Южна Корея отправи искане към Международния олимпийски комитет (МОК) да

...
Южна Корея отправи искане към Международния олимпийски комитет (МОК) да
Коментари Харесай

Южна Корея поиска МОК да забрани флага на Изгряващото слънце за Токио 2020

Южна Корея насочи искане към Международния олимпийски комитет (МОК) да забрани флага на Изгряващото слънце да бъде употребен по време на игрите в Токио през 2020 година През идната година олимпийските игри ще бъдат в Япония.

Страната хазаин се готви да позволи този байрак да бъде внасян на оборудванията за Токио 2020.

Министерството на културата, спорта и туризма на Южна Корея изпрати писмо до президента на МОК Томас Бах, с което показва " надълбоко отчаяние и угриженост " от този факт. Знамето на Изгряващото слънце, което съставлява 16 слънчеви лъча с червен цвят, е знак на военното минало на Япония.

То се появява в края на 19-и век, когато армията на империята превзема земите на други страни в Азия. В Южна Корея го съпоставят даже с нацисткия знак.

Още през предишния месец се развихри полемика сред олимпийските комитети на Южна Корея и Япония. Домакинът на игрите разгласи, че няма желание да не разрешава потреблението на флага, защото той не се смята за политически знак в страната.

В писмото си корейското министерство декларира пред Бах, че " флагът е политически знак, който е употребен от крайнодесните в Япония, изпитващи яд към корейците и другите чужденци ".

" Освен това подчертахме, че потреблението на флага на Изгряващото слънце в Токио би било директно нарушаване на олимпийския дух, насърчаващ международния мир и обич към човечеството. Добавяме, че ФИФА към този момент забрани този байрак ", прибавят южнокорейците.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Токио 2020 (5)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР