Южното сияние, или Aurora Australis, е необичайно ярко през този

...
Южното сияние, или Aurora Australis, е необичайно ярко през този
Коментари Харесай

Необичайно южно сияние наблюдаваха над Нова Зеландия

Южното зарево, или Aurora Australis, е извънредно блестящо през този сезон в Нова Зеландия, оповестява Българска телеграфна агенция.

Нощното небе, изпълнено със зелени и розови светлинни потоци, очарова ловците на полярни сияния, като доста от тях остават будни по цели нощи, с цел да създадат съвършения кадър. Ричард Чжън, относително нов наблюдаващ, се настани на плажа Брайтън в Дънидин тази седмица, с цел да прави фотоси. Той сподели, че интензивността на южните светлини е станала „ още по-силна “ спрямо предходната година.

„ Изправен пред сходна сцена, човек може незабавно да не помни всичките си проблеми и единствено да се оплаче от нищожността на човешките същества пред природата “, сподели господин Чжън пред Би Би Си.

Южното (и Северното) зарево се следи към магнитните полюси, когато горните пластове на атмосферата са наранени от потоци заредени частици, които се движат по линиите на земното магнитно поле. Когато тези заредени частици се сблъскат с газовете в атмосферата, те излъчват светлина. В северното полукълбо явлението се назовава Aurora Borealis, а в южното - Aurora Australis. По това време на годината полярните сияния нормално се виждат в южните региони на Австралия и Нова Зеландия. Миналия петък вечер локално време имаше изключително интензивно шоу. Наблюдателите споделят, че тази година светлините са толкоз ярки, че са следени даже много по насевер.

Откакто се е преместил на Южния остров на Нова Зеландия предходната година, Дан Диркс следи прогнозите за полярните сияния с вярата да следи гледката на своя живот.

„ Фотоапаратът ми улови полярното зарево в целия му искра. Мисията е изпълнена! “ - споделя той със удовлетворение.

Въпреки че полярните сияния могат да се появят когато и да е, най-вероятно е те да се случат през март и септември, когато има максимален късмет ориентацията на Земята по отношение на Слънцето да взаимодейства със слънчевите стихии, споделят от Австралийския център за прогнозиране на галактическото време. Нюансите на полярното зарево се дефинират от състава на атмосферата. При повече О2 във въздуха се получават зелени и жълти цветове, до момента в който при повече азот полярното зарево наподобява тъмночервено или синьо. В ясна нощ естественото светлинно шоу може да продължи от един до три часа. Обикновено явлението се появява сред 22:00 и 02:00 часа.



За фотографите, които преследват полярното зарево, учените предлагат да се открият на мрачно място с аспект на юг, може би на рид или на плаж. В северното полукълбо ярки полярни сияния неотдавна бяха видяни и в Европа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР