Противоречива южноафриканска политическа фигура и зулуски министър Мангосуту Бутелези почина на 95

...
Южноафриканският президент Сирил Рамафоса обяви смъртта на противоречивия южноафрикански политик
Коментари Харесай

Южноафриканският президент Сирил Рамафоса обяви смъртта на противоречивия южноафрикански политик и традиционен министър на зулуския етнос група Принц Мангосуту Бутелези на 95 години

От MOGOMOTSI MAGOME Associated Press 9 септември 2023 г., 3:03 ч. Избори.

Сега известна като провинция Квазулу-Натал, регионът беше една от 10-те „родини“, създадени от правителството на бялото малцинство, предназначени да групират чернокожите южноафриканци според тяхната етническа принадлежност в предимно селските райони на страната.

Те имаха за цел да запазят системата на апартейда непокътната чрез инсталиране на така наречените „марионетни лидери“, което доведе до определянето на Бутелези като предател от освободителни движения като управляващия по това време Африкански национален конгрес.

Бивш член на Младежката лига на ANC, през 1975 г. той формира онова, което по-късно ще бъде известно като Партията на свободата на Инката, организация, основана на идеологията на зулуския национализъм, която той първоначално привежда в съответствие с Африканския национален конгрес, но по-късно участва в жестоки сблъсъци с поддръжници на ANC през 1980-те и началото на 1990-те.

Насилието, което избухна между Inkatha и ANC през 1980-те и началото на 1990-те, остава едно от най-кървавият в историята на Южна Африка и пробив в политическата кариера на Бутелези. Много бяха убити в сблъсъците, които се случиха в тогавашния Зулуленд и по-късно се разпространиха в области, включително Трансваал, сега провинция Гаутенг.

Те кулминираха в това, което трябва да бъде известно като клането в Shell House през 1994 г.

Деветнадесет поддръжници на IFP бяха застреляни и убити от охраната на ANC, след като близо 20 000 от тях маршируваха до Shell House в Йоханесбург, който беше тогава централата на ANC, забранена през 1990 г.

Те се противопоставяха на предстоящите избори и обвиниха ANC, че подкопава лидерите и вождовете на Зулу.

В началото на 90-те години лидерите на правителството на апартейда признаха, че са финансирали Партията на свободата на Инката, тъй като се опитват да дестабилизират борбата срещу апартейда и това, което все повече изглеждаше като път към края на бялото малцинство правило.

Бутелези се противопостави на апартейда, но позицията му по противоречиви въпроси относно потисническата система го постави в противоречие с лидерите на ANC.

Това включваше противопоставянето му на международните санкции срещу апартейда и подкрепата му за свободните пазари във време, когато повечето освободителни движения бяха предимно социалистически и африкански националисти.

Неговото ръководство на администрацията на Зулуленд се смяташе за предателство към чернокожите южноафриканци, тъй като системата „homelands“ беше неразделна част от машината на апартейда.

С растежа и значението от неговата партия IFP, Бутелези искаше неговата партия да играе по-голяма роля по време на преговорите за мирен преход към демокрация, но той се оттегли от преговорите и заплаши да бойкотира историческите избори от 1994 г. след неговите предложения, включително автономия на региона Зулуланд, бяха отхвърлени.

Той обаче се съгласи да участва в изборите около седмица преди провеждането им, като спечели 10% от националните гласове и стана част от коалиционното правителство на Мандела която включваше и Националната партия.

Той остава законодател в парламента на Южна Африка от 1994 г. до смъртта си и лидер на Партията на свободата на Инката, докато не бъде заменен в нейния национална конференция през 2019 г.

По време на политическата си кариера Бутелези остава дълбоко ангажиран в делата на зулуската нация, служейки като традиционен министър-председател и съветник на покойния крал Goodwill Zwelithini и неговия наследник, неговият син крал Misuzulu KaZwelithini.

През 2022 г. той ръководи инсталирането на Misuzulu като нов крал на нацията Zulu насред ожесточени вътрешни спорове в кралското семейство на Зулу за това кой е законният наследник на трона.

През последните му дни стана ясно, че двамата са се скарали, с болезнено Бутелези разпитва новия крал.

Бутелези навърши 95 миналия месец.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР