Южна Корея ще продаде 100 000 артилерийски снаряда на САЩ

...
Южна Корея ще продаде 100 000 артилерийски снаряда на САЩ
Коментари Харесай

WSJ: САЩ купуват 100 000 артилерийски снаряда от Южна Корея, предназначени за Украйна

Южна Корея ще продаде 100 000 артилерийски снаряда на Съединени американски щати за последващото им прекачване в Украйна, оповестява американското издание The Wall Street Journal, като се базира на източници, съобщи.

Сделката сред Сеул и Вашингтон е загадка и сега се завърши договарянето й, разкриват събеседниците на редакцията. Източник от Пентагона прецизира, че според съглашението Съединени американски щати ще придобият 100 000 155-милиметрови артилерийски снаряда от Южна Корея, за които се твърди, че са задоволителни за " водене на интензивни военни дейности в продължение на няколко седмици “.

Както акцентира изданието, договорката с посредничеството на Съединени американски щати ще разреши на южнокорейските управляващи да се придържат към задължението да не изпращат смъртоносни оръжия в Украйна. В същото време закупуването на муниции от Сеул ще даде опция на Вашингтон да не губи личните си ресурси от артилерийски снаряди.

В края на октомври южнокорейският президент Юн Сук-йол съобщи, че Република Корея в никакъв случай не е доставяла смъртоносни оръжия на Украйна. Киев неведнъж се е обръщал към Сеул с молба за даване на оръжия, само че южнокорейските управляващи отговаряха, че считат сходна стъпка за сложна. Те се съгласиха да доставят единствено военни атрибути като каски, бронежилетки, комплекти за първа помощ.

В края на септември чешкият вестник Mladá fronta DNES заяви, че оръжия, създадени в Южна Корея, по-специално зенитно-ракетни системи Chiron и муниции, ще бъдат доставени в Украйна директно през Чешката република. Според изданието доставката се заплаща от американската страна, оръжието ще отиде в " една от чешките оръжейни компании ", а по-късно ще бъде изпратено в Украйна като подарък.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР