Южнокорейският президент Мун Дже-ин е на мнение, че двамата с

...
Южнокорейският президент Мун Дже-ин е на мнение, че двамата с
Коментари Харесай

Мун Дже-ин: С Путин сме на едно мнение

Южнокорейският президент Мун Дже-ин е на мнение, че двамата с президента на Русия Владимир Путин имат обща цел - определяне на мир и денуклеаризация на Корейския полуостров.

Той показа позицията си в сряда в извънредно изявление за ТАСС, "Росийская газета " и телевизия "Росия 24 ", преди започващото държавно посещаване в Москва.

"Имаме една и съща цел с президента Путин - да се откри мир и да се реализира денуклеаризация на Корейския полуостров. Това сигурно ще засилва икономическото развиване освен на двете Кореи ", съобщи Мун. Той посочи, че в бъдеще в този развой може да се включи и Русия.

"Впечатляващи " и надминаващи всички упования - по този начин южнокорейският водач назова резултатите от срещата сред американския президент Доналд Тръмп и ръководителя на КНДР Ким Чен-ун в Сингапур.

"Противопоставянето сред Северна Корея и Съединени американски щати търпя 70 години. Дошло е време двете страни да загърбят враждебността. Пред нас се открива нов исторически миг, когато можем да въведем система за дълготраен мир в района ", сподели той.

По думите му в този момент Вашингтон и Пхенян би трябвало бързо да изпълнят контрактуваното. "В момента текат договаряния на работно ниво сред Юга и Севера, сред Северна Корея и Съединени американски щати, и се създават ограничения за осъществяване на тези договорености. С оглед резултата от срещата Северът съобщи, че е подготвен за цялостна денуклеаризация, а Съединени американски щати потвърдиха готовността си да дават на Пхенян гаранции за сигурност ", означи Мун Дже-ин.

"Северът и Югът стопираха да излъчват агитация на границата, Южна Корея и Съединени американски щати отложиха краткотрайно взаимните си военни учения, до момента в който тече мирният развой. Тези мирни дейности може да положат основите за по-нататъшно ускорение на разговора сред заинтригуваните страни ", сподели той.

"Приканвам всички заинтригувани страни допустимо най-бързо да осъществят съответните ограничения. Северна Корея би трябвало да направи съответни стъпки, а Съединени американски щати би трябвало да дават всеобхватни гаранции за сигурност ", добави Мун.

Той описа за срещата си с Ким на 27 април, на която по думите му севернокорейският водач е показал решителност по въпроса за денуклеаризацията и подготвеност да се откаже от нуклеарната си стратегия, в случай че получи гаранции за сигурност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР