Южният италиански град Матера в областта Базиликата днес става официално

...
Южният италиански град Матера в областта Базиликата днес става официално
Коментари Харесай

След Пловдив: Италианският град Матера става Европейска столица на културата

Южният италиански град Матера в региона Базиликата през днешния ден става публично европейска столица на културата за 2019 година паралелно с Пловдив, където церемонията се състоя на 12 януари.


Подготовката за формалното разкриване продължи една година, а почетни посетители на тържествената гала по откриването ще бъдат най-висшите държавници - президентът на Италия Серджо Матарела и министър председателят Джузепе Конте, оповестяват уеб страниците Матера инсайд, Матера лайф и Матера-Базиликата 2019.

Откриването ще продължи през целия уикенд, като стартира сутринта и ще завърши в края на 20 януари. Областта Базиликата е известна с това, че всяка от 131-те й общини има собствен личен оркестър. Днес множеството от тези оркестри ще бъдат в Матера, с цел да огласят с музика и ритми всички квартали на града.
 Магнетичната Матера - от нищетата до блясъка на културна столица Магнетичната Матера - от нищетата до блясъка на културна столица
Матера дружно с Пловдив ще е във фокуса на културните събития в Европа през идващите 12 месеца. С какво града в Южна Италия с население от 60 000 жи...

Откриването ще протече в пет стадия. В 10 ч. всички жители и посетители на Матера са поканени на откриването на сцената навън. Тя се намира посред някогашна кариера, наречена Кариерата на Слънцето, която е ситуирана на входа на града, заобиколена е от скали и е обособена като спектакъл навън. Там ще се организират главните прояви навън през близо 50-те седмици, през които Матера е европейска столица на културата.

Самото разкриване на сцената в Кариерата на Слънцето ще стане с концерт на 14 оркестъра, 7 от които локални и 7 европейски, измежду които и един от Пловдив, написа уеб сайтът Матера лайф. Спектакълът се назовава Отворени звуци. Кариерата на Слънцето има огромно историческо значение за града, защото в Средновековието там е имало храм, наименуван Църквата на Слънцето. От кариерата, както и от други кариери в близост, е бил извличан вулканичен туф за създаване на жилищата в старите квартали на Матера.

Вторият знаков детайл от откриването стартира в 13 ч. и се назовава Отворен град. Всички публични места, учебни заведения, седалища на асоциации, общински здания отварят порти за тържества с музика и с обичайното ястие на Матера крапиата (гъста чорба, приготвена с отглеждани в региона зеленчуци, като грах, фасул, леща, пресни картофи, и подправена единствено със сол). Очаква се да бъдат приготвени 5000 порции, с цел да бъдат раздадени на музикантите от оркестрите, които през целия ден ще свирят из улиците на града.

Третият основен детайл стартира в края на следобеда в 16,30 ч. и се назовава Отворени светлини. Епицентровете му са три - Площадът на катедралния храм и двата най-стари квартала на Матера - Сасо Баризано и Сасо Кавеозо. Спектакълът Отворени светлини съчетава осъществявания на два полифонични хора и на акробатите от италианската театрална група, наречена Трупата на лудите, светлинно шоу, озаглавено Звездното небе на Матера, и разнородни светлинни съоръжения.
 Европейска комисия пожела триумф на Пловдив и Матера - европейските столици на културата за 2019 Европейска комисия пожела триумф на Пловдив и Матера - европейските столици на културата за 2019
От 1 януари 2019 година в продължение на една година Пловдив (България) и Матера (Италия) ще носят званието „ Европейска столица на културата “, оповестиха д...

Гвоздеят в програмата ще бъде тържествената гала по откриването, планувана да стартира в 18,50 ч. на площад Сан Пиетро Кавеозо. Тя ще се предава непосредствено по малкия екран и е наречена Отворено шоу. Именно на нея ще прозвучи и приветствието на италианския президент Серджо Матарела. На сцената на този театър ще излязат национални и интернационалните звезди, а най-после ще има пиротехнически театър.

Последната част от откриването се назовава Отворено бъдеще. Това е и формалното мото на столицата на културата Матера. Този стадий стартира в 20 ч. и ще продължи до среднощ, като ще обхване основни артерии и площади, измежду които площадите Сан Пиетро Кавеозо и Виторио Венето, улиците Ридола и Корсо. Оттам ще премине церемониал на национални и задгранични актьори. Тяхната численост е тъкмо 2019. През цялата нощ в клубовете и питейните заведения на Матера, както и на редица публични места ще има ди джей празненства, осъществявания онлайн и други спектакли. Тържествата, въпреки й в по-умерено движение, ще продължат и на 20 януари.

Жители и посетители на Матера обаче споделят, че градът няма потребност от зрелищни церемонии за привличане на вниманието. Самата Матера е необикновено представление със своя неповторим пейзаж, съчетаващ дълбоки долини, скални масиви, пещери, струпани съвсем една върху друга каменни къщи и църкви, слели се с близките скали и пещери, а някои даже вкопани в тях сходно на троглодитни убежища, съществували по тези места преди доста епохи. Заради тази неповторима гледка и архитектура остарялата част на град Матера, именуван още Каменния град, е в листата на международното завещание на ЮНЕСКО.

Матера беше определена за европейска столица на културата за 2019 година през 2014 година Освен Матера още няколко италиански градове са били в предишното европейски столица на културата - Генуа през 2004 година, Болоня - през 2000 година и Флоренция - през 1986 година
 Пловдив към този момент е европейска столица на културата Пловдив към този момент е европейска столица на културата
Официалното начало на българското домакинство беше обещано със спектакъла "Ние сме всички цветове " на построената за случая 30-метрова кула-сцена. Българска национална телевизия...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР