Южна Корея отправи искане към Международния олимпийски комитет (МОК) да

Южна Корея отправи искане към Международния олимпийски комитет (МОК) да ...

Южна Корея поиска МОК да забрани флага на Изгряващото слънце за Токио 2020.Южна Корея отправи искане към Международния олимпийски комитет (МОК) да забрани флага на Изгряващото слънце да бъде използван по време на игрите в Токио през 2020 г. През следващата година олимпийските игри ще бъдат в Япония.

Страната домакин се готви да разреши този флаг да бъде внасян на съоръженията за Токио 2020.

Министерството на културата, спорта и туризма на Южна Корея изпрати писмо до президента на МОК Томас Бах, с което изразява "дълбоко разочарование и загриженост" от този факт. Знамето на Изгряващото слънце, което представлява 16 слънчеви лъча с червен цвят, е символ на военното минало на Япония.

То се появява в края на 19-и век, когато армията на империята завладява земите на други държави в Азия. В Южна Корея го сравняват дори с нацисткия символ.

Още през миналия месец се разрази дискусия между олимпийските комитети на Южна Корея и Япония. Домакинът на игрите обяви, че няма намерение да забранява използването на флага, тъй като той не се счита за политически символ в страната.

В писмото си корейското министерство заявява пред Бах, че "флагът е политически символ, който е използван от крайнодесните в Япония, изпитващи гняв към корейците и другите чужденци".

"Освен това подчертахме, че използването на флага на Изгряващото слънце в Токио би било пряко нарушение на олимпийския дух, насърчаващ световния мир и любов към човечеството. Добавяме, че ФИФА вече забрани този флаг", добавят южнокорейците.

Всичко, което трябва да знаете за:Токио 2020 (5)

Източник: dnevnik.bg