Южнокорейският президент Мун Дже-ин днес изрази надежда, че севернокорейският лидер

...
Южнокорейският президент Мун Дже-ин днес изрази надежда, че севернокорейският лидер
Коментари Харесай

Мун Дже-ин отново покани Ким Чен-ун в Южна Корея

Южнокорейският президент Мун Дже-ин през днешния ден изрази вяра, че севернокорейският водач Ким Чен-ун ще извърши обещанието си да посети Южна Корея тази година и прикани да бъде комплициран завършек на продължителното заледяване на двустранните връзки, съобщи Асошиейтед прес.

В новогодишното си послание Мун удостовери готовността на държавното управление да възобнови междукорейското икономическо съдействие, което бе лимитирано от американските наказания против Пхенян. Евентуално обновяване ще зависи от постигането на прогрес в по-широките нуклеарни договаряния сред Вашингтон и Пхенян, отбелязва АП.

Северна Корея спря на процедура цялото икономическо съдействие с Юга по време на безизходицата в договарянията, като в същото време оказва напън върху Сеул да се разграничи от Съединени американски щати и да възобнови взаимните стопански планове.

Мун прикани Севера да отговори на напъните на Сеул за възобновяване на двустранния разговор. По думите му възстановяване на междукорейските връзки би асъдействало и за прогрес в нуклеарните договаряния. Той прикани Северна Корея да се въздържа от военни демонстрации, предупреждавайки, че това би навредило на договарянията със Съединени американски щати.

" Югът и Северът би трябвало да работят дружно, с цел да основат нужните условия за посещаване на ръководителя Ким Чен-ун (в Южна Корея) допустимо най-скоро ", сподели Мун.-->

Готов съм да се срещаме още веднъж и още веднъж и да водим непрестанен разговор. Ще продължим да влагаме старания за обновяване на работата на промишления комплекс в Кесон и визитите на Диамантената планина, добави президентът.

Туристическите визити на южнокорейци до Диамантената планина в Северна Корея бяха значим знак на доближаването на двете страни, преди да бъдат прекъснати през 2008 година след случай, при който севернокорейски охранител простреля съдбовно южнокорейски екскурзиант.

Граничният комплекс Кесон пък бе затворен от предходното държавно управление в Сеул през 2016 година след нуклеарен опит на Пхенян.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР