Южна Корея планира да извърши първото изстрелване на търговски спътник

...
Южна Корея планира да извърши първото изстрелване на търговски спътник
Коментари Харесай

Южна Корея изстрелва търговски сателит през май

Южна Корея възнамерява да извърши първото изстрелване на търговски сателит на борда на лична ракета идващия месец като част от програмата си за галактическо развиване, оповестява Българска телеграфна агенция.

Представители на страната настояват, че създадената там ракета-носител „ Нури “ няма военни цели. Някои специалисти обаче считат, че създаването на такива ракети в последна сметка ще помогне на страната да придобие технологии, нужни за основаването на по-големи ракети и изстрелването на разследващи спътници в изискванията на неприязън със съперничещата Северна Корея.

През юни предходната година Южна Корея изстреля първия си спътник благодарение на ракетата „ Нури “. Южнокорейските управляващи го нарекоха „ експериментален спътник “, като задачата му беше основно инспекция на потенциала на ракетата притежател. Събитието идващия месец е предопределено да изведе в орбита за първи път спътник от търговски клас.

Министерството на науката, осведомителните и информационни технологии разгласи, че ракетата ще излети на 24 май от галактическия център на страната на южен остров. В изказването се споделя, че е очакван авариен прозорец за изстрелване от 25 до 31 май, при положение на промени в графика заради метеорологичните условия. 

Ракетата ще носи един главен спътник, наименуван „ Малък сателит от последващо потомство 2 “, и седем други по-малки спътника с форма на куб. Основният сателит има за задача да тества технология за радарни изображения и да следи галактическата радиация в близка околоземна орбита, се споделя в изказването.

Екипите са приключили сглобяването на първата и втората степен на ракетата и организират дефинитивни екологични проби на осемте спътника, които ще бъдат сложени на третата степен на ракетата. 

Миналогодишното изстрелване беше второто изстрелване на ракетата „ Нури “. През 2021 година фиктивният потребен товар на ракетата доближи мечтаната височина, само че не съумя да влезе в орбита. След изстрелването идващия месец Южна Корея възнамерява още три изстрелвания на ракети „ Нури “, прецизираха публични лица.

„ Третото изстрелване на „ Нури “ е от огромно значение, защото това е първият опит за изстрелване на сателит с комерсиално предопределение и първият път, когато частна компания ще създава взаимно домашната ракета „ Нури “, споделиха от министерството на науката, осведомителните и информационни технологии. 

Южна Корея, десетата по величина стопанска система в света, е главен производител на полупроводници, коли и смарт телефони. Нейната стратегия за галактическо развиване обаче изостава от тези на Китай, Индия и Япония. От началото на 90-те години на предишния век Южна Корея е изпратила в космоса редица спътници, само че всички те са били свързани с задгранични ракетни технологии или площадки за изстрелване. 

Северна Корея изведе в орбита спътници за наблюдаване на Земята през 2012 година и 2016 година, само че няма доказателства, че някой от тях е функционирал. На Пхенян бяха наложени интернационалните наказания поради двете изстрелвания, защото Организация на обединените нации ги преглежда като прикрити проби на неразрешената технология за ракети с огромен обхват.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР