Южна Франция обикновено се свързва с почивка на Лазурния бряг,

...
Южна Франция обикновено се свързва с почивка на Лазурния бряг,
Коментари Харесай

Пътят към Слънцето – „най-горещото нещо в Слънчевата система“

Южна Франция нормално се свързва с отмора на Лазурния бряг, лавандулови полета и фестивала в Кан, само че не и с просвета, въпреки че близо до Марсилия от няколко години тече „ строителството на века “ – до Изследователския център Кадараш се строи интернационалният термоядрен пробен реактор ( ITER ).

РИА Новости споделя по какъв начин се реализира най-мащабното строителство на единственото по рода си оборудване и по какъв начин хората построяват „ първообраз на Слънцето “, кадърен да създава 7 милиарда киловатчаса сила годишно.

Проектът на интернационалния термоядрен реактор е получил названието ITER, абревиатура от International Thermonuclear Experimental Reactor. Но по-късно името е получило и по-красиво тълкувание – названието се изяснява с превод на латинската дума iter – „ път “, а някои страни почнали усърдно да заобикалят думата „ реактор “, с цел да не будят в мозъците на хората асоциации с рисковите нуклеарни реакции и радиацията.

Новият реактор се строи от целия свят. Днес в плана вземат участие Русия, Индия, Япония, Китай, Южна Корея и Съединени американски щати, както и Евросъюзът. Европейците, които влизат в единна група, дават отговор за 46% от осъществяването на плана, всяка от останалите страни участнички е взела по 9%.

За да се опрости системата на сметките, в организацията са измислили специфична валута – изчислителната единица на ITER е IUA. Всички съглашения за достави от участниците се водят точно в тези единици. Така резултатът от строителството е станал самостоятелен от съмненията на валутните курсове и цената на производството на детайлите във всяка съответна страна.

За тези вложения, изразени не в пари, а в съставни елементи на бъдещата апаратура, участниците получават цялостен достъп до целия набор задействани в ITER технологии. По този метод във Франция в този момент се строи „ интернационална школа по основаването на термоядрен реактор “.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР