Южното ни Черноморие - чисто от COVID-19, но и празно

...
Южното ни Черноморие - чисто от COVID-19, но и празно
Коментари Харесай

Южното ни Черноморие - чисто от COVID-19, но и празно от туристи

Южното ни Черноморие - чисто от COVID-19, само че и празно от туристи. По-малко от 1% от локалното население и сезонните служащи са се срещали с вируса, демонстрира огромно проучване в региона.

Изследването е обхванало 2300 души, като половината от тях са хора, заети в туризма – хотелиери, ресторантьори, сервитьори. Другите са локални поданици - измежду тях такива на първа линия в борбата с инфекцията. Едва 0,9% от изследваните са се срещали с ковид.

Успоредно с това проучване е осъществен и разбор на морската вода. Резултатът – водата за къпане по цялото крайбрежие на юг е чиста.
В очакване на летовници: В Слънчев бряг е извънредно безшумно Плажът също остава извънредно запустял
На този декор обаче от месец май насам 9 от всеки 10 полета на морските летища са анулирани, а хотелите в огромните ни курорти към момента са празни. Чуждите туристи се броят на пръсти. Отменените полети са от страните с най-големи ограничавания, които обаче са и най-големите ни туристически пазари – Русия, Англия, Германия.

След наложителното премерване на температурата на входа и личният състав, и туристите в един от хотелите минават през стелка с дезинфектант. Ресторантът е на самообслужване. Въпреки драконовските ограничения за сигурност, туристите са малко.
Отмениха първия под наем полет до Бургас, с който трябваше да стартира летният сезон 145 пасажери от Латвия трябваше да стигнат до "Слънчев бряг " и близките курорти на следващия ден сутин
За да покажат, че по Южното Черноморие е безвредно да се летува, шест черноморски общини се включват в огромното проучване. Държавният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев дефинира резултатите като „ прелестни “.

„ Показват извънредно ниска циркулация на вируса и извънредно невисок риск за хората, пребиваващи на това място през идващите седмици и месеци “, разяснява той.

„ Или както се майтапим - вероятността да взе участие някой в пътнотранспортно произшествие по Южното Черноморие е по-висок, в сравнение с да се разболее от ковид ", сподели доцент Цветан Велинов, декан на Медицинския факултет в Бургас.
Николина Ангелкова: Летният сезон може да продължи до края на октомври Първите чартърни полети на летищата във Варна и Бургас се чакат след 25 юни
Причината, съгласно локалната власт, са строгите ограничения и дисциплинираност.

„ В Бургас ограниченията в съпоставяне със страната бяха малко по-високи, бяхме доста по-взискателни. Затова бяхме подложени на критика - с съображение или без “, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов.

„ Българското Черноморие е друго от вътрешността на страната. Също по този начин виждате, че морската вода е чиста. От всички 88 проби, които са направени, РЗИ споделя, че подхождат на чудесно качество на водата “, разяснява министърът на туризма Николина Ангелкова.

Липсата на резервации е свалила цените - някъде до 30-35%. Първият чартър с туристи се чака на следващия ден.

Докладът с резултатите от проучването ще бъде преведен на четири езика и изпратен до непознатите посолства у нас, както и до нашите в чужбина. Така с научни обстоятелства браншът разчита да докара туристи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР