Южната част от археологическия комплекс Римския форум на Филипопол отново

...
Южната част от археологическия комплекс Римския форум на Филипопол отново
Коментари Харесай

След 15 години Пловдив си връща Римския форум

Южната част от археологическия комплекс " Римския конгрес на Филипопол " още веднъж ще стане благосъстоятелност на община Пловдив, откакто на сесията в четвъртък градският парламент гласоподава покупката на парцел с повърхност 5634 кв. метра от компания " Младост алфа ".

Теренът сред Централна поща и бул. " Цар Борис III Обединител " беше продаден през май 2003 година, когато кмет беше доктор Иван Чомаков, дружно с археологическите находки. Сега, с придобиването на парцела община Пловдив към този момент ще има опция да разкрие Римския конгрес и да експонира останките от античния площад като част от културното историческо завещание на града. Археологията попада в обсега на визията на градската администрация за реконструкцията на пл. " Централен ". Намерението на общината е да експонира и останалата част от Римския конгрес - до Цар - Симеоновата градина и от северната страна на Пощата.

Пазарната оценка за парцела, направена от самостоятелен оценител, е 4 303 000 лв. без Данък добавена стойност. Предложението за придобиването е на непрекъснатата комисия в Общинския съвет с ръководител Вихър Захов от ГЕРБ, в която вземат участие съветници от разнообразни политически сили. Преди това локалният парламент беше дал своя вот отчета на комисията, определена да води договаряния със притежателя.
тагове римски конгрес терен археологически комплекс
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР