Южнокорейски фирми са изразили интерес към участие в изграждането на

Южнокорейски фирми са изразили интерес към участие в изграждането на ...

Южна Корея проявява интерес към боклука на София.


Южнокорейски фирми са изразили интерес към участие в изграждането на инсталация за производство на гориво от изгаряне на твърди отпадъци (refuse-derived fuel, RDF) в София. Това стана ясно на среща между южнокорейския премиер Ли Нак-йон и българския министър-председател Бойко Борисов в Сеул, предаде „24 часа“..

От българската делегация са пояснили, че инициатор на темата е бил корейският премиер и че тази инсталация може да бъде на стойност 157 млн. евро.

Същевременно с това премиерът Борисов се надява на подкрепа от правителството в Република Корея за реализирането на проект за производство на батерии за електромобили в България. Има възможност да се открие и директна самолетна линия между Сеул и София, информира БТА.

България и Република Корея са поставили образованието и културата като свои приоритети. "Затова най-отпред бих поставил взаимоотношенията между нашите университети и академии", каза премиерът Бойко Борисов на брифинг в правителствения комплекс в Сеул след срещата си с министър-председателя на Република Корея Ли Нак-йон.

Над 31 фирми в България произвеждат части за "Хюндай", коментира още българският министър-председател. Борисов е приел поздравления от южнокорейския премиер Ли Нак-йон за назначаването на Кристалина Георгиева за управляващ директор на Международния валутен фонд.

Южнокорейският премиер изрази надежда, че компании от неговата страна ще инвестират в България. Според Ли Нак-йон в България може да се произвеждат батерии, както и части за електрически автомобили. Подписаният днес меморандум в областта на енергетиката ще допринесе за по-добро сътрудничество в сферата на възобновяемата енергия.

Обсъдено е сътрудничеството в високотехнологичните области. Ще се засили сътрудничеството в туризма, културата и образованието, добави И Нак-йон. Освен това е договорено да се създадат предпоставки за бъдещо сътрудничество и просперитет между двете страни.

 

Източник: manager.bg