Южна Африка ще бъде домакин на срещата на върха на

...
Южна Африка ще бъде домакин на срещата на върха на
Коментари Харесай

Южна Африка все пак ще е домакин на срещата на БРИКС

Южна Африка ще бъде хазаин на срещата на върха на БРИКС през август, както е планувано, съобщава " Ройтерс ".

Новината идва на фона на спекулации, че домакин на срещата може да бъде Китай, така че президентът на Русия Владимир Путин да може да участва в страна, която не е задължена да го арестува по обвинявания във военни закононарушения.

Южна Африка има задължение като член на Международния углавен съд да задържи Путин, в случай че той участва на диалозите сред водачите на Бразилия, Русия, Индия и Китай. Причината е издадената по отношение на него заповед за арест заради депортирането на деца от Украйна. Самият Путин отхвърля обвиняванията.

Южноафриканският президент Сирил Рамапоса се срещна с Путин на 17 юни в Русия.

" Южна Африка ще бъде хазаин на 15-ата среща на върха на БРИКС в конгресния център Сандтон, Йоханесбург, от 22 до 24 август 2023 година ", оповестиха от Министерството на интернационалните връзки на африканската страна.

Говорителят на президентството Винсент Магвеня удостовери, че това значи, че цялата среща на върха, включително основната част с присъединяване на държавните глави от БРИКС, ще се състои в Южна Африка. Той и представител на отдела за интернационалните връзки отхвърлиха да разясняват дали Путин ще участва, или не.

В края на май южноафрикански чиновници разкриха, че страните от БРИКС обмислят пренасяне на срещата на върха в Китай, защото азиатската страна не е член на МНС. Те към момента могат да решат да сменят мястото на събитието в последния миг.

Във вторник министърът на интернационалните връзки на Южна Африка Наледи Пандор съобщи, че Путин към момента не е дал отговор на поканата, която му беше изпратена, преди МНС да му повдигне обвиняване на 18 март.

Китайският президент Си Дзинпин, министър-председателят на Индия Нарендра Моди и бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва имат намерение да участват, уточни Пандор.

Южна Африка твърди, че е неутрална в спора в Украйна. Тя обаче беше разкритикувана от Запада за това, че е другарски настроена към Русия, в това число посрещна съветския външен министър Сергей Лавров и двете страни проведоха съвместни военноморски учения.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР