Южноафриканските вестници са пълни с истории за несметните богатства, натрупани

...
Южноафриканските вестници са пълни с истории за несметните богатства, натрупани
Коментари Харесай

Милионите на клана "Мугабе"

Южноафриканските вестници са цялостни с истории за несметните благосъстояния, насъбрани от Робърт Мугабе и неговото семейство. Само празненствата по случай неговите рождени дни коствали по над два милиона $, за шампанско и хайвер се давали по 500. 000 $. Не е известно какъв брой огромно е положението на някогашния държавен глава и неговото семейство. Твърди се, че притежанията му възлизат на близо един милиард $. Освен персоналната му резиденция в центъра на столицата Хараре, която разполага с 25 спални и се прави оценка на 8,5 милиона евро, Мугабе има и първокласна вила за повече от 4 милиона евро в Хонконг, която била обичано място на жена му Грейс. Най-ценният парцел на някогашния президент обаче е „ Хамилтън палас “ в английското графство Съсекс, който се прави оценка на повече от 40 милиона евро.

Освен това той владее над 15.000 хектара земя, в това число и някои отчуждени имоти от бели фермери. И това не е всичко. Мугабе е притежател на няколко бронирани служебни автомобила, измежду които един Мерцедес на стойност от един милион евро, един Ролс- Ройс, скъпи бижута, часовници, акции от бизнеса с диаманти и други скъпи първични материали.

Ненаситната Грейс

Мугабе обича да отрупва със скъпи дарове брачната половинка си Грейс, която е с 40 години по-млада от него. Заради екстравагантния й жанр на обличане, хората в Зимбабве я назовават "Гучи-Грейс ". През септември 2014 година тя обществено отбрани брачна половинка си и го назова "най-бедния президент в света ". Освен скъпи дрехи, Грейс обича и бижута. Когато диамантеният пръстен за 20 милиона $, поръчан за нея в чест на 20-тата годишнина от сватбата им, не дошъл в точния момент, Грейс Мугабе завела дело против ливанския бижутер.

Двамата синове на някогашния президент също тънат в лукс. Чатунга Мугабе години наред живеел в голям мезонет в Дубай против месечен наем от 30 000 евро. След това се преместил в първокласен квартал на Йоханесбург, където към този момент плащал "само " по 4 000 $ наем на месец. Чатунга Мугабе е прочут и с разгулния си живот. В Инстаграм се появи видео, на което се вижда по какъв начин той излива шампанско върху инкрустирания си с диаманти часовник.

Бившият финансов министър проговори

"Системата " Мугабе не се лимитира единствено до президента и неговото семейство, споделя пред Дъждовни води Тендай Бити, който е бил финансов министър в страната сред 2009 и 2013 година. "Проблем бяха освен милионите, които Мугабе постоянно отклоняваше, а и милиардите, които потъваха в други канали. Днес знаем, че по време на неговото президентство са изчезнали към 15 милиарда $ ", споделя Бити.

В същото време в Зимбабве не доближават пари за обществени действия. Голяма част от популацията живее в дълбока беднотия. "Една от най-важните задания на новото държавно управление ще бъде да върне откраднатите от Мугабе пари. Няма да е мъчно да бъдат открити банковите сметки на някогашния президент. Нали има интернационалните правила за бистрота на световните финансови покупко-продажби ", споделя някогашният финансов министър.

Парите са в някой данъчен оазис

Ръководителят на английската неправителствена организация "Corruption Watch UK " Пол Холдън обаче счита, че ще е доста мъчно да се открият парите на Мугабе. "От доста разнообразни фактори зависи дали те ще бъдат върнати в Зимбабве. Първо би трябвало да бъде открито какъв брой огромно е в действителност благосъстоянието на Мугабе и къде тъкмо се намира. Вероятно огромна част от положението му се намира в някой данъчен оазис. Дори да бъде открито къде са парите, поражда още една компликация.

Трябва да бъде потвърдено, че става дума за откраднати пари ", споделя Пол Холдън. Експертът дава образец със случая на някогашния нигерийски президент Сани Абача, който по време на своето президентство сред 1993 и 1998 година е изнесъл от страната 5 милиарда $ от продажбите на нефт. "Едва след 16 години в Нигерия беше върната една дребна част от парите ", споделя Холдън.

Идва ли нов диктатор?

"Надявам се, че свалянето на Мугабе ще стане насочна точка за превръщането на Зимбабве от тирания в демократична страна със свободно и мощно гражданско общество ", споделя Холдън. Въпросът е в това дали наследникът на Мугабе - досегашният вицепрезидент Емерсон Мнангагвана е индивидът, който може да насърчи това развиване. "От над 30 години Мнангагвана е правилен сподвижник на Мугабе и е също част от корумпираната система. Повечето наблюдаващи мощно се съмняват в това, че той ще се разграничи от своя предходник и не изключват опцията страната просто да се е сдобила с нов диктатор ", заключава Холдън.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР