Южнокорейската комисия за справедлива търговия (KFTC) е наложила глоба на

...
Южнокорейската комисия за справедлива търговия (KFTC) е наложила глоба на
Коментари Харесай

Южна Корея глоби Google заради ограничения за разработчиците на игри

Южнокорейската комисия за обективна търговия (KFTC) е наложила санкция на Гугъл в размер на 42,1 милиарда вона (32 милиона долара), защото софтуерният колос е блокирал опцията локалните разработчици да пускат мобилни видеоигри в конкурентна корейска платформа, наречена One Store.    Във вторник от KFTC декларират, представени от Engadget, че Гугъл е изисквала от корейските компании за видеоигри да пускат новите си артикули само в Play Store от юни 2016 година до април 2018 година Компанията е забранила на локалните основатели на игри да показват наличие в One Store в подмяна на предлагането на експозиция в приложенията на Гугъл и по-нататъшна поддръжка за световно разширение на известността, считат от институцията.     One Store, локален аналог на Play Store на Гугъл, е учреден през юни 2016 година от трите телекомуникационни оператора в Южна Корея - SK Telecom, KT и LG Uplus, и интернет колоса Naver.    

Местният пазарен дял на Гугъл на пазара на мобилни приложения за Android се е нараснал до почти 90-95% през 2018 година, спрямо към 80-85% през 2016 година, до момента в който този на One Store съставлява към 5-10% през 2018 година - понижение от 15-20% през 2016 година, сочат данните, събрани от KFTC.  
Корейският антимонополен орган декларира, че този ход е част от напъните за обезпечаване на лоялна конкуренция на пазара на приложения, като се предотврати злоупотребата на американския софтуерен колос с господстващото му състояние.     Според прессъобщението на регулатора Гугъл Play и One Store генерират повече от 90% от продажбите на вътрешния пазар на мобилни игри, поради което активността на Гугъл е засегнала всички гейминг компании в страната - от огромните производители като NCSoft, Netmarble и Nexon до дребните и междинните разработчици на игри, безапелационни са от KFTC.      " През последните пет години сътрудничихме старателно на следствието и считаме, че няма нарушаване на закона ", разяснява представител на Гугъл. " Ние вършим обилни вложения в триумфа на разработчиците и с почитание не сме съгласни със заключенията на KFTC. Ще прегледаме деликатно окончателното документално решение, откакто то ни бъде предоставено, с цел да преценим идващия си ход. ”    И това не е първият конфликт сред KFTC и Гугъл. През 2021 година комисията наложи санкция в размер на 177 млн. $ на Гугъл за корист с господстващо състояние на пазара на мобилни операционни системи с нейната Android.   

Според тогавашното изказване на антитръстовия регулатор американската софтуерна компания е лимитирала конкуренцията на пазара, като е забранила на локалните производители на смарт телефони като Samsung Electronics и LG Electronics да персонализират своята операционна система Android посредством споразуменията за битка с фрагментацията (AFA). 
Съгласно AFA на разработчиците на смарт телефони не е разрешено да конфигурират или създават модифицирани версии на най-популярната мобилна платформа.    С решението си от 2021 година KFTC забрани на Гугъл LLC, Гугъл Asia Pacific и Гугъл Korea да задължават локалните разработчици на смарт телефони да подписват AFA и подреди да се създадат промени в детайлите на съществуващите съглашения.      В отговор, от Гугъл настояват, че са съдействали за растежа и сполучливата световна агресия на корейските разработчици на мобилни игри, които са пуснали своите артикули в Гугъл Play през последното десетилетие.     
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР