Южна Корея прие нов закон за защита на учителите от родители тормоз

...
Южна Корея прие нов закон за по-добра защита на учителите
Коментари Харесай

Южна Корея прие нов закон за по-добра защита на учителите от родители, които се оплакват.

Учителите в цялата страна протестират от девет седмици, настоявайки за повече права в класната стая.

Те казват, че често са тормозени от родители, които понякога злонамерено ги докладват за насилие над деца, за да ги видят отстранени от работните си места.

Някои казват, че са докладвани за ограничаване агресивно дете или критикуван, че е изобличил ученик.

Учителите обвиниха родителите в експлоатация на закон за благосъстоянието на децата, приет през 2014 г., който диктува, че учителите, обвинени в малтретиране на деца, автоматично се отстраняват.

Съгласно новото законодателство, наречено Законопроект за възстановяване на правата на учителите, учителите няма да бъдат незабавно отстранявани след доклад за насилие над деца; ще бъдат необходими допълнителни разследвания и доказателства.

Финансова подкрепа ще бъде предоставена и на учители, които се борят със съдебни дела, и ще има повече отговорности на главните учители да защитават своя персонал .

Протестите избухнаха след самоубийството през юли на 23-годишен начален учител, който се занимаваше с оплаквания от родители.

Учителите твърдят, че културата на злонамерени оплаквания ги е оставила неспособни да преподават или дисциплинират своите ученици.

Съюзът изрази своята „най-дълбока благодарност“ на учителите, които излязоха на улицата осем поредни седмици, настоявайки за по-добри условия, и каза, че днешното постижение се дължи на тяхната сила.

През последните седмици правителството и местните власти вече бяха въвели редица мерки за защита на учителите и за улесняване на работата им , но нито един правно обвързващ.

Новите правителствени насоки, въведени по-рано този месец, постановяват, че на учителите е разрешено да отстраняват разрушителните ученици от класната стая и да ги ограничават, ако е необходимо.

В допълнение Службата за образование в Сеул обяви планове тази седмица да записва всички обаждания, направени на учители от родители, и да инсталира чатбот, който да действа като първа линия за защита при оплаквания на родители.

Някои учители обаче твърдят, че новите закони не стигат достатъчно далеч.

Председателят на Корейската федерация на синдикатите на учителите Ким Йонг-сео нарече новото законодателство „страхотна стъпка напред в защитата на учители и ученици“, но каза, че има области, които все още се нуждаят от подобрение.

Той призова политиците да изменят Закона за закрила на детето, твърдейки, че не би трябвало да е възможно просто да се дисциплинират учениците етикетирани като малтретиране на деца.

Някои учители също искат родителите, които отправят неверни обвинения в малтретиране на деца, да бъдат санкционирани.

Kim Jin-seo, 28-годишен учител, който за първи път говори с BBC на един от протестите, каза, че новият закон няма да спре неоснователните сигнали за насилие над деца, защото без последствия родителите ще продължат да злонамерено обвиняват учители, които не харесват.

Свръхконкурентното общество на Южна Корея се смята за частично виновно за културата на тормоз от страна на родителите. Академичните постижения се считат за най-добрия маркер за успех, което означава, че учениците се състезават ожесточено за най-добрите оценки от много ранна възраст, за да влязат в най-добрите университети в страната.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР