Южна Африка обявява разследване на пожара в Йоханесбург, който уби 76 души

...
Пенсиониран съдия от Конституционния съд ще ръководи официално разследване на
Коментари Харесай

Пенсиониран съдия от Конституционния съд ще ръководи официално разследване на пожара миналата седмица в изоставена сграда в центъра на Йоханесбург, който причини смъртта на най-малко 76 души в един от южноафриканските най-лошите трагедии, каза правителството във вторник.

Съдебният съдия Сиси Хампепе ще ръководи тричленна комисия, която се стреми да установи „кой трябва да поеме пълната отговорност за тази трагедия“, каза правителството. Разследването ще разгледа и разпространението на разрушени сгради, които са незаконно „отвлечени“.

Огънят обхвана сграда, собственост на града, която беше изоставена от властите и превзета от неофициални „наемодатели“, които незаконно отдаваха под наем помещения на около 200 бедни семейства, отчаяно търсещи някаква форма на настаняване.

Хората живееха в бараки и други неформални постройки, натъпкани в пететажната сграда, включително в сутеренния паркинг гараж, казаха спешните служби. Струпването и липсата на подходящи маршрути за евакуация при пожар вероятно са допринесли за големия брой смъртни случаи, казаха службите за спешна помощ. Някои хора са изскочили от прозорци, високи три или четири етажа, в опит да избягат от огъня, казаха свидетели.

Трагедията в квартал Маршалтаун в центъра на града подчерта проблема на Йоханесбург с разрушените сгради, които не са под контрола на градските власти.

Полицейският комисар за провинция Гаутенг, която включва Йоханесбург, каза, че в центъра на града има около 700 изоставени сгради, които вече не са под контрола на властите и представляват опасност за живеещите в тях.

„В Йоханесбург проблемът с откраднатите сгради се превръща в криза, налагаща драстични действия“, каза премиерът на Гаутенг Паняза Лесуфи в изявление, публикувано от официалната новинарска агенция на правителството, обявяващо разследването. „Необходима е цялостна намеса, за да се гарантира, че бедствия като пожара в Маршалтаун, един от най-смъртоносните в последните години, никога повече няма да се повторят.“

Разследващата комисия ще докладва констатациите си на Лесуфи, който назначи групата, каза правителството.

Поне 12 от жертвите на нощния пожар са деца, а други 88 души са ранени. Десетки са останали без дом.

Много от убитите са чужди граждани от Малави, Танзания и други африкански държави и властите призовават за помощ при идентифицирането на телата на жертвите, които сега се държат в моргите на Йоханесбург. Повече от 60 от телата са изгорени до неузнаваемост и изискват ДНК анализ, за ​​да се потвърди самоличността им, казаха властите. Те дадоха на семействата 30 дни да потърсят телата на роднини.

Източник: АП
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР