Южна Африка се бори с климатично критично положение. Нивата на

...
Южна Африка се бори с климатично критично положение. Нивата на
Коментари Харесай

ООН бие тревога за безпрецедентен глад в Южна Африка

Южна Африка се бори с климатично сериозно състояние . Нивата на апетит в района доближиха невиждан мащаб , предизвестява Организация на обединените нации, написа " Гардиън ".

Години на суша, наводнения и стопански проблеми оставиха 45 милиона души пред сериозен дефицит на храна . Жените и децата поемат по-голямата тежест, акцентират от Световната продоволствена стратегия (WFP).

Зимбабве към този момент е изправена пред най-големия апетит от десетилетие. 7,7 милиона души - половината от популацията - претърпяват остра липса на храна. Но има доказателства, че обстановката " доста се е влошила " през последните месеци.

Около 20% от хората в Замбия и Лесото също се борят с недохранване , а 10% от популацията в Намибия, акцентират от WFP. Кризата е подсилена от скока на цените на питателните артикули, огромните загуби на добитък и растящата безработица.

16-те страни от Общността за развиване на страните от Южна Африка, район, обсъждан като климатична " гореща точка " от Междуправителствения панел за климатични промени, са имали единствено един естествен сезон с сполучлива годишна продукция през последните пет години. Сезонните валежи са закъснели в доста страни и специалисти от Организация на обединените нации предвиждат, че има 60% възможност през идващите месеци да има още една неприятна годишна продукция.

Централните и западните региони са наранени от най-голямата суша през последните 35 година

Миналата година циклон в Мозамбик, Малави и Зимбабве лиши живота на 900 души, хиляди останаха без дом и повече от 1 милион души имаха дефицит на храна.

WFP възнамерява да окаже помощ на 8,3 милиона души в осемте най-засегнати страни в района: Зимбабве, Замбия, Мозамбик, Мадагаскар, Намибия, Лесото, Есватини (Свазиленд) и Малави.

WFP е събрала 205 милиона $ от нужните 489 милиона $ за подкрепяне на Южна Африка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР