Южноафриканското правосъдие е на път да поднови делото за корупция

...
Южноафриканското правосъдие е на път да поднови делото за корупция
Коментари Харесай

Президентът на Южна Африка заплашен от дело за корупция преди 18 г.

Южноафриканското правораздаване е на път да възобнови делото за корупция с 18-годишна отминалост против президента Джейкъб Зума, забъркан в поредност от кавги, помрачаващи края на мандата му, съобщи Франс прес.

Върховният апелативен съд в Блумфонтейн ще разисква през идващите два дни дали да съобщи на съд президента за приемане на подкупи, свързани с огромен оръжеен контракт. Пълната с обрати политико-съдебна сага продължава от 1999 година насам.

Според наблюдаващите аферата е най-голямата опасност за Зума, който опозицията се пробва да смъкна от месеци, преди приключването на мандата му през 2019.

Преди 18 години Претория подписа с няколко компании най-големия си контракт за доставка на оръжие след рухването на режима на апартейда през 1994 година Сумата бе близо 4,2 милиарда евро. Скоро по-късно се появиха първите съмнения за корупция. Първият упрекнат бе Шабир Шаик, финансов консултант на Джейкъб Зума, който по това време е вицепрезидент на страната. Според следствието той преговарял за комисионните за шефа си с два южноафрикански филиала на френската Thales. През 2005 Шаик беше наказан на 15 години затвор.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР