Южна Корея съобщи, че е решила от септември да извади

...
Южна Корея съобщи, че е решила от септември да извади
Коментари Харесай

Южна Корея лишава Япония от преференциален търговски статут

Южна Корея заяви, че е решила от септември да извади Япония от " белия лист " със страни с преференциален търговски статут, предадоха международните организации.

Този ход се възприема като ответна мярка, задълбочаваща дипломатическия и търговски спор сред двете страни след решението на Токио при започване на месеца да извади Южна Корея от своя " бял лист " със страни с минимални търговски ограничавания. Японската мярка влиза в действие от 28 август.

Южнокорейското министерство на търговията, индустрията и енергетиката разгласи проект,предвиждащ метаморфоза на листата в три групи търговски сътрудници вместо досегашните две групи, прецизира организация Йонхап. Япония ще бъде включена в новосъздадената група.

Досега Япония беше включена в лист с 29 страни, ползващи преференциални условия за експорт.

Новата група ще бъде сред двете съществуващи и ще бъде единствено за страни от четирите интернационалните търговски режима по Споразумението от Васенаар за надзор на износа на стандартни оръжия и артикули и технологии с двойна приложимост, само че които са въвели система за надзор на износа, нарушаваща интернационалните правила.

По силата на променените критерии южнокорейските предприятия, изнасящи артикули за Япония, ще би трябвало да показват пет разнообразни документа, вместо досегашните три, с цел да получат позволение. Срокът за утвърждение ще бъде към 15 дни вместо досегашните пет, съобщи Българска телеграфна агенция.

Търговската война сред двете прилежащи страни избухна предишния месец, откакто Япония ненадейно наложи ограничавания за износа към Южна Корея на три промишлени химикала, нужни за производството на полупроводници и екрани. Това нанесе тежък удар върху вероятностите за развиване на колоси като Самсунг електроникс (Samsung Electronics Co.).

Японските компании би трябвало да получават позволение от държавното управление за всяка пратка към прилежащата страна, като срокът за издаването му е към 90 дни. Японското държавно управление изясни, че мярката е вследствие на слабия надзор на Сеул при износа на материали, които биха могли да се употребяват за военни цели. Южна Корея обаче е уверена, че това са стопански репресии в отговор на решението на южнокорейския висш съд, съгласно което японски предприятия би трябвало да платят компенсации на корейски жертви, правили насилствен труд по време на война.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР