Южнокорейският президент Мун Дже-ин призова днес световните лидери да се

...
Южнокорейският президент Мун Дже-ин призова днес световните лидери да се
Коментари Харесай

Южнокорейският президент призова за по-тесни връзки със Северна Корея

Южнокорейският президент Мун Дже-ин прикани през днешния ден международните водачи да се ангажират по-сериозно със Северна Корея в подмяна на прогрес в нуклеарното ѝ разоръжаване, съобщи Асошиейтед прес. От трибуната на Общото заседание на Организация на обединените нации Мун, който отдава упорства за по-тесни връзки сред двете Кореи, сподели, че страната му "ще подсигурява сигурността на Северна Корея " и изрази вяра, че и тя ще направи същото за Южна Корея.

Южнокорейският президент бе една от движещите сили зад дипломатическите старания, довели до историческата среща сред водачите на Съединени американски щати и КНДР - Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, през 2018 година В понеделник Тръмп сподели, че скоро може да се състои нова среща сред двамата, само че не даде детайлности.

Мун Дже-ин съобщи в речта си в Организация на обединените нации, че даването на взаимни гаранции в региона на сигурността би асъдействало за по-бързо нуклеарно разоръжаване и мир на Корейския полуостров, който към момента механически е в положение на война. Той прикани за основаването в демилитаризираната зона сред двете Кореи на "международна зона на мир " - концепцията, предлагана и преди. Ако Северна Корея постави откровени старания да предприеме денуклеаризация, интернационалната общественост би трябвало да отвърне реципрочно, сподели Мун. Създаването на интернационална зона за мир ще даде институционални и реалистични гаранции за сигурността на Северна Корея. А Южна Корея също ще завоюва, като получи дълготраен мир, съобщи той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР