Южна Корея и САЩ потвърдиха ангажимента си да защитават трудно

...
Южна Корея и САЩ потвърдиха ангажимента си да защитават трудно
Коментари Харесай

Република Корея и САЩ отбелязват 70 г. от Корейската война

Южна Корея и Съединени американски щати потвърдиха уговорката си да пазят мъчно извоювания мир на разделения полуостров. Двете страни означават 70 година от експлоадирането на Корейската война (1950-1953), осведоми Агенция Франс Прес.

Комунистическа Северна Корея нахлува в подкрепения от Съединени американски щати Юг на 25 юни 1950 година, предизвиквайки тригодишна война, при която умират милиони хора.

Войната завършва с помирение, което в никакъв случай не е сменено от кротичък контракт , оставяйки полуострова разграничен от демилитаризирана зона. Двете Кореи механически към момента са във война.
 Войници от Северна Корея са видяни в демилитаризираната зона
Войници от Северна Корея са видяни в демилитаризираната зона

Ескалация на напрежението

" На този ден през 1950 година военният съюз сред Съединени американски щати и Република Корея е роден по нужда и изкован с кръв ", се споделя в взаимна декларация на американския боен министър Марк Еспър и южнокорейския му сътрудник Джеон Киеон-ду.

В известието се добавя, че двамата отдават респект на " саможертвата, храбростта и завета на тези , които отдадоха живота си за отбрана на свободна, демократична и просперираща " Южна Корея.
 Тръмп: Чалнатият Болтън попречва напредъка на договарянията със Северна Корея
Тръмп: Чалнатият Болтън попречва напредъка на договарянията със Северна Корея

Разгневил вожда Ким

Според Министерството на защитата на Южна Корея при спора умират 520 000 севернокорейски бойци, 137 000 южнокорейски бойци и 37 000 американци.

Отношенията сред Съединени американски щати и Република Корея обаче са обтегнати, откогато администрацията на Доналд Тръмп упорства Сеул да заплаща повече за поддържането на 28 500 американски бойци на полуострова за отбрана на Южна Корея от КНДР.

Но съдружниците " остават твърдо отдадени да пазят мъчно извоювания мир на Корейския полуостров ", се акцентира в декларацията.

Годишнината е на фона на надълбоко заледяване на връзките сред двете Кореи след бързото разведряване през 2018 година, когато водачът на КНДР Ким Чен-ун и южнокорейският президент Мун Дже-ин организираха три срещи на върха.

Последните събития демонстрират, че връзките сред двете Кореи " могат да се трансфорат в къща от карти когато и да е " , написа всекидневникът JoongAng Daily във връзка годишнината.
 Кой ще ръководи Северна Корея - дребната сестра на Ким?
Кой ще ръководи Северна Корея - дребната сестра на Ким?

Здравето на диктатора е разтърсено...

Правителството на Южна Корея " настойчиво си затваря очите " пред провокациите на Пхенян, което води до " отслабено възприятие за сигурност ", добавя изданието.

Вестникът предизвестява, че поддържането на мира не е даденост и изрази вяра държавното управление и военното министерство съществено да се замисли върху урока от преди 70 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР