Южнокорейски вестник призова днес Сеул да се сдобие с ядрено

...
Южнокорейски вестник призова днес Сеул да се сдобие с ядрено
Коментари Харесай

Южнокорейски вестник: Сеул да се сдобие с ядрено оръжие

Южнокорейски вестник прикани през днешния ден Сеул да се снабди с нуклеарно оръжие, съобщи Агенция Франс Прес.

В Южна Корея има 28 500 американски военнослужещи. По силата на съглашение сред нея и Съединени американски щати от 1974 година на страната е неразрешено да създава нуклеарна военна стратегия. Съединени американски щати поемат уговорката да пазят с техния "ядрен чадър " Южна Корея. Но все по засилващата се опасност от страна на Северна Корея кара някои южнокорейци да заговорят за равноправност на Юга от американското нуклеарно застъпничество.

"В миг, в който опасността на нуклеарните оръжия тегне над главите ни, ние не можем да сме подвластни от американсия нуклеарен чадър и от американското нуклеарно въздържане ", се споделя в публицистичен коментар на южнокорейския в. "Донга илбо ". В него се напомня, че към този момент не може да се приказва за свободен от нуклеарни оръжия Корейски полуостров, а единствено за свободна от нуклеарни оръжия Южна Корея. Така че Сеул не би трябвало да се колебае и да разреши завръщането на територията си на тактически нуклеарни американски оръжия, както и да стартира да създава свои лични нуклеарни оръжия, добавя изданието. Съединени американски щати разположиха за известно време нуклеарни оръжия в Южна Корея след Корейската война (1950-53 г.), само че ги изтеглиха през 1991 година, когато Югът и Северът дружно показаха желание да работят за един свободен от нуклеарни оръжия Корейски полуостров.

По-рано се появи информация, че по време на военни учения Южна Корея е симулирала ракетна офанзива против севернокорейски полигон за нуклеарни тествания. Вчера Пхенян изпита шестата си нуклеарна бомба.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР