Южна Корея пуска високоскоростен влак, който ще намали времето за

...
Южна Корея пуска високоскоростен влак, който ще намали времето за
Коментари Харесай

Високоскоростен влак ще повишава раждаемостта в Южна Корея

Южна Корея пуска високоскоростен трен, който ще понижи времето за пътешестване сред центъра на Сеул и неговите околности, а чиновници, работещи по плана се надяват, че ще това ще насърчи повече младежи да обмислят да заживеят отвън града и по този метод да усилят раждаемостта, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Южна Корея има най-ниската раждаемост в света, а младежите там постоянно показват дългите пътувания до работното място и тесните, скъпи жилища в необятния център на Сеул, където живее към половината от популацията на столицата, като съществени аргументи да не се женят и да не основават фамилии.

Раждаемостта в Сеул е даже по-ниска от междинната за страната, а държавното управление се опита да усили броя на новородените посредством дотации, само че с дребен триумф.

Властите в този момент разпореждат очакванията си на " Великия трен еКСпрес (Джи Ти Екс) ", план на стойност 134 трилиона вона (99,5 милиарда долара) за под земята скоростен трен, който до 2035 година ще обезпечи връзка по шест линии от Сеул до няколко отдалечени региона.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
Днес президентът Юн Сук-йол откри част от първата линия, която ще понижи времето за пътешестване от региона Сусео в столицата до близкия град Донтан до 19 минути от сегашните 80 минути с рейс.

По-краткото пътешестване " ще разреши на хората да прекарват повече време със фамилията си заран и вечер ", сподели той.

Линията би трябвало да бъде пусната в употреба на следващия ден, а откакто проработи изцяло, Джи Ти Екс ще бъде една от най-бързите подземни системи в света, с влакове, пътуващи със скорост до 180 км в час, споделиха чиновници от локалната власт.

Жилищата в Южна Корея са скъпи, със междинни цени, които доближиха връх през юни 2021 година след повишаване с 45% за пет години. В Сеул е изключително скъпо, където за цената за квадратен метър се получава една от най-лошите стойности от всяка напреднала стопанска система, споделят анализаторите.

Министърът на държавните територии, инфраструктурата и превоза Пак Сан-у сподели пред Ройтерс, че Джи Ти Екс ще разреши младежите да обмислят да живеят надалеч от столицата, без да им се постанова да прекарват часове в пътешестване до работното си място. Времето, което те ще спестят, те ще могат да употребяват, с цел да са дружно с техните фамилии, добави той.

" С двучасово пътешестване на път за у дома, да вземем за пример, по какъв начин може някой да отдели време за бебета? Идеята е да дадем повече свободно време на хората след работа ", сподели той.

Някои анализатори обаче считат, че Джи Ти Екс може да способства за крах на селските региони на Южна Корея, като притегля повече хора във към този момент пренаселената столица.

" За да съживим регионалните градове, които са пред изгубване, значимото е да снабдим и други зони с сходен тип публичната инфраструктура ", сподели Ким Джин-ю, професор по " Градско обмисляне и транспортно инженерство " в университета " Кьонги ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР