Южнокорейски учени установиха, че страдащите от астма и сенна хрема

...
Южнокорейски учени установиха, че страдащите от астма и сенна хрема
Коментари Харесай

Страдащите от астма и сенна хрема са с по-висок риск от перде на очите

Южнокорейски учени откриха, че страдащите от астма и сенна хрема са изложени на 50 % по-висок риск да развият перде на очите /катаракта/, написа в. "Дейли мейл ".

Проучването било осъществено от учени в Католическия университет в Сеул. Вестникът напомня, че от астма във Англия страдат към 5,4 милиона души, а 25 % от популацията има сенна хрема.

Катарактата е обвързвана със замъгляването на лещата на окото, което води до загуба на зрение. Тя се свързва с използванетго на стероидни лекарства. А точно назално вдишвани стероиди най-често се предписват за пациентите със сенна хрема. Същото е ситуацията и с астматиците, които биват лекувани с орално одобрявани стероидни хапчета.

Още не е известно за какво тези лекарства водят до замъгляване на зрението, само че във всички случаи корейските учени потвърдиха, че болните от астма и сеннна хрема са най-застрашени от катаракта.

Специалистите употребявали данни от национално здравно проучване на 14 776 души. От тях 143 имали екземи, 417 били астматици и 1 130 страдали от сенна хрема. От резултатите на изследването зародил абсурд. Страдащите от екзема не получавали перде на окото, макар че и те били лекувани със стероиди по съшия метод, както астматиците. Това може би се дължи на обстоятелството, че лекуването при тях се ползва кожно.

Успокояващата вест е, че катарактата не се появява незабавно при астматиците и страдащите от сенна хрема, а след дълготрайно лекуване със стероидни медикаменти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР