Южнокорейски самолети ще заменят руските МиГ-ове, използвани досега в Полша.

...
Южнокорейски самолети ще заменят руските МиГ-ове, използвани досега в Полша.
Коментари Харесай

Защо Полша закупи оръжие точно от Южна Корея

Южнокорейски самолети ще заменят съветските МиГ-ове, употребявани до момента в Полша. Варшава подписа рекордна договорка за покупката на оръжие от Южна Корея. То е качествено и на положителни цени, по тази причина Сеул конкурира водачите на пазара.

Южна Корея желае да усили своя експорт на военна продукция и да създава още по-модерни оръжейни системи. Миналата седмица Полша стана най-големият ѝ клиент. В най-голямата договорка за експорт на оръжие в досегашната си история, Южна Корея продаде на Полша близо 1000 бойни танка К2, 648 самоходни гаубици и 48 изтребителя FA-50.

Стойността на продукцията е 20 трилиона вона (15,3 милиарда долара), макар че точната цифра към момента не е контрактувана, защото не престават разискванията по отношение на производството на танковете и гаубиците по лиценз в Полша.

Предвижда се първата партида от 180 танка да бъде доставена още тази година. " Искаме мир, по тази причина би трябвало да се подготвим за война. Полските въоръжени сили би трябвало да са толкоз мощни, че агресорът да не се взема решение да ни нападна ", съобщи полският боен министър Мариуш Блашчак. Според него Корея е най-подходящият производител на оръжие за Полша, " като се имат поради технологията, цените и периодите за доставки ".

Южна Корея бележи върхове

Миналата година Южна Корея продаде оръжия на стойност 7 милиарда $, което е връх за страната. Тази година се чака тази сума да доближи 10 милиарда $. Правителството се стреми да усили военния експорт, с цел да вложи приходите в създаването на по-съвършени оръжия, затвърждавайки позицията си измежду водещите международни производители на оръжейни системи.

Чуждите държавни управления считат южнокорейското военно съоръжение за надеждно, съвременно и не толкоз скъпо, колкото създаденото от други развити страни като Съединени американски щати, да вземем за пример. Един южнокорейски изтребител FA-50 коства към 30 млн. $ - той е доста по-евтин от американския F-35, чийто базов модел се продава за най-малко 77 млн. $. Предполага се, че огромното количество закупено въоръжение ще даде на Варшава преимущество при образуването на крайната цена. Сделката включва и преференциални лицензи за производството на танкове и гаубици в Полша. Планира се да бъде намерено и учебно заведение за образование на водачи на FA-50. Подобен план би показал преимуществата на самолета и пред други евентуални купувачи в Европа.

Рекордни продажби

Южна Корея се намира в част на света с многочислени и изменящи се провокации в областта на сигурността. Войнственият комшия с нуклеарни оръжия Северна Корея е единствено едно от тях. Южнокорейците в това време си завоюваха солидна известност по отношение на качеството на създаваното от тях военно съоръжение.

Какво съставляват другите оръжейни системи, които Полша закупи предходната седмица? Танкът К2 " Черна пантера " тежи 54 тона, има 120-милиметрово автоматизирано зареждащо се основно оръдие, композитна ризница и вградени системи за противоракетна защита. Максималната му скорост е 50 километра в час, а обсегът на деяние е 450 километра. K2 е бил продаден и на Оман, послужил е като основа за турския танк „ Алтай “, а Австралия тества вид на бойната пехотна машина K21. Съобщава се, че Норвегия и Египет също обмислят пазаруването на южнокорейски танкове.

К-9 " Гръм " е самоходна гаубица с оръдие, което може да изстрелва снаряд на разстояние до 40 километра, и скорост на пукотевица до осем изстрела в минута. Тя към този момент е продадена на Естония, Норвегия, Полша, Турция, Финландия, Австралия и Индия.

Третата система, която Полша закупува, е FA-50 Golden Eagle - лек военен аероплан, създаден взаимно от Korea Aerospace Industries и американската компания Lockheed Martin.

Въпреки че не е най-модерният изтребител, той може да извършва бойни задания, разследващи и подготвителни задачи, като оптималната му скорост е 1837 км/ч.

Качество и конкурентоспособност

Блашчак съобщи, че самолетът ще размени флотилията от съветските изтребители МиГ в полските Военновъздушни сили, за които към този момент е невероятно да се набират аварийни елементи. Той чака първите самолети FA-50 да дойдат при започване на идната година.

Южнокорейски самолети към този момент са били закупени от Филипините, Ирак, Индонезия, Тайланд, Турция, Сенегал и Перу. Аржентина, Малайзия, Колумбия и Индия също демонстрират интерес към тях. Военни кораби и подводници от Южна Корея се употребяват от Тайланд, Филипините и Нова Зеландия. Страната е изнесла и танкери за въоръжените сили на Англия и Норвегия.

Дан Пинкстън, професор по интернационалните връзки в Сеулския народен университет, споделя, че продажбата на съвременни оръжейни системи е цел, която Южна Корея си е сложила в региона на индустриалната политика още през 60-те години на предишния век. " Южнокорейските компании, произвеждащи оръжия, несъмнено ще се стремят да уголемяват своите пазари по света ", предсказва специалистът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР