатляващите места, които са виждали през живота си. Tук можете да се възхищавате на хубостта на сталактити и сталагмити, както и да се гмурнете във водата, с цел да се насладите изцяло на очарованието на едно от най- невероятните подземни чудеса на Земята.

 

 

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР